EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Piata de Capital - BVB

Semnul ca Bursa din SUA este supraevaluata: pe urmatorii 10 ani, actiunile americane ar putea avea un randament de numai 3,5% anual

Autor: Cristian Tudorescu

 

Indicele american S&P 500 a crescut cu 29,6% in 2013 si cu 11,4% anul trecut, iar de la inceputul anului are doar un +2% randament, excluzand aici dividendele.

Prin extinderea orizontului de timp, observam ca pe ultimii 5 ani, randamentul mediu al actiunilor americane este de peste 15%. Mentionez aici ca actiunile americane cresc pe cicluri foarte lungi de timp, de ordinul deceniilor, cu 7 – 9% ca media anuala; asadar 15% medie timp de 5 ani pare a fi un ritm alert. Ca urmare, din ce in ce mai des apare intrebarea „este supraevaluata piata americana a actiunilor sau nu?”. Prin asimilare, ne putem intreba daca pietele globale de actiuni au devenit deja scumpe.

 

Cum determinam daca pietele de actiuni sunt deja scumpe?

Actiunile americane sunt la un multiplu P/E de 21 daca ne raportam la rezultatele anuale ale companiilor, iar daca utilizam Shiller P/E ratio, sunt la 26 (vezi aici). Robert Shiller, laureat al Premiului Nobel pentru economie, propune utilizarea raportului intre Valoarea actiunilor si Profitul mediu anual pe 10 ani, astfel fiind luate in calcul toate fazele de crestere si scadere a profiturilor pe un ciclu economic. O perspectiva pe 10 ani ne ofera o imagine mai buna despre evaluarea actiunilor.

ShillerPERatio

Sursa: multpl.com

 

La acest moment, indicele S&P 500 este evaluat la +60% fata de media sa multianuala (Shiller P/E de 26.6 fata de un Shiller P/E mediu de 16), luand in calcul profiturile companiilor americane pe intervale de 10 ani.

Pentru ca actiunile sa continue sa performeze in anii urmatori ar trebui ca numitorul, adica profiturile companiilor sa continue sa creasca pentru a sustine evaluarea. In conditiile in care profiturile deja s-au majorat cu peste 8% anual in ultimii 5 ani, iar cifra de afaceri cumulata a acelorasi companii americane a crescut cu un ritm de 3%, marjele de profit sunt aproape de maxime pe acest ciclu de business.

 

 

SalesShare_EPS

Sursa: Marketwatch.com

 

Ipoteza de lucru in acest moment este ca profiturile vor creste cel mult in ritmul cifrei de afaceri, iar o aproximare a acestui ritm poate fi facuta pe baza estimarilor de PIB.

PIB-ul SUA este preconizat a creste cu 2,4% ca medie anuala in termeni reali pe un interval de 10 ani, iar datorita unul mediu cu inflatie scazuta, aceasta s-ar traduce in cresteri de vanzari de cel mult 3 – 3,5% anual. O mentiune suplimentara aici: vanzarile companiilor din S&P deja inregistreaza o plafonare in acest an, iar profiturile pe primul semestru au o usoara scadere.

 

Scenarii posibile:

a) Daca multiplul P/E ramane relativ constant si peste media multianuala timp de mai multi ani, atunci potentialul de crestere al actiunilor americane este dat de potentialul de crestere anuala a profiturilor, respectiv +3,5% pe urmatorii cativa ani.

b) Daca multiplul va converge din nou catre media sa in urmatorii 10 ani, atunci s-ar contracta de la 26 la 16 intr-un deceniu, rezultand un recul anual de 4-5% indus doar de acest factor. Iar cresterea profiturilor s-ar putea sa nu compenseze reculul, daca intr-adevar marjele de profit ale companiilor americane se afla la un maxim. In acest scenariu, investitia pe urmatorii 10 ani in companii americane s-ar putea dovedi nerentabila.

 

Alte concluzii:

Din moment ce actiunile americane si internationale sunt intr-o zona de supraevaluare dupa aproape 6 ani de crestere, listarile la bursa prin IPO, precum si piata de M&A sunt din nou in efervescenta, probabil ca fereastra de oportunitate pentru urmatoare listari ar trebui fructuficata de catre companii in urmatorii 1 sau 2 ani. Istoria arata ca dupa ce am avut anii de criza 2008 – 2009, este putin probabil sa ajungem in 2018 fara a ne confrunta cu noi caderi semnificative ale pietelor de actiuni.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.