EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Noul Cod Fiscal – necorelat cu realitatea economica ciclica Cerere vs Oferta. Noul Cod de Procedura Fiscala – incurajeaza abuzul autoritatii fiscale (partea I)

FiscalitatePtRomanieDurabila_pozaAutori: Radu Limpede si Gabriela Zamora

 

scurte concluzii de la Conferinta ‘Fiscalitate pentru o Romanie Durabila’ – InterContinental 30 Martie 2015, organizat de The Associates si admediaconsult

 

Specialistii in economie si fiscalitate continua sa atraga atentia asupra prevederilor noului Cod Fiscal si a celui de Procedura Fiscala, considerate neconforme cu realitatea economica si, in plus, care nu stabilesc o relatie de egalitate intre autoritatea financiara si contribuabil. In cadrul conferintei s-au reiterat pericolele pentru economie generate de noua legislatie fiscala, daca aceasta va trece de Parlament, unde se afla spre dezbatere, in actuala forma.

 

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: „E nevoie de o crestere economica de cel putin 7% pentru ca masurile noului Cod Fiscal sa fie sustenabile” referindu-se strict la cotele propuse pentru 2018-2019 de 14% cota unica si 18% TVA s.a. – nota EconomicZoom.

Comentariu Radu Limpede – EconomicZoom: Personal, as fi vrut sa vad de la Ionut Dumitru si din partea Consiliului Fiscal o analiza / critica ferma – cu bune si rele, pe VARIANTA REALIZABILA a Codului propus, anume cea pentru 2016 cu TVA la 20% (9% alimente), impozit cota unica ramas la 16% in primii ani, impozit Dividende eliminat s.a., pentru ca e clar ca variantele d-lui Valcov pentru 2018-2019 au fost create in scop electoral si nu sunt sustenabile – clar, nu acum.

 

Romania ar avea nevoie de o crestere economica de cel putin 7% pentru ca toate masurile cuprinse in noul Cod Fiscal sa fie sustenabile, a atras atentia Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, in cadrul conferintei „Fiscalitate pentru o Romanie durabila”.

Acesta considera ca modificarea legislatiei fiscale ar fi trebuit sa se realizeze in functie de stadiul economiei. Potrivit cifrelor Institutului National de Statistica (INS), care confirma o oarecare revigorare a consumului, prevederile noului Cod Fiscal ar fi trebuit construite pe stimularea factorilor de productie, care genereaza crestere economica”, afirma Ionut Dumnitru, „si nu pe stimularea consumului”.

Astfel, el subliniaza ca se impune o crestere a participarii la activitatea economica, iar in acest sens Codul Fiscal ar fi trebuit sa incurajeze masuri, cum ar fi, de exemplu, stagnarea migratiei fortei de munca. Studiile arata ca impozitele indirecte (TVA) joase duc la crestere pe termen scurt, pe cand cele directe prietenoase (de tip CAS, venit, dividende) duc la o crestere durabila, pe termen lung.

Guvernul estimeaza, in baza noului Cod Fiscal, pe care l-a aprobat saptamana trecuta, ca pana in 2016 s-ar intoarce la buget 9 miliarde de lei din impozite si taxe suplimentare. Prognoza Consiliului Fiscal arata insa altceva. „Estimarile noastre sunt mult mai reduse, in loc de 9 miliarde, noi estimam doar 2 miliarde de lei, intr-un scenariu relativ optimist, bani care s-ar intoarce dintr-o crestere economica mai mare”, subliniaza Ionut Dumitru.

Acesta spune ca se poate face si calculul invers. „Cat ar trebui sa fie cresterea economica, la anul, pentru a avea cele noua miliarde inapoi la buget? Va spun eu: 7%!”, a precizat specialistul in fiscalitate.

Nici estimarile de reducere a evaziunii fiscale, de 2% din PIB anual, ceea ce inseamna 14 miliarde de lei, nu sunt realiste, in conditiile in care nu s-a reusit de mult timp un procent mai mare de 0,2% din PIB, atrage atentia presedintele Consiliului Fiscal. El a reamintit faptul ca evaziunea fiscala a crescut constant in Romania, pana la 16% din PIB.

Potrivit datelor INS, Romania a inregistrat in 2014 o crestere economica de 2,9%, iar motoarele cresterii au fost industria, comunicatiile & IT si impozitele nete pe produs.

Specialistii Consiliului Fiscal a dat aviz negativ proiectului noului Cod Fiscal propus de Guvern, considerand ca reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor sunt nesustenabile.

„Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, Consiliul Fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa”, se arata in raportul institutiei.

Potrivit estimarilor institutiei, proiectul de modificare a Codului fiscal in forma sa actuala implica un risc extrem de deteriorare permanenta si de proportii a pozitiei finantelor publice ale Romaniei.

Estimarile Consiliului fiscal arata ca tara noastra nu se va incadra in limitele de deficit aprobate de Comisia Europeana, de 3% din PIB. Mai mult, ar pune frana progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat in anul 2010.

In sesiunea de intrebari si raspunsuri, Gabriel Sincu – Partener Taxe EY Romania – si un alt vorbitor din sala au rememorat tactici ale ANAF si psihologia de acolo: ex. „pe o tabla acum vreo 15 ani ne-au scris primul instructaj: Privat = Hoț”;

Gabriel Sincu, citam aproximativ: „Doamna cu experienta dintr-o echipa de doi oameni a baut cafea cu seful financiar de la firma si la intoarcere i-a spus: daca pustiul asta a gasit atatea in 30 de minute, oare ce voi gasi eu daca ma apuc de sapat !?” (anecdota cu ‘politistul bun’ si ‘cel rau’ dusa spre invitatia implicita la eventuala spaga contra amenda automata).

 

Citeste aici continuarea – Partea a II-a

—————————

EconomicZoom.ro – Partener Media al evenimentului „Fiscalitate pentru o Romanie durabila”, organizat de The Associates si admediaconsult.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.