EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Piata de Capital - BVB, Antreprenoriat

Oferta MedLife este un moment al adevărului. Ea poate da un mesaj mai important decât mult așteptata Hidroelectrica

poza2_cristiantudorescu-2

Autor: Cristian Tudorescu

 

In perioada următoare va avea loc oferta de listare la bursă a MedLife, liderul pieței de servicii medicale private.

In ultimii 6 ani, piața de capital a oferit investitorilor posibilitatea de plasament în companii de stat nou-venite la bursă (Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica), în pachete suplimentare scoase la vânzare tot de către stat (Transelectrica, Transgaz), sau în companii antreprenoriale mai mici, cotate pe sistemul alternativ al Bursei – AeRO.

Acum, investitorii au ocazia să își exprime interesul privind un emitent privat de calibru, lider de piață în domeniul său, cu venituri de peste 500 milioane de lei estimate pentru 2016. La conferințele pe teme de piață de capital, vedem pe de o parte antreprenori și fonduri de private equity care nu au luat în considerare până acum piața de capital ca variantă de exit sau de finanțare a afacerilor lor, iar pe de altă parte vedem investitori – atât instituționali cât și de retail – care declară că sunt pregatiți și așteaptă să investească în business-uri private bune. Iată că vom avea ‘momentul adevarului’: oferta MedLife.

Operațiunea va presupune vânzarea a 44% din acțiuni de către fondul de investiții Value4Capital (vânzare integrală a deținerii) și IFC (vânzare parțială). Valoarea companiei, conform informațiilor apărute în Ziarul Financiar, se situează undeva între 641 – 720 milioane de lei, așadar oferta se poate situa în jurul valorii de 300 milioane de lei.

 

Investitorii la bursă sunt în competiție cu fondurile de private equity și cu investitorii strategici pentru a finanța astfel de tranzacții. Business-ul Regina Maria a fost vândut anul trecut către MidEuropa.

Fondul Value4Capital intenționează de circa un an de zile să vândă deținerea, testând până acum interesul altor investitori din zona de private-equity. Investitorii prin intermediul bursei, fie ei de retail sau instituționali, sunt chemați să investească la un preț comparabil cu ceea ce se practica pe piata de private-equity, din moment ce o companie precum MedLife a avut și are astfel de alternative de a atrage investitori.

Spre comparație, anul trecut, business-ul de servicii medicale Regina Maria a fost vândut către MidEuropa Partners. Prețul este confidențial, însă specialiștii în private equity apreciază că tranzacția s-ar fi realizat la un multiplu EV/EBITDA de 12 – 14. Intr-un alt sector de activitate, tocmai am asistat la tranzacția record prin care același fond MidEuropa a achiziționat 100% din reteaua Profi, la un preț de peste 500 milioane de euro, ceea ce arată un apetit în creștere din partea fondurilor de investiții.

Revenind la MedLife, dacă oferta se va încheia cu succes, vom avea un semnal că și alți antreprenori cu companii de sute de milioane de euro pot lua în considerare în mod real listarea la bursă, fără temerea că piața nu ar fi receptivă.

Un scenariu pozitiv va certifica și faptul că investitorii la bursă vor evalua și vor avea încredere în rezultatele companiei de peste 2 sau 3 ani. Să nu uitam că MedLife este un grup care a derulat recent o serie de achiziții – noi clinici, noi spitale, alți jucători din diverse segmente de piață – iar acestea nu se reflectă deocamdată la adevaratul lor potențial. Probabil 2017 sau 2018 vor fi anii de concretizare în rezultatele financiare, așadar investitorii vor trebui să întrevadă acele perspective ale companiei.

 

Listarea MedLife are legatură și cu demersul BVB de a ajunge la statutul de piață emergentă

Investitorii urmăresc parcursul pieței noastre către statutul de emergentă, în speranța că la acel moment evaluările companiilor listate vor fi mai mari. In sens strict, este suficientă încă o listare mare pentru a dobândi în următorii ani statutul de piață emergentă, iar toți ochii sunt către Hidroelectrica, așteptată pentru anul 2017. Dar o piață nu poate depinde doar de ok-ul unui Guvern pentru cotarea unei companii mari. Plus ca ‘pipeline’-ul de companii de stat bune și rămase nelistate este foarte restrâns. Lângă Hidroelectrica am mai putea avea Aeroporturi București și încă una sau două listări, dupa care fluxul de astfel de companii s-ar epuiza.

Cotarea unui business privat precum MedLife poate deschide ușa altor afaceri să acceseze Bursa de Valori Bucuresti. Softwin se gândește acum să meargă la Londra, iar Cable Communications Systems – compania-mamă a RCS-RDS – a emis obligațiuni cotate la Dublin. Acestea, dar și multe alte afaceri antreprenoriale, așteaptă să vadă succesul listării la București a unei companii din zona 100 – 200 milioane de euro capitalizare, cum este MedLife.

Dupa 100 – 200 milioane de euro capitalizare, vor putea urma și companii private de 500 milioane – 1 miliard.

 

Capcana comparației cu Adeplast din 2013

De cum s-a aflat de intenția de listare a MedLife, au început să circule în mass-media și în online comparații cu momentul 2013, când Adeplast, un alt lider în sectorul său, nu a reușit să strângă banii necesari pentru încheierea ofertei sale cu succes. Impresia cu care s-a rămas dupa acel eșec a fost că emitentul era prea îndatorat.

Insa era doar o impresie, deoarece în realitate Adeplast avea un profil pe care îl regăsim în cazul multor companii din mediul privat: datorii de 70% din bilant, oferta de atunci urmând tocmai sa consolideze capitalul propriu, iar raportul Datorii/EBITDA se situa în intervalul 3-4, departe de a fi unul exagerat.

 

 

In loc de concluzii, câteva întrebări:

Momentul ofertei Medlife poate oferi răspunsurile la câteva întrebări care se desprind din cele de mai sus:

  • Vor fi dispusi investitorii de pe bursă să plătească un preț care să semene cu cel care ar putea fi oferit de alte tipuri de investitori – private equity, sau într-o perspectivă medie de timp, poate chiar strategici?
  • Piața de capital va da semnalul că devine o alternativă si pentru alte companii private mari care vor dori să se listeze?
  • Dorința legitimă, a unora sau altora, de a vedea o consolidare a capitalului și a business-urilor antreprenoriale romanești va capata un aspect concret sau va rămâne doar o lozinca de social media?

Peste câteva săptămâni vom afla aceste raspunsuri.

 

Cristian Tudorescu – Consultant financiar, experiență de peste 12 ani în evaluări de companii, analiză și administrarea investițiilor, membru fondator al Investors Club Bucuresti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.