EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE

Miliarde si sute de milioane de euro – ca de final de an

8635606-background-concept-wordcloud-illustration-of-debt-valuation-finance-glowing-light      Autor: Cristian Tudorescu

O noua luna decembrie, din nou publicatiile economice realizeaza topuri de companii si de patroni, uneori facandu-si loc si antreprenori. Foarte bine facea deosebirea intr-o discutie recenta Serban Ciusca, citez aproximativ: „pana in 2007 era vremea patronilor, acum urmeaza cea a antreprenorilor, trebuie sa creezi ceva”. Dar va trece timp pana sa se schimbe acest raport in perceptia generala.

Revenind la subiect, topurile trebuie sa sune cu miliarde si cu sute de milioane de euro, se accepta undeva si zeci de milioane de euro. Dar intrebarea ramane, cum se realizeaza aceste topuri? De ce una dintre publicatii titreaza ca Patriciu avea 3 miliarde de euro si acum doar 250 milioane de euro? Cum se fac evaluarile?

 

Nu este timpul pentru a intra in metodologii aici, dar cateva precizari se impun.

O distinctie: Daca un antreprenor detine 100% din actiunile unei companii evaluata de cineva la 10 de milioane de euro (valoarea intreprinderii), iar acea firma are datorii de vreo 8 milioane de euro, nu inseamna ca respectivul trebuie trecut in top cu 10 milioane de euro. Proprietatea lui este de 2 milioane de euro in acea companie, restul anvergurii este ca urmare a finantarii de catre furnizori sau de catre banci, care i-au acordat datorie.

Nu de alta, dar daca ar mai veni vreo recesiune peste cativa ani in sectorul respectiv si business-ul ar avea probleme de rambursare a datoriilor, acel proprietar risca expunerea de 2 milioane de euro angajati in afacere, nu 10 milioane.

Deci cel mai probabil, niciun roman nu a avut vreodata 3 miliarde de euro, eventual a avut sute de milioane de euro valoare a actiunilor, restul fiind anvergura data de finantatori. Nu este rau ca s-a intamplat asa si nu diminuez prin asta valoarea unor afaceri, doar trebuie facuta deosebirea.

Cand citim topuri, nu inseamna ca acele valori sunt averea neta a actionarilor ci, mai degraba, sunt active la care actionarul are acces si pe care are dreptul sa le administreze. Drept pe care si l-ar putea pierde daca nu gestioneaza optim raportul intre capitalul propriu si datoriile pe care le atrage.

Dar pana la perfectionarea metodologiilor – aici listarea afacerilor ar putea ajuta in transparentizare, caci ne-am uita strict la capitalizare (valoarea actiunilor) – operam cu aceste generalitati. Iar daca exista informatii suplimentare se pot face diverse ajustari grosiere.

 

Un exemplu recent: Cifra de 100 de milioane de euro vehiculata in presa drept evaluare pentru tranzactia Emag – Naspers, presupunand ca este apropiata de realitate, desi niciuna dintre parti nu a confirmat-o ferm, trebuie inteleasa drept „Enterprise Value”, adica suma intre valoarea recunoscuta pentru actionari si datoriile nete. Asadar, actionarii retailerului Emag detin sau au detinut, in mod net, o valoare mult mai scazuta.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.