EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, HR & DEZVOLTARE PERSONALA, LIFE-STYLE & HOBBY

O cercetătoare de la Stanford spune că nu ar trebui să începem să lucrăm cu normă întreagă până la vârsta de 40 de ani

Pentru oamenii acaparați de agitația de la mijlocul vieții de a gestiona cariere cu normă întreagă, copii dependenți și părinți în vârstă, nimic nu pare atât de insuficient ca timpul, conform Weforum.org.

Dar este timp să facem totul, spune psihologul Laura Carstensen, directorul fondator al Centrului Stanford pentru Longevitate. Singura problemă este că am aranjat viața total greșit.

O femeie care are 40 de ani astăzi se poate aștepta să trăiască în medie încă 45 de ani, în timp ce 5% vor trăi până la 100 de ani. Un bărbat în vârstă de 40 de ani va trăi încă 42 de ani.

Pentru mulți, majoritatea acelor ani vor fi suficient de sănătoși pentru a-și continua munca ce nu implică muncă fizică intensă. Deci, de ce încă ne înghesuim toată cariera și obligațiile familiale de-a cursul a doar câtorva decade agitate?

Mai degrabă decât un „SPRINT profesional” de patru decenii care se termină brusc la 65 de ani, spune Carstensen, ar trebui să planificăm o carieră de tip „MARATON” care să dureze mai mult, dar să aibă mai multe pauze de-a lungul său pentru învățare, nevoi familiale și obligații în afara locului de muncă.

„Avem nevoie de un nou model”, spune Carstensen despre normele actuale privind ritmul carierei. Cel actual „nu funcționează, deoarece nu reușește să recunoască toate celelalte cerințe asupra timpului nostru. Oamenii lucrează cu normă întreagă în același timp în care își cresc și copiii. Nu vei avea niciodată o pauză. Nu reușești niciodată să ieși din ritm. Niciodată nu vei reuși să te reîmprospătezi. … Mergem în acest ritm nesustenabil, apoi ne scoatem din priză. ”

Longevitatea, așa cum o vede Carstensen, nu se referă la imortalitatea modificată biologic populară în alte părți ale Silicon Valley. Lucrarea ei se concentrează în schimb pe redesenarea instituțiilor pentru a se adapta vieților pe care oamenii le au – vieți care sunt mai lungi și, în multe cazuri, mai sănătoase decât oricând în istoria omenirii.

Prin oprirea bruscă a activității la vârsta de 66 de ani, actualii pensionari din SUA sunt eligibili să beneficieze de prestații de securitate socială integrale, ceea ce nu este practic din punct de vedere financiar pentru un număr tot mai mare de vârstnici. Și având în vedere pierderea bruscă a statutului, a interacțiunii sociale și a scopului – care pot urma pensionării dintr-o carieră apreciată, adesea nu este o mișcare sănătoasă nici din punct de vedere psihologic.

În schimb, spune Carstensen, munca unei vieți ar trebui redistribuită pe o perioadă mai lungă de timp la care mulți oameni se pot aștepta în mod rezonabil.

Educația și ucenicia s-ar putea întinde pe mai mult timp, spune ea, de-a lungul anilor în care mulți oameni își încep familiile și au copii mici acasă.

Jobul full-time, în mod ideal, ar începe în jurul vârstei de 40 ani mai degrabă decât la începutul vârstei de 20 ani. Carierele ar fi mai lungi, cu o trecere treptată la munca cu jumătate de normă în ultimii ani înainte de pensionarea completă în jurul vârstei de 80 de ani.

Este o foaie de parcurs foarte diferită de cea pe care suntem în prezent. Ea vine cu compromisuri: mai mulți ani de viață relaxată ca cea a unui student sau stagiar, uneori nevoit să renunțe la planuri cu nepoții pentru a termina munca. Dar mulți dintre noi deja fac compromisuri în vechiul model, în industriile care nu sunt încă obișnuite să găzduiască părinți sau angajați mai în vârstă care doresc să lucreze cu fracțiune de normă.

Și lupta va continua numai dacă nu vom redesena modelele adânc înrădăcinate pe care le practică cei mai mulți dintre noi când vine vorba de carieră și de familie.

„Nu există nici un motiv real pentru care trebuie să lucrăm în acest fel. Cel mai greu lucru este cum începe [schimbarea]? „, a spus Carstensen. Dar „odată ce începe nu există dubii că va merge mai departe”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.