EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, Piata de Capital - BVB

Lucian Anghel, BVB: Statul trebuie să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la unele companii. Managementul companiilor de stat ar trebui să primească o parte din bonusuri în acțiuni

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori București, a declarat că statul trebuie să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine, iar managerii companiilor de stat ar trebui să primească o parte din bonusuri în acțiuni, fiind astfel determinați să crească eficiența și profitabilitatea companiei respective.

www.agerpres.ro
www.agerpres.ro

„KGHM este a doua mare companie listată la bursa de la Varşovia, a fost listată în 1997. A fost listat iniţial 30%, iar apoi statul a început să mai vândă. Statul nu mai este majoritar, mai deţine doar 31,7% din acţiuni, nu 51%. Faţă de 1997, când deţinea peste 50%, compania este de zece ori mai valoroasă. Acum doi ani, a cumpărat o companie din Canada, ceea ce în România nu este posibil”, a afirmat Lucian Anghel, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

Având exemplul Poloniei, pentru stat, în aceste condiţii, este mai avantajos să deţină un pachet minoritar și nu unul majoritar în companii, fiind în interesul său dezvoltarea de alternative de finanțare, așa cum este bursa.

În cadrul aceleiași conferințe, Anghel a subliniat faptul că managementul companiilor de stat ar trebui să primească o parte din bonusuri în acțiuni. „Statul ar trebui să modifice acea lege din 1997, prin care să permită managementului să primescă o parte din partea variabilă în acțiuni, chiar și angajații. Dacă va face asta, va motiva managementul să genereze o profitabilitate atât de mare încât prețul acțiunii să crească și astfel și valoarea pachetului pe care îl deține. Și așa nu trebuie să mai ai nicio țintă de performanță, fiindcă managementul va trage în direcția eficientizării companiei, creșterii prețului acțiunii. Managementul trebuie foarte bine stimulat”, a declarat Anghel.

 Astăzi se încheie oferta Nuclearelectrica demarată pe 9 septembrie, prin care compania vrea să atragă fonduri nete de 272,8 – 369,3 milioane lei, fiind suprasubscrisă de către investitori, conform informațiilor din piață.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.