EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, Start-Up & Angels, Antreprenoriat, Start-Upuri

Legea investitorilor individuali – business angels. Realitati si asteptari

PeterBartaAutor: Peter Barta – CEO Fundatia Post Privatizare

 

Recentul act normativ adoptat de Guvern a desteptat multe reactii in mediul de afaceri romanesc. […]

As dori sa subliniez inainte de a continua ca proiectul de lege nu se aplica momentan. Acesta mai trebuie sa fie adoptat in Parlament, promulgat de Presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial, ulterior completat cu normele metodologice de implementare.

Acest proiect de lege aduce un plus in sistemul de sprijin al antreprenorilor, mai ales a celor la inceput de drum care cauta sa obtina finantare. Conform acestuia, unui investitor privat i se cesioneaza pana la 49% din capitalul social al unui SRL, iar acest investitor poate acorda imprumuturi SRL-ului beneficiind de anumite facilitati fiscale.

Asadar, investitorul privat devine asociat al SRL-ului si trebuie sa acorde imprumuturi banesti SRL-ului pentru a beneficia de facilitatile fiscale.

Din punctul meu de vedere, principalele probleme sunt legate de definirea notiunii de imprumut, apoi de modul in care se poate obtine facilitatea respectiva si despre definirea investitorului de tip business angel.

Mai exista, apoi, discutia despre viziune. Mentionez ca pana si cesionarea a pana la 49% din capitalul social al companiei mi se pare excesiv. Legea se adreseaza exclusiv persoanelor fizice. Ce se intampla, insa, cu retelele de business angels? […]

Sa ne concentram, insa, pe ceea ce stim. Facilitatile fiscale care se acorda sunt scutirea de la plata impozitului pe dividendele obtinute din profit pentru partile sociale dobandite pe o perioada de 5 ani si scutirea de la plata impozitului in cazul transferului partilor sociale, daca au trecut mai mult de 3 ani de la dobandirea acestora.

 

Imprumutul se acorda fara dobanda. Nu se face nicio precizare cu privire la restituirea sumei de bani, avand in vedere caracterul juridic al conceptului de imprumut.

Asadar, facilitatile se acorda doar in viziunea unui exit sau al profitului firmei. In opinia mea, investitorii ar trebui sa beneficieze si de o facilitate fiscala in cazul in care afacerea esueaza.

 

Citeste articolul integral pe Business24.ro

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.