EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI

Salariul mediu net lunar de 400 de euro sau apropierea tardiva – si totusi salutara – a Romaniei de ‘Grupul de la Visegrad’

Salarii_Ro_400Autor: Radu Limpede

 

 

Cu o intarziere de minim un deceniu, Romania intra „simbolic” – printr-un indicator extrem de relevant – in atat-de-ravnitul (inainte de aderarea la UE) „Club” sau „Grup Visegrad” (GV), format in 1991 din Ungaria, Cehoslovacia (ulterior Cehia si Slovacia), respectiv Polonia.

La ce ma refer? La o stire aparent banala, pe care o astept personal de cateva luni si care – prin simbolistica ei – ar fi trebuit sa fie evidentiata, poate chiar sa fi facut deja valuri in Romania.

 

Avem deja si noi un Salariu mediu de > 400 euro net lunar, fara influenta majora a primelor de Paste sau Craciun – I.N. Statistica: „Salariul mediu a crescut cu 5,7% în Martie 2015, la 1.829 lei net” – adica un 412,6 euro la cursul mediu comunicat de BNR pe martie, de 4,4330 RON / Euro.

E adevarat ca saltul a fost relativ mare fata de un 391 euro (1.731 RON / 4,4320 cursul mediu) in Februarie si ca e posibil sa includa anumite prime de Paste acordate in avans sau bonusuri trimestriale. Totusi, Pastele din acest an a fost pe 12 aprilie, asa incat sunt CONVINS ca si dupa trecerea „efectului de sarbatori”, chiar si in luna Mai a.c. vom consemna tot un salariu de >400 euro net lunar. O borna a fost depasita…

 

De ce e importanta aceasta borna?

Sa ne amintim ca in anii ’90 noi „nu ne vindeam tara” strainilor, in schimb o privatizam cu proprii „afaceristi de carton” – multi din vechea Securitate – pe cate 1 dolar, sau pe 50-100.000 de dolari (de fapt tot ‘un dolar’ ca ordin de marime, respectiv costul unui automobil sau apartament, comparativ cu hectare de fabrici scoase la mezat). Si dupa cum arata azi rechizitoriile DNA sau DIICOT (asteptam si dezgroparea mega-dosarului Bancorex), vedem ce greseala strategica s-a facut, peste 90% fiind afaceristi „de mucava” si sub 10% meritand numele de „industriasi romani”.

In anii ’90, daca va amintiti, Salariul mediu net in Romania NU SE MISCA cu mai mult de 5-10% fata de o medie fatidica de 100 dolari pe luna (Euro lansat in 1999 era pe atunci abia ECU). Adica un 90-100 de euro lunar, cel mult. In acelasi timp, salariile din Polonia tindeau spre 300 de euro, cele din Ungaria (campioana pe atunci a privatizarilor) sareau de 300 de euro, iar in Cehoslovacia, ulterior Cehia si Slovacia dupa „divortul de catifea” puteau atinge si 400 de euro (e adevarat ca Boemia a fost una din cele mai industrializate regiuni ale Europei dintotdeauna).

A fost nevoie de deschiderea majora spre investitii straine si privatizari de dupa 1996, de perioada guvernelor din 2000-2008 (Isarescu, Nastase, Tariceanu), care dincolo de pacatele si excesele ultimelor 2, au reusit sa ne integreze in Uniunea Europeana, iar noua industrie masiv-exportatoare creata prin privatizari de succes (vezi Dacia-Renault) fie ele „green-field” ori „brown-field”, a dus la dublarea-triplarea salariului mediu in numai cativa ani. Performanta bazata pe cvintuplarea exporturilor de la cca. 10 miliarde dolari anual la peste 50 miliarde euro (si dolari) astazi.

Masa salariala la nivel de economie a scazut masiv dupa criza din 2008-2010 (mai ales prin pierderea a 700-800 mii de locuri de munca), totusi salariul mediu a rezistat reasezarii leului – de la palierul 3,5 RON/Euro (2008) la cel de 4,2-4,5 RON/Euro in ultimii 7 ani – si a revenit pe crestere.

E adevarat ca nici fostii colegi socialisti din „Grupul Visegrad” nu au stat pe loc: Polonia si Cehia au depasit 700 euro, respectiv 750 de euro mediu net, Slovacia – performerul de investitii al ultimilor ani, mai ales pe sectorul auto si automotive – a ajuns si ea recent la peste 700 de euro net, iar Ungaria cu politicile ei anti-piata libera recente „a stagnat” practic la numai 500 de euro.

Totusi, diferenta de recuperat e mult mai redusa: mai avem o distanta de 75% fata de primii 3 GV de la 300%-400% acum un deceniu, si numai 25% necesar pentru a ajunge din urma Ungaria !

Personal, prognozez o depasire rapida a acestei tari vecine in anii ce vin, bazat pe politicile divergente implementate – clar in favoarea Romaniei – si pe reducerea handicapului nostru major in ceea ce priveste infrastructura de transport (desi cultural-istoric vom avea mult mai mult de recuperat – vezi scrierile lui Lucian Boia, dincolo de criticile pe care autorul si le-a atras).

Vecina Bulgaria a ramas in urma, cu ceva peste 300 de euro… O statistica neoficiala asamblata de voluntari Wikipedia – fara a fi perfecta – ne edifica:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

Harta creata de EconomicZoom.ro cu date Eurostat 2013 (asteptam si datele 2014) pentru PIB in Paritatea Puterii de Cumparare (PPP) fata de media europeana e clar corelata cu aceste diferente salariale pe care Eurostat nu le comunica atat de transparent – in afara salariului minim pe tari:

 

 

Conform acestui indicator – PIB-PPP fata de media UE -, Romania are de recuperat un numai +24% sa ajunga la nivelul Ungariei (54% fata de 67%) si de +48% ca sa ajunga la cel de 80% al Cehiei.

Sa ne bucuram asadar si de vestile bune si sa privim azi cu alti ochi decalajul inca enorm ce ne separa de maturii colegi UE din Vest. Daca am avea in viitor si politici mai bune, pro-investitii si pro-antreprenoriat, acestea pot imprima accelerarea trendului de recuperare fata de media UE.

 

Radu Limpede

Mai 2015

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.