EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, Telecom & IT-C & Online, Start-Up & Angels, M&A & VentureCapital & Private Equity

Noile orașe generatoare de start-up-uri ce vor transforma economia globală

În ultimul deceniu, o mare parte din discuțiile despre ecosistemele start-up s-au concentrat pe întrebarea ce oraș sau regiune va deveni „următoarea Silicon Valley”, conform weforum.org. Deși există mai multe locuri cu traiectorii de creștere promițătoare, credem cu sinceritate că acest punct de vedere este obtuz. Acesta presupune că trebuie să existe un nou campion care să-l depășească pe cel vechi.

De fapt, nu va exista „următoarea Silicon Valley”. În schimb, noile cercetări din Raportul global 2019 al ecosistemului de start-up-uri (GSER) care aparține companiei Startup Genome indică faptul că există 30 de viitoare „hub-uri” care vor atinge masa critică și vor reconfigura noua stare a economiei globale. În timp ce niciunul dintre ele nu va fi la fel de mare ca Silicon Valley în viitorul apropiat, fiecare va prospera pe fondul dominanței regionale sau a conducerii în zona sub-sectoarelor start-up-urilor.

Sursa: https://www.weforum.org

Acum, nu este evident ce ecosisteme vor ajunge să devină agenții de schimbare globală previzionați, dar avem câteva indicii importante. Primul loc unde ar trebui să căutăm pentru a determina următorul punct nevralgic este clasamentul actual al ecosistemelor start-up-urilor. Facem un clasament al celor 150 de ecosisteme start-up de top în fiecare an, încorporând date de la peste un milion de companii la nivel global. Cea mai nouă listă arată că Silicon Valley se află în vârf, urmată de New York City, Londra, Beijing, Boston, Tel Aviv, Los Angeles, Shanghai, Paris și Berlin.

Aceste 10 hub-uri lider la nivel mondial și-au construit o reputație puternică pentru faptul că au start-up-uri și întreprinderi mici din abundență. New York City, de exemplu, deține poziția a doua în topul ecosistemelor start-up în parte deoarece are peste 9.000 de start-up-uri, numeroși „inorogi” / „unicorni” (Nota EconomicZoom – >1 miliard dolari capitalizare) și o conectare globală ridicată (o evaluare a numărului de fondatori care sunt conectați cu alte ecosisteme globale de top).

Pe de altă parte, Beijingul a continuat să se ridice în mod constant în clasamentul ecosistemelor, fiind gazdă a mai mult de 1.000 de companii de I.A., care este unul dintre cele patru sub-sectoare cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial.

Deși cele 10 ecosisteme prezentate mai sus reprezintă o parte dintre liderii mai evidenți ai revoluției globale start-up, merită să ne uităm la centrele cu cea mai rapidă creștere dincolo de ele. Startup Genome le denumește pe acestea „Ecosisteme Contracandidate, Pretendente” / Challenger Ecosystems și 12 astfel de ecosisteme sunt identificate, în ordine alfabetică:

 • Helsinki – Zona Metropolitană, Finlanda
 • Hangzhou, China
 • Jakarta, Indonezia
 • Lagos, Nigeria
 • Melbourne, Australia
 • Montreal, Canada
 • Moscova, Rusia
 • Mumbai, India
 • Sao Paulo, Brazilia
 • Seul, Coreea de Sud
 • Shenzhen, China
 • Tokio, Japonia

În această listă, putem indica cu ușurință Lagos ca un concurent de top pentru conducerea regională a continentului african. Având în vedere contextul economic mai larg și actualul impuls, mai mulți indicatori arată faptul că niciun loc din top 10 global nu este exclus posibilității de a fi ocupat de alt hub. Indicatorii arată că este cel mai mare oraș din Africa și unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din lume, are cel mai mare hub de tehnologie din Africa, titani globali precum Google și Facebook au investit acolo, iar tinerii antreprenori sunt la vârf atunci când vine vorba despre conducerea de firme destinate în primul rând telefoanelor mobile.

Când vine vorba despre clasamentul propriu-zis al sub-sectoarelor de start-up, vedem Montreal-ul ca unul dintre hotspoturile globale pentru start-up-urile de inteligență artificială (AI). Începând cu 2016, s-au investit peste 1 miliard de dolari în companii AI situate acolo (inclusiv start-upul de referință Element AI) și are cea mai mare concentrare de cercetători academici AI din lume. Montreal găzduiește, de asemenea, conferința NeurIPS, cel mai mare eveniment AI organizat anual în lume.

Alte ecosisteme de tip „Challenger” de pe listă nu și-au creat încă o marcă atât de puternică sau o identitate a ecosistemului. Dar asta se schimbă rapid, parțial datorită investițiilor guvernamentale agresive. În zona Asia-Pacific, de exemplu, Guvernul Metropolitan din Seul se remarcă cu o promisiune recentă de 1,6 miliarde de dolari pentru finanțarea start-up-urilor până în 2022. Coreea de Sud este de asemenea remarcabilă pentru raportul de cheltuieli pentru cercetare și dezvoltare (R&D) față de PIB, care este cel mai ridicat din lume – 4,55%.

Comunitatea start-up globală este acum motorul de top al creării de locuri de muncă și al creșterii economice din lume, nu numai în Silicon Valley.

Următoarele hub-uri, parțial previzionate mai sus, vor fi acolo unde se înregistrează cea mai mare parte a acestei creșteri și se găsesc în locurile în care economia globală va fi recreată, în special în domeniile tehnologiei avansate de producție, tehnologiei agricole, AI și blockchain.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.