EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, LIFE-STYLE & HOBBY, Muzica & Concerte, Electronice & Gadget, Stiinta & Tehnologie

Inteligența Artificială – cum ne ofera I.A. instrumente pentru remodelarea muzicii și artei

MOUNTAIN VIEW, California – La mijlocul anilor ’90, Douglas Eck a lucrat ca programator de baze de date în Albuquerque, în timp ce noaptea era muzician, confrom the New York Times. După o zi petrecută într-un laborator condus de Departamentul Energiei, scriind cod, el va lua urca pe scena unui bar local, pentru a cânta ceea ce el numește „bluegrass influențat de punk” – „Johnny Rotten combinat cu Johnny Cash”. Dar ceea ce el voia cu adevărat să facă era să-și combine zilele și nopțile și să construiască mașini cu care să-și poată crea propriile cântece. Singurul meu scop în viață a fost acela de a amesteca inteligența artificială (I.A.) și muzica „, a spus Douglas Eck.

A fost o ambiție naivă. Învățând ca student absolvent la Universitatea din Indiana, în Bloomington, nu departe de locul în care a crescut, el i-a prezentat ideea sa lui Douglas Hofstadter, om de știință cognitiv care a scris cartea câștigătoare a premiului Pulitzer despre minte și mașini „Gödel, Escher, Bach : Un melanj de aur etern”. Domnul Hofstadter l-a respins, insistând că și cele mai recente tehnici de inteligență artificială erau prea primitive. Dar în decursul următoarelor două decenii, lucrând în colaborare cu cei din mediul universitar, Douglas Eck a continuat să urmărească această idee și, în cele din urmă, I.A. a ajuns la același nivel cu ambiția lui.

În primăvara trecută, la câțiva ani după ce a preluat o slujbă de cercetare la Google, Eck a prezentat aceeași idee. Rezultatul este proiectul Magenta, o echipă de cercetători Google, care învață mașinile să creeze nu numai propria muzică, ci și să facă multe alte forme de artă, inclusiv schițe, videoclipuri și glume. Cu ajutorul imperiului său de smartphone-uri, aplicații și servicii de internet, Google se află în domeniul comunicării, iar Eck consideră Magenta ca o extensie firească a acestei lucrări.

„Este vorba despre crearea de noi modalități de comunicare a oamenilor”, a spus el în timpul unui interviu recent din interiorul clădirii mici cu două etaje care servește drept sediu pentru cercetarea I.A. a Google.

Proiectul face parte dintr-un efort tot mai mare de a genera artă printr-un set de tehnici I.A. care au ajuns recent la maturitate. Numite rețele neuronale profunde, aceste sisteme matematice complexe permit mașinilor să învețe comportamente specifice prin analizarea unor cantități mari de date.

Căutând modele comune în milioane de fotografii de biciclete, de exemplu, o rețea neurală poate învăța să recunoască o bicicletă. Acesta este modul în care Facebook identifică fețe în fotografiile online, modul în care telefoanele Android recunosc comenzile vorbite pentru telefoane și modul în care Microsoft Skype traduce o limbă în alta. Dar aceste sisteme complexe pot crea și artă. Analizând un set de cântece, de exemplu, pot învăța să construiască sunete similare.

După cum spune Douglas Eck, aceste sisteme se apropie cel puțin de punctul – încă mulți ani de acum încolo – când o mașină poate construi instantaneu un nou cantec Beatles sau, probabil, trilioane de melodii noi Beatles, fiecare sunând mult ca muzica înregistrată de Beatles, dar, de asemenea, un pic diferită. Dar în final – la fel de mult ca o subminare a artei ca o creare a ei – nu asta urmărește. Există atât de multe alte căi de explorat dincolo de simpla mimare. Ideea finală nu este de a înlocui artiștii, ci de a le oferi instrumente care să le permită să creeze în moduri complet noi.

În anii ’90, la acel bar din New Mexico, Douglas Eck a combinat Johnny Rotten și Johnny Cash. Acum, construiește un software care face același lucru. Folosind rețelele neuronale, el și echipa sa au încrucișat sunete de la instrumente foarte diferite – de exemplu, un fagot și un clavecin – creând instrumente capabile să producă sunete pe care nimeni nu le-a auzit vreodată.

În măsura în care o rețea neuronală poate învăța să identifice o pisică, analizând sute de fotografii cu pisici, poate învăța caracteristicile muzicale ale unui fagot, analizând sute de note. Creează o reprezentare matematică sau un vector care identifică un fagot. Deci, Eck și echipa sa au furnizat note din sute de instrumente într-o rețea neurală, construind un vector pentru fiecare. Acum, pur și simplu prin mutarea unui buton pe un ecran, ei pot combina acești vectori pentru a crea noi instrumente. Unul poate fi 47% fagot si 53% clavecin. Altul ar putea schimba procentele. Si asa mai departe.

Acest cântec a fost creat folosind NSynth, care încrucișează sunete din diferite instrumente.

De secole, dirijorii orchestrali au suprapus sunete de la diverse instrumente. Dar acest lucru este diferit. Mai degrabă decât a suprapune sunetele, Douglas Eck și echipa lui le combină pentru a forma ceva ce nu exista înainte, creând noi modalități prin care artiștii pot lucra. „Facem următoarea cameră video”, a spus domnul Eck. „Facem următoarea chitară electrică.”

Intitulat NSynth, acest proiect este abia la început. Dar, în întreaga lume a artei și a tehnologiei, mulți deja dezvoltă un apetit pentru construirea unei noi arte prin intermediul rețelelor neuronale și al altor tehnici de I.A. „Această lucrare a explodat în ultimii ani”, a spus Adam Ferris, fotograf și artist în Los Angeles. „Aceasta este o estetică cu totul nouă.”

În 2015, o echipă separată de cercetători din interiorul Google a creat DeepDream, un instrument care utilizează rețele neuronale pentru a genera imagini bizare și halucinogene din fotografiile existente, ceea ce a dus la crearea unei noi arte în interiorul Google și afară. Dacă instrumentul analizează o fotografie a unui câine și găsește un pic de blană care arată vag ca un glob ocular, acesta va mări acel pic de blană și apoi va repeta procesul. Rezultatul e un câine acoperit de globuri oculare.

În același timp, un număr de artiști – cum ar fi bine cunoscutul interpret de multimedia Trevor Paglen sau Adam Ferris, mai puțin cunoscut – explorează rețelele neuronale în alte moduri. În ianuarie, Paglen a prezentat un spectacol într-un vechi depozit maritim din San Francisco, care a explorat etica viziunii computerelor prin intermediul rețelelor neuronale care pot urmări modul în care privim și ne mișcăm. În timp ce membrii Cvartetului avangardist Kronos au cântat pe scenă, de exemplu, rețelele neuronale le-au analizat expresiile în timp real, ghicindu-le emoțiile.

Instrumentele sunt noi, dar atitudinea nu este. Allison Parrish, profesor la Universitatea din New York, care construiește software care generează poezie, subliniază că artiștii folosesc computerele pentru a genera artă încă din anii 1950. „Așa cum Jackson Pollock și-a dat seama de un nou mod de a picta doar prin deschiderea vopselei și împrăștierea sa pe pânza de sub el”, a spus ea, „aceste noi tehnici computaționale creează o paletă mai largă pentru artiști”.

Acum un an, David Ha era comerciant la Goldman Sachs din Tokyo. În timpul pauzelor de prânz, a început să se joace cu rețele neuronale și să posteze rezultatele pe un blog, sub un pseudonim. Printre altele, a construit o rețea neuronală care a învățat să-și scrie propriul Kanji, caracterele logografice chinezești care nu sunt atât de mult scrise cât sunt desenate.

Curând, Douglas Eck și alți agenți Google au văzut blogul, iar acum domnul Ha este cercetător la Google Magenta. Printr-un proiect numit SketchRNN, el construiește rețele neuronale care pot desena. Analizând mii de schițe digitale făcute de oameni obișnuiți, aceste rețele neuronale pot învăța să facă imagini ale lucrurilor precum porci, camioane, bărci sau poziții yoga. Ele nu copiază ceea ce au desenat oamenii. Ele învață să deseneze pe cont propriu, să identifice matematic cum arată un desen al unui porc.

Apoi le cereți să deseneze un porc cu capul unei pisici sau să scadă vizual un picior de la un cal sau să schițeze un camion care arată ca un câine sau să construiască o barcă de la câteva linii aleatoare.

Alături de NSynth sau DeepDream, acestea pot părea mai puțin ca uneltele pe care artiștii le vor folosi pentru a construi noi lucrări. Dar dacă vă jucați cu ele, vă dați seama că ele însele sunt artă, lucrări vii construite de domnul Ha. I.A. nu creează doar noi tipuri de artă; creează noi tipuri de artiști.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.