EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, P.I.B. & STATISTICI

RE>PATRIOT si contributia la PIB a reintoarcerii emigrantilor Romani din Diaspora

RaduLimpedeProiectul RE>PATRIOT al Romanian Business Leaders a debutat cu o afirmatie transanta a coordonatorului Marius Bostan, conform careia atragerea acasa ca Antreprenori a romanilor din diaspora ar duce la o „crestere anuala de cel putin 5%” a Produsului Intern Brut al Romaniei. Adica ar adauga cel putin 1,0-1,5% la cresterea anuala asteptata deja in prognozele credibile.

Pare mult cantitativ vorbind – la prima vedere – si optimist, insa analiza de mai jos va arata ca obiectivul enuntat este nu doar fezabil, ci mai degraba „conservator” in aprecieri, chiar daca nu se poate realiza „peste noapte” (citeste din primul sau al doilea an), insa pe termen mediu „DA, se poate !”

PIB mai alert cu 1% anual – as adauga eu – este element-cheie in procesul de „ajungere din urma / catching-up story” necesar pentru a ne alinia la standardele EU. Element de asemenea subliniat repetat – in minim 10 conferinte publice recente – de catre Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, de seful Consiliului Fiscal Ionut Dumitru si de altii, care au punctat faptul ca cele 5 criterii de convergenta nominala „Maastricht” pentru aderarea la moneda Euro / Eurozona nu mai sunt de ajuns (cu toate ca pare o minune azi ca le indeplinim deja de un an), find nevoie de convergenta reala, masurata cel mai bine in PIB la PPP (paritatea puterii de cumparare) de minim 59%-60% din media UE, asa cum au avut Estonia sau Letonia. Contrazicandu-i pe analistii bancari mai pesimisti prin „natura fisei postului” lor, avand in vedere ca Romania avea deja 54%-55% recent fata de media UE (date 2013-2014 Eurostat), se pare ca exista sanse ca in 2019 – anul-tinta pentru Euro – sa fie atinsa cu o crestere de numai 2% mai alerta fata de media UE. Dar asta nu e un dat !

Deficiente structurale enorme ne tin in loc: pe de o parte lipsa unei Infrastructuri moderne – Autostrazi, Cai Ferate modernizate care sa strabata Muntii Carpati la 25 de ani de la Revolutie, pe de alta parte companii de stat care inca au pierderi, „hemoragii” (citeste deficit cvasi-fiscal) – CN Hunedoara, CN Oltenia, insolventul Oltchim, Tarom (noroc cu Posta Romana, CFR Infrastructura, CFR Marfa si CFR Calatori – salvate recent de manageri profesionsiti „din privat”).

Plus faptul ca numai 11-12 JUDETE sunt „MOTOR” economic bazat pe Investitii Straine Directe (ISD-FDI) si Exporturi, iar inca 4-5 se misca in directia buna, in timp ce aproape 2 treimi din judetele patriei au stagnat in zona „mlastinoasa” a economiei anilor ’90 in lipsa ISD – FDI, dupa cum am aratat in 2013 in cadrul campaniei „Raport de Tara” a Digi 24 TV. Si asta nu numai din cauza infrastructurii lipsa, ci si din cauza coruptiei si a lipsei de deschidere fata de investitori.

 

Dar care ar fi aportul mediu al unui nou-angajat – sau al unei firme cu 10 angajati, cum afirma dl. Bostan la Re:Patriot – ca Valoare Adaugata Bruta (VAB), acea VAB care prin insumare la nivel de toate sectoarele economiei ne face sa obtinem celebrul „PIB”?

Daca PIB-ul Romaniei masurat in Euro – preturi de piata si nu PPP – a fost de 151 miliarde de euro in 2014, Cifra de Afaceri totala a companiilor din tara a fost de 250 miliarde de euro, din care cca. jumatate creata de firme cu capital romanesc si jumatate de firme cu capital strain.

Nu e de ascuns faptul ca „strainii”, cu cca. o patrime din angajati creeaza jumatate din cifra de afaceri si probabil tot jumatate din VAB, avand in vedere „Compunerea FACTORILOR DE PRODUCTIE„: cele ISD-FDI fiind firme cu aport de capital mare – financiar, tehnologic si mai ales know-how (ultimul fiind un factor real dar mai putin cuantificabil si imposibil de masurat chiar prin Balanta de Plati a BNR ce il prinde pe cel financiar), factorul Munca al romanilor angajati la firmele cu capital strain – mai ales la cele din Industria manufacturiera – e mult mai valorizat prin acest „levier” dat de factorul Capital si cel adicent (Know-How, Tehnologie si R&D, Management perfomant) s.a. Sa ne gandim doar cum ar fi fost Dacia azi fara Renault – dincolo de cele cateva miliarde de euro aduse, factorul know-how – strategie – management a fost CRUCIAL !

In general, firmele ISD în raport cu întreaga economie au indicatorii cu mult mai buni decât la nivel general. În cazul industriei prelucrătoare, numai cu 43% din numărul mediu de salariaţi se realizează o cifră de afaceri de aproximativ 64% şi o valoare adăugată brută (VAB) de 56,5% – Sursa: C-tin Chirca, BNR (2013).

 

Avem in vedere ca Numarul de Salariati din economie e de cca. 5,2 milioane persoane (stiu, e de 4,5 mil. la INS, dar mai sunt firmele sub 4 angajati neprinse de INS si mai sunt bugetarii institutiilor „de forta” ca SRI, Armata, Politia – numar secret, dar estimabil). Si consideram ca PIB nu e format numai din firme, ci si din Banci (non-financiare) si din Institutii Publice si chiar „autoconsum” – toate se numara cumva de catre INS, asa ca cel mai corect e sa facem o medie – care ne duce la: PIB 151 miliarde / 5,2 milioane angajati = 13.200 euro VAB / an / angajat in Romania anului 2014.

 

RePatriot_analizaRL(mai2015)

 

Studii recente au arata ca productivitatea masurata ca VAB a firmelor cu capital strain e cu 31% peste cea medie (date ani 2012-2013) – extrapoland ar fi un 17.225 euro / angajat / an in 2014. Mai mult, in Industria prelucratoare (manufacturiera), VAB urca la 79.500 euro / an / angajat (date 2013) – adica un 674% fata de media pe tara din acel an !

Revenind la cei doi indicatori ai eficienţei: eficienţa muncii, respectiv cifra de afaceri pe salariat şi productivitatea muncii – VAB pe salariat, în industria prelucrătoare, la nivel de economie, s-a realizat o cifră de afaceri de 54.100 euro pe persoană, în timp ce în firmele ISD, 79.500 euro; VAB la nivel de economie, 11.800 euro/persoană, firmele ISD, 15.400 euro/persoană. Sursa: Eugen Sinca, BCR, 2014 – Revista Piata Financiara

In mod CONSERVATOR as spune, se poate concepe ca reintoarcerea romanilor din Italia, Spania, Germania, Franta, Regatul Unit (Anglia) si alte tari vestice ca Antreprenori acasa ar duce la un indice de minim 130% (adica +30% fata de medie) in firmele lor, avand in vedere pe de o parte ca acestia nu vor avea capitalul si know-how-ul multinationalelor din industrie (acel 674% de mai sus), dar vor avea acel „know-how” al lucrului bine facut si inca in mediu concurential puternic care le lipseste celor de acasa. In plus, ei au un PRONUNTAT SPIRIT de Antreprenori si risc asumat – detectabil in insasi decizia grea de a-si parasi tara pentru a crea o viata mai buna familiilor lor.

Un studiu recent a aratat ca sunt peste 100.000 de IMM create de romani in strainatate (45 de mii numai in Italia). Iar altii au deja relatii personale cu firme medii din tarile de adoptie, firme ce pot fi convinse sa se internationalizeze spre Romania doar printr-un partener de incredere local.

Intrebarea-cheie ramane: de cati ar fi nevoie pentru acel +1,0% la PIB? Cu factorul 130% mentionat, valoarea adaugata de un nou angajat intr-o „firma Re>Patriot” ar fi de 17.158 euro / an / angajat. Vom avea in vedere ca la nivel national angajatii – cu tot cu CAS(S), contributii platite – reprezinta cca. 45,5% din VAB generat de o firma in medie – calcul realizat in cadrul unui studiu JCI Think Tank despre Fiscalitate vs Antreprenoriat, prezentat la Palatul Parlamentului in mai 2012.

RePatriot_analizaRL_2_(mai2015)

 

Ajungem repede la concluzia ca ar fi nevoie de NUMAI 4.000 de FIRME noi – dar „mature”, la nivelul mediei acestora pe tara insa (vom vedea imediat ce e asta), adica cu numai 90-100 de firme pe judet si cu numai 40.000 de angajati in plus vom atinge acel 1,0% in plus in PIB !

VAB suplimentar = 17.158 euro x 4.000 firme x 10 ang. / 45,5% = 1,51 miliarde euro = 1,0% PIB 2014 !

RePatriot_analizaRL_3_(mai2015)

 

Insa ar fi vorba de firme deja pornite, ajunse la o medie a cifrei de afaceri de 625 mii euro / an (o medie estimata cumva dupa factorii 250 mld. cifra afaceri toatala vs 151 mld VAB total sau PIB; nu e un calcul exact, dar factorul de marime conteaza si acesta este cat se poate de coerent). Destul de mult pentru un simplu coafor, sau service auto s.a. E nevoie deci de firme INOVATOARE (ex. Software, IT&C) sau de LANTURI de coafor, service auto, agro-food s.a. create de romani care au vazut cum functioneaza asta competitiv „dincolo” = calitate = brand = extindere = scalabilitate.

Un studiu realizat de CEROPE pe firmele numite indeobste „gazela” clarifica ce putine avem acum in tara:  http://www.manager.ro/articole/antreprenoriat/cele-doua-mari-probleme-cu-care-se-confrunta-sectorul-imm-din-romania-21181.html  Au fost identificate 5.175 ‘gazele’ (firme care inregistreaza crestere rapida in primii 5 ani de activitate – n.r.), ceea ce reprezinta 15% din firmele cu crestere rapida si doar 1,2% din intreaga populatie de firme active din Romania la nivelul lui 2010. Marea majoritate a acestora, 95%, erau inca IMM in 2010, in timp ce 5% au devenit intreprinderi mari. In perioada 2008 – 2010, ‘gazelele’ au ajuns sa angajeze 4 – 4,5% din toti salariatii din Romania. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a gazelelor atingea 4,5-4,7% din totalul agregat al intreprinderilor din Romania. Productivitatea muncii … nivelul mediu al acestuia era de 325.000 lei in preturi curente 2010, cu 11% mai ridicata decat in firma cu crestere rapida medie si cu 55% peste productivitatea medie a firmelor cu crestere normala.

 

Ar fi nevoie probabil de minim 12-16.000 de firme pornite de romani reintorsi acasa, pentru ca din ele – in 2-3-4 ani – sa numaram >3.000 de firme cu mare potential de crestere („gazele”), care impreuna cu supravieturitoarele din numarul total sa dea in medie calculul cu 4.000 de mai sus.

Fondurile europene pot fi folosite cu succes in a accelera drumul start-up-urilor spre maturitate.

Bancile locale s-ar angrena fara doar si poate in acest efort, au bani dar „nu au cerere” in prezent.

Dat fiind faptul ca cei mai multi romani au plecat din judetele sarace si din „pungile de saracie” ale celorlalte, plus-valoarea adusa de acestia se va reflecta majoritar in zonele lor de bastina, creand un levier fantastic de crestere a PIB potential la nivel national, exact prin echilibrarea asta.

Faptul ca rata de supravetuire a SRL-D(ebutante) in Romania e de >90% ne da curaj; importanta e insa nu doar supravietuirea, ci mai ales saltul de la firma mica, nou-pornita, la cea „scalabila” cu crestere puternica. Iar aici ne trebuie un eco-sistem de incubatoare, acceleratoare, cursuri de finante, marketing, management si IT, cat mai multi Angel investors si sisteme de Bursa alternativa (ce bine ca avem deja AeRO) – dupa model vestic sau – de ce nu? – polonez.

Ca sa concluzionez, aduceti-i pe parte din acei romani acasa, sansele unei „profetii auto-indeplinite” printr-o accelerare a dinamicii economiei Romaniei sunt azi mai mari decat oricand !

 

Radu Limpede

Mai 2015

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.