EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, Politica Energetica, Politici Industriale

Nu, Greta, oamenii mari nu sunt răi… Editorial de Constantin Crânganu, Contributors.ro

Sursa: www.euractiv.com

Dorința de a salva omenirea este aproape întotdeauna

doar o mască pentru dorința de a guverna lumea.

H. L. Mencken (trad. pers.)

În ultimii patru ani, am publicat pe această platformă peste 60 articole dedicate schimbărilor climatice, acoperind o gamă largă de subiecte și trăgând variate semnale de alarmă despre implicațiile majore, unele esențiale, ale științei climatice, de la paradoxul lui Jevons la enigma lui Munk, de la paradoxul lui Simpson la cele patru E-uri sau patru mituri ale schimbărilor climatice etc.[i]

Dar platforma Contributors nu a găzduit niciodată o avalanșă de articole, cu sute de comentarii, stârnită de vreunul din articolele mele anterioare dedicate acestei teme. Însă considerațiile despre tânăra activistă Greta Thunberg (Când copiii devin experți și în schimbări climatice…) au fost probabil picătura car Greta Thunberg e a revărsat paharul. Voi fi devenit, fără să vreau, un influencer ?!

Deși nu am planificat o continuare a episodului Greta la New York, am simțit nevoia să comentez unele din afirmațiile sale tranșante.

1. Dacă ați înțeles cu adevărat situația și ați continuat să nu acționați, atunci sunteți oameni răi. De ce? Pentru că, mai afirmă dra Thunberg, schimbările climatice omoară oamenii.

Da, schimbările climatice produc din nefericire victime. Cu un secol în urmă, o jumătate de milion de oameni mureau în fiecare an din cauza dezastrelor legate de vreme. Astăzi, în ciuda creșterii temperaturii globale cu ~ 1°C, scăderea sărăciei și creșterea rezilienței au făcut ca secetele, uraganele și temperaturile extreme să ucidă doar 20.000 oameni anual – o reducere cu ~95% față de anul 1920 (Fig. 1).

Fig 1. Decesele globale anuale produse de dezastre naturale (Sursa)

Apoi, dra Greta Thunberg ne învață ce trebuie să facem pentru a acționa corect, conform standardelor ei:

2. În doar opt ani și jumătate, vom fi epuizat certificatele pentru emisiile de carbon, așa că trebuie să eliminăm orice utilizare a combustiilor fosili până în 2028.

Un posibil răspuns scurt ar fi că oamenii nu emit CO2 pentru că sunt „răi” și nu vor ca planeta lor să aibă zero-emisii într-o perioadă de timp foarte scurtă. Dioxidul de carbon nu este o substanță poluantă: plantele o folosesc drept hrana principală, iar fără plante viața animalelor și a oamenilor n-ar fi posibilă pe această planetă.

Faptul că, începând cu epoca industrială, oamenii produc emisii de CO2 este tributul plătit pentru a avea acces la cantități de energie fără precedent în istorie, energie ieftină, abundentă și sigură.

Această energie a făcut posibilă o viață mai bună, în care oamenii nu mai trebuie să se chinuie ore întregi adunând lemne și balegi de vacă, poluându-și casele cu fum, pentru a obține căldură și a pregăti o masă copiilor. Iar agricultura și transporturile erau până la revoluția industrială doar apanajul animalelor și mușchilor umani.

Această energie, predominant produsă prin arderea combustibililor fosili, este astăzi forța majoră care asigură transporturile, electricitatea, hrana, nenumărate locuri de muncă pentru toți locuitorii planetei, copii, tineri și bătrâni.

Această energie a făcut ca sărăcia extremă să fie redusă drastic: de la 90% la circa 10% în 2013, iar alfabetizarea să crească de la 15% la peste 85% în 2015. Longevitatea a devenit mai mult decât dublă: de la sub 30 ani a ajuns la 70 ani la scara planetară și la 80 ani în țările dezvoltate. Mortalitatea infantilă (sub 5 ani) a scăzut de la 20 milioane în 1950 la 5,4 milioane în 2017. Folosirea muncii copiilor s-a redus semnificativ.[ii]

Articolul integral este disponibil contributors.ro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.