EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, INTERNATIONAL, Politica Energetica

New York vs. California într-o cursă privind mediul. Ce putem învăța?

California și New York au stabilit recent unele dintre cele mai ambițioase ținte climatice ale lumii, urmărind să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră de încălzire a planetelor la aproape zero în doar trei decenii, conform NY Times.

Nota EconomicZoom: Aceste politici sunt asumate la nivel de stat și clar „împotriva curentului” la nivel federal declanșat de Administrația Trump, care a relaxat nepermis normele federale în materie de mediu, emisii industriale de CO2, performanțe pe mila parcursă cerute industriei auto s.a.

Urmează să vedem care stat reușește ce nu a reușit încă nici o economie importantă din lume. Deocamdată, niciun stat nu are un avantaj clar și ambele trebuie să depășească obstacolele unice pentru a-și “curăța” centralele, mașinile și clădirile. Statul New York are cele mai mici emisii per persoană din SUA, dar California nu este la mare distanță.

New Yorkezii iubesc mașinile ceva mai puțin

Sursa: Knowledge @ Warton

Transportul este cea mai mare sursă de poluare în ambele state: Mașinile, camioanele, autobuzele și avioanele sunt responsabile pentru 41% din emisiile de gaze cu efect de seră din California și 33% din cele din New York.

Până în prezent, California s-a mișcat mai agresiv pentru a rezolva problema, dar s-a chinuit să progreseze. Statul a adoptat zeci de legi cu privire la mașinile curate și a aprobat cel puțin 2,5 miliarde de dolari pentru stimularea vehiculelor electrice și a stațiilor de încărcare. Însă anul trecut, mașinile electrice au reprezentat mai puțin de 8% din vânzările noi. Și emisiile generale ale vehiculelor au crescut în ultimii ani, californienii parcurgând mai mulți kilometri.

New York va avea și el probleme să-i convingă pe oameni să renunțe la mașinile pe benzină, vehiculele electrice având o cotă de piață și mai mică în acest stat. Dar începe cu un avantaj: New Yorkezul conduce în medie un sfert de kilometru mai puțini în fiecare an decât Californianul, în parte pentru că foarte mulți oameni trăiesc în New York City, care are un vast sistem de metrou.

Avantajul însorit al Californiei

Sursa: Nebraskans for Solar

Ambele state au adoptat legi care impun obținerea unei majorități a energiei electrice din surse regenerabile până în 2030. Asta înseamnă construirea mai multor turbine eoliene și panouri solare rapid.

Deocamdată, California este în frunte.

Energia eoliană și cea solară au crescut la 21% în ultimul deceniu, deoarece costurile ambelor tehnologii au scăzut. În New York, vântul și energia solară reprezintă doar 5% din mix. Statul nu este aproape la fel de însorit ca California, dar coastele sale sunt favorabile pentru turbinele eoliene în larg.

Cu toate acestea, California se confruntă cu noi obstacole. De exemplu, se observă o creștere uriașă a energiei solare în timpul zilei care se estompează repede seara, exact atunci când oamenii ajung acasă. Până în prezent, utilitățile s-au bazat în mare măsură pe generatoare alimentate cu gaze naturale (care emite dioxid de carbon) pentru a menține luminile aprinse.

Acum se explorează strategii precum utilizarea bateriilor pentru stocarea energiei solare după amurg sau schimbarea perioadelor în care funcționează aparatele precum încălzitoarele de apă. Însă aceste provocări vor fi mai dure, spun specialiștii, deoarece vântul și energia solară continuă să crească.

New York se va confrunta cu propriul set dur de decizii, cum ar fi dacă să își mențină centralele nucleare pentru a ajuta la completarea energiei eoliene și solare. Iar costurile de gestionare vor fi o preocupare persistentă: ambele state au deja unele dintre cele mai ridicate rate la electricitate din țară.

Iernile din Nord-Est sunt dure

Sursa: Landscape Solutions

O sursă mare de emisii atât în ​​California, cât și în New York se datorează gazului natural și combustibilului care este ars în case și birouri pentru căldură și apă caldă.

Ambele state încep să înlocuiască cuptoarele cu gaz cu pompe de căldură electrice și încălzitoare de apă solare. Însă obstacolele includ nu numai costurile ridicate ale acestor tehnologii, ci și necesitatea de a găsi suficienți instalatori care să poată moderniza clădirile. Există, de asemenea, o problemă de tranziție: nu toată lumea va trece la electric imediat și, între timp, numărul în scădere al clienților de gaz ar putea fi nevoiți să plătească costuri mai mari pentru menținerea rețelei de conducte existente.

New York are o complicație suplimentară: spre deosebire de California, iernile pot fi dure, iar centralele au adesea nevoie de rezerve suplimentare în zilele cele mai friguroase. O posibilitate este ca New York să exploreze utilizarea gazelor naturale regenerabile sau metanul captat din fermele sau depozitele de deșeuri. Probabil nu este suficient pentru a încălzi toate clădirile, dar s-ar putea dovedi a fi o soluție utilă pentru casele care sunt cel mai greu de încălzit doar cu electricitate.

Industria grea este greu de curățat

Sursa: Inhabitat

O mare diferență între cele două state este că California, cel mai mare producător al națiunii, are o industrie mult mai grea, incluzând ciment, produse chimice și rafinarea petrolului.

În New York, industria reprezintă doar 11% din emisii, dar în California, acest număr este de 23%.

Un raport recent al Energy Futures Initiative, un grup de cercetare non-profit, a avertizat că ar putea fi greu pentru California să reducă drastic emisiile din industrie fără apariția unor noi tehnologii. Aceasta ar putea include captarea dioxidului de carbon produs de fabricile de ciment și depozitarea acestuia în subteran sau dezvoltarea hidrogenului regenerabil care poate fi ars pentru a produce temperaturile foarte ridicate necesare pentru procese precum topirea metalelor.

New York (și nu numai) poate învăța de la California

Sursa: SMALLab Learning

Când parlamentarii de la New York au aprobat recent un proiect de lege care a solicitat ca statul să ajungă la emisii zero până în 2050, au lăsat-o în mare parte autorităților de reglementare să își dea seama despre cum să o facă.

Aici, statul ar putea studia succesele și eșecurile din California, unde Consiliul de Resurse Aeriene al statului urmărește, de mai bine de un deceniu, planuri și politici detaliate pentru curățarea diferitelor sectoare ale economiei.

În timp ce multe dintre aceste politici au deja un impact, California a avut, de asemenea, unele obstacole timpurii:

  • Programul său de capacitate și comerț, care impune companiilor mari să plătească dioxidul de carbon pe care îl emit, a fost inițial prea slab pentru a avea un efect considerabil.
  • S-a dovedit a fi insuficientă o lege care vizează descurajarea dependenței de condusul auto.
  • Multe dintre politicile de mediu timpurii ale statului, cum ar fi stimulentele pentru panourile solare ca acoperiș și vehiculele electrice, au favorizat în mare parte rezidenți mai bogați. Oamenii de decizie încearcă acum să ajute ca aceste tehnologii să se răspândească mai echitabil.

California nu a fost întotdeauna atât de riguroasă pe cât ar fi putut fi, când este vorba despre examinarea rentabilității politicilor sale climatice după ce au fost adoptate, a spus Severin Borenstein, directorul Institutului pentru energie de la Universitatea din California, Haas School of Business din Berkeley. El speră că ambele state o să acorde o atenție mai mare acestei probleme pentru a merge mai departe.

La urma urmei, cele două state reprezintă doar o mică parte din emisiile globale.

Aceasta înseamnă că cea mai mare valoare a muncii lor este „crearea de cunoștințe – învățarea a ceea ce funcționează și a ceea ce nu funcționează în două state cu clime și modele economice foarte diferite”, a spus Borenstein.

„În unele privințe, este chiar mai important decât dacă își ating obiectivele 100%”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.