EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Privatizare & Retrocedare

Petrom vs. Rompetrol – Statul incaseaza dublu fata de Patriciu desi nu merita

Septembrie 2007

RADU LIMPEDE
Managing Partner – EU ADVISORY

Zemanta Related Posts ThumbnailPetrom vs. Rompetrol – Statul incaseaza dublu fata de Patriciu desi nu merita

– sau cum politicieni si analisti fara scoala Bursei arunca dure vorbe’n vant –

Vanzarea Rompetrol catre KazMunaiGaz a declansat o mini-isterie nationala, chiar si lozul cel mare la Loto 49 fiind eclipsat. Majoritatea comentatorilor au salutat decizia – subliniind ca are sens economic si strategic. Economic are sens pentru partea (privata) romana, datorita pretului excelent obtinut. Mai mult, asa cum aratam la MoneyChannelTV in ziua marii vesti, cei 25% ramasi in parta romana (+partener american) vor valora curand mai mult decat cei 75% vanduti acum. Dar daca la o prima vedere romanii castiga economic prin reprezentantul lor din varful topului bogatasilor, Kazhstanul pare avantajat geostrategic. In final, s-a dovedit ca si noi avem ceva de castigat chiar pe acest taram, prin diversificarea surselor de aprovizionare. Dincolo de declaratiile vanzatorului, dl. Patriciu, chiar Presedintele Romaniei a recunoscut acest lucru la intalnirea Diplomatiei, iar stirea recenta ca e aproape finalizat un mare terminal maritim la capul Midia, care are contra-pondere in Georgia, va face ca rutele prin Rusia sa poate fi ocolite in viitorul apopiat.

Insa au existat si analisti care au atacat vehement aceasta tranzactie, din cel putin doua unghiuri.

Unghiul “cripto-comunist” a fost reprezentat de un anume fost sef de servicii externe, aciuat si pe la Cotroceni, care a urlat din gura de sarpe ca Statul nu a vazut niciun ban in aceasta “instrainare de companie romaneasca”. Dincolo de faptul ca grupul nu e o companie romaneasca si valoarea sa e data si de reteaua franco-spaniola construita de un basc (Dyneff), l-as intreba pe incompetentul in ale economiei (si probabil si in ale serviciilor secrete) unde in Lume se iau impozite din tranzactii intre companii, care apar ca “investitii straine directe” si sunt incurajate in orice stat? E adevarat, daca dl. Patriciu si-ar lua acasa banii ar da 16% in Romania – impozit pe castig din tranzactie companie nelistata, probabil mult mai putin in Elvetia sau Olanda. Dar dansul nu isi va lua in mod cert banii acasa, nu pare din acei miliardari “de carton” cu colectie de masini foarte scumpe – BugattiVeyorn, Maybach s.a, iar daca ar fi fost cazul sa faca tranzactia in Romania sigur gasea o modalitate sa plateasca tot impzit ce tinde spre 1% (majorare de capital, vanzare intre companii, fara persoane fizice s.a.). Iar din banii ”luati acasa” daca 100 mil. euro se vor duce pe Burse catre studenti, prefer sa ii ia pe toti dl Patriciu fata de 84 dansul si 16 milioane Statul, care e indeobste un prost administrator.

Unghiul rezonabil din care au fost atacate “tranzactiile cu companii petroliere din Romania” in general a fost cel prin care dl. Patriciu a fost felicitat, dar s-a deplans jalnica suma incasata de Statul roman pe “mult mai valorosul Petrom”.

Ei bine, cum stau lucrurile?

Statul a incasat nu 1,4-1,5 miliarde euro, ci numai 0,67 miliarde in 2004, la privatizarea de acum 3 ani, restul urcand participarea OMV pana la 51% prin recapitalizarea companiei. 33% au fost vandute direct cu 0,67 md. euro, deci Petrom valora atunci 2 miliarde de euro.

Insa Statul a ramas actionar cu 41% din Petrom. Daca in mainile Statului Petrom a valorat mult timp la Bursa 0,4 md. Euro, apoi 1 miliard de euro, fiind neinformatizata, cu contabilitate neintegrata si sursa de sute de capuse si sute de case de vacanta ridicate de mafie pe banii nostri ai tuturor, in timp ce profiturile tindeau spre zero in numle unei ciudate “protectii sociale” pentru detinatorii de automobile ?!, …acum, in mainile OMV, Petrom valoreaza pe Bursa cca. 9-10 miliarde euro. Asadar Statul a castigat 3,54 mld. euro pentru 91% din Petrom, valoare data de 0,67 md. + 41% x (9-2 md.) euro. La 100% corespund 3,89 miliarde euro !
Asta e o suma mai mare decat cele 2,6 miliarde euro, valoare la 100%, cu care a fost vandut grupul Rompetrol, in conditiile in care Rompetrol va incheia in acest an cu o cifra de afaceri de peste 5 miliarde euro, iar Petrom la vanzare nu avea o cifra de afaceri mai mare de 2 miliarde euro !

E adevarat, in ambele cazuri au contat expectatiile viitoare, si OMV si kazahii stind ce potential au la indemana, dar calculul hartiei arata faptul ca Statul a vandut la un pret de 3,7 ori mai mult decat Patriciu – raportat ca si Pret bursier / Vanzari anuale (P / Sales) – daca si-ar vinde azi si ultimii 41% prin Bursa ! Numai cresterea majora a valorii Rompetrol in mainile KazMunaiGaz ar reechilibra comparatia celor 2 tranzactii.

Astfel, a afirma ca antreprenorul Patriciu – care a preluat o gaura neagra (Petromidia), in completarea unei case de comert muribunde conduse de fostii nostri securisti din comertul exterior, si a facut din ele un super-grup modern, intins pe tot continentul – a preluat pe gratis de la Stat ceva si a vandut “acelasi ceva” pe miliarde, in timp ce Petrom fara profituri a fost “vandut pe gratis” de catre acelasi Stat, mi se pare fie o reavointa, fie o nesocotire a regulilor jocului in economia de piata, zona in care Bursa si mecansimele ei dau tonul si ofera o baza de calcul universala.

Radu Limpede – economist

 

Acest Editorial a aparut intr-o forma scurta in Septembrie 2007 in revista Capital :

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/petrom-vs-rompetrol-104419.html

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.