EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, FINANTE PERSONALE

Investitiile, ca a doua sursa de venit

InvestmentPortfolioAnalysis-DosterFinancialPlanningAutor: Adrian Cojocar – Director General Intercapital Investment Management

 

In Statele Unite ale Americii una dintre cele mai mari probleme la ora actuala este discrepanta tot mai mare dintre saraci si bogati. Americanii bogati dispun de o avere importanta cu care reusesc sa-si creeze o sursa suplimentara de venit si se distanteaza tot mai mult de americanii saraci, care se bazeaza pe o singura sursa de venit, si anume salariul de la locul de munca.

La ora actuala circa 20% din populatia SUA detine 85% din totalul activelor financiare la nivel national, iar proportia creste de la an la an. Pentru ca dispun de active importante, americanii bogati pot sa-si angajeze o armata de consultanti financiari care sa-i ajute sa-si investeasca banii mai profitabil.

Se pare ca la aceasta discrepanta de avere in randul americanilor a contribuit in ultimii ani faptul ca firmele americane fac profituri tot mai mari dar nu permit celor mai multi dintre salariati sa beneficieze de aceste cresteri si mentin nivelul salariilor.

Astfel, desi economia americana creste, iar productivitatea pe angajat este mai mare, americanii de rand nu profita de aceasta crestere. Singurii care participa la avantul economic sunt americanii care pun bani de o parte sau cei care au strans deja sume importante pe care le investesc in actiuni ale unor companii si astfel pot sa beneficieze de profiturile pe care le genereaza prin intermediul dividendelor dar si de cresterea valorii firmelor prin aprecierea actiunilor pe bursa.

Statisticile arata ca desi productivitatea din SUA a crescut continuu in ultimii ani, venitul mediu al unei familii a stagnat, sau chiar a scazut.

In Romania angajatii inca exercita o presiune destul de mare asupra companiilor in ceea ce priveste nivelul de salarizare, care de obicei este corelat cu nivel de productivitate. Totusi, cel putin in randul companiilor straine si multinationalelor au existat in ultimii ani tot mai multe voci care spun ca firmele straine fac investitii in Romania dar platesc salarii mai mici decat ar fi cazul si in tara ramane foarte putina valoare adaugata. Acest lucru ar putea fi rezolvat cel putin partial prin crearea unei surse aditionale de venit, cum ar fi venitul din investitii.

In acest material am facut un exercitiu de imaginatie pentru a vedea ce venituri suplimentare poate obtine o persoana care plaseaza lunar pe bursa un anumit procent din salariu.

Rezultatele se regasesc in tabelul de mai jos, unde am estimat cu ce procent ar creste veniturile unei persoane dupa un anumit numar de ani daca ar economisi lunar o anumita parte din salariu, respectiv 10%, 20%, 30% si respectiv 50% din nivelul lunar al veniturilor personale/salariului.

AdrianCojocar_CalculeInvestitii

 

Spre exemplu, din calcule a rezultat faptul ca cine economiseste 10% din salariu se poate astepta ca dupa 10 ani de zile sa creeze o sursa constanta de venit care sa-i aduca un venit echivalent cu o treime din salariul propriu daca plaseaza sumele economisite pe bursa si rata de castig medie anuala din aceste investitii este in jurul valorii de 15%.

Bursa de la Bucuresti a generat in ultimii 10 ani castiguri medii anuale (care includ dividendele nete distribuite de companii) de peste 20%. Totusi, pe masura ce piata se maturizeaza este de asteptat ca randamentele aduse de actiunile de pe bursa locala sa coboare in urmatorul deceniu, probabil undeva in jurul valorii de 15% in medie anual. Daca 20% din salariu este economisit lunar in vederea realizarii unor investitii in actiuni teoretic este posibil ca dupa 12 ani aceste investitii sa genereze un venit echivalent cu salariul pe care il castiga.

Aceleasi calcule arata ca daca jumatate din salariu/venitul personal este economisit in vederea realizarii de investitii dupa 20 ani se poate ajunge ca investitiile sa genereze un flux constant de venituri echivalent cu de peste 9 ori nivelul salariului.

Pentru a demonstra puterea economisirii, intr-un caz extrem, daca o persoana ar reusi intr-un fel sau altul sa puna de o parte intreg salariul propriu sunt sanse mari ca dupa cinci ani de zile sa stranga o suma care plasata in investitii bursiere sa-i aduca venituri suficiente pentru a renunta la locul de munca.

Sigur, aceste scenarii pot sa fie influentate de foarte multi factori imprevizibili care sa schimbe rezultatele. Spre exemplu am considerat ca salariul ramane constant pe toata durata de economisire/investire si ca investitiile realizate genereaza un randament constant anual, in timp ce este cunoscut faptul ca randamentele investitiilor in actiuni variaza mult de la un an la altul.

Cazul cel mai nefericit este acela in care investitiile in actiuni aduc randamente ridicate in primii ani de economisire/investitii si au o evolutie mai slaba in ultimii ani ai acestui proces. In acest caz respectiva persoana ar fi nevoita sa astepte cativa ani in plus pana cand bursa ar reveni la o perioada de crestere sustinuta.

Calculele s-au bazat si pe faptul ca rata de economisire lunara ramane constanta pe toata perioada, lucru care in practica este greu de realizat, fiind perioade in care oamenii tind sa economiseasca mai mult si altele in care nu reusesc sa puna mai deloc bani de o parte.

Una peste alta rezultatele arata clar faptul ca, prin economisire si investitii, in timp se poate crea o sursa aditionala de venit importanta, care sa faca diferenta chiar in ceea ce priveste nivelul de trai pe care si-l poate permite o persoana la un moment dat.

Exista cazuri in tarile dezvoltate dar si in Romania de persoane care dupa o perioada au reusit sa economiseasca o suma suficienta care le-a permis sa renunte la locul de munca si sa traiasca din veniturile pe care banii stransi le genereaza an de an.

In practica un plan de economisire este dificil de realizat, mai ales pe termen lung, insa poate avea rezultate surprinzatoare.

Investitiile in actiuni se pot realiza fie direct, prin deschiderea unui cont de brokeraj la o societate care ofera servicii de tranzactionare pe bursa, fie, indirect, prin intermediul fondurilor mutuale de actiuni, acestea din urma avand avantajul ca nu necesita cunostinte in domeniu.

 

Articol aparut pe site-ul Intercapital Investment Management 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.