EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE

INDIA 2019-2024 – Narendra Modi este cea mai bună speranță a Indiei pentru reforma economica

Pentru a câștiga un nou mandat pentru el însuși și pentru partidul său în alegerile din India, primul ministru Narendra Modi a făcut promisiuni extravagante și amenințări îngrijorătoare, remarcă Ian Bremmer într-o analiză recentă pentru revista Time.

El poate fi acuzat cu ușurință de ostilitate față de populația musulmană a Indiei, care se ridică la 200 de milioane, iar atunci când teroriștii au ucis cel puțin 40 de soldați paramilitari indieni în provincia disputată Kashmir la începutul acestui an, Modi a ordonat atacuri aeriene către teritoriul pakistanez, o escaladare periculoasă a ostilităților între două forțe armate nucleare.

Recordul său economic este mixt. Deși India a devenit economia cu cea mai rapidă creștere din lume, în ianuarie, un sondaj guvernamental scurs în presă (după ce guvernul Modi a refuzat să publice datele) a arătat că rata șomajului a atins cel mai înalt nivel din ultimii 45 de ani: 6,1% în 2017.

Pentru a crea o majoritate după anunțarea rezultatelor alegerilor naționale din cursul lunii mai, Modi și partidul Bharatiya Janata (BJP) vor trebui probabil să-și găsească parteneri de coaliție. (Nota EcZoom: Modi și partidul său BJP au câștigat în final alegerile din India.)

Aceasta, la rândul său, ar face să se tempereze unele planuri de-ale sale pe termen lung.

Cu toate acestea, India are nevoie de schimbare, iar Modi rămâne persoana cea mai în măsură să facă asta. El a îmbunătățit relațiile cu China, Statele Unite și Japonia. 

Dar de fapt agenda sa de dezvoltare internă este cea care a făcut cel mai mult pentru a îmbunătăți viața și perspectivele a sute de milioane de oameni. Luați în considerare ceea ce a realizat deja în ultimii cinci ani fiind în funcție.

În primul rând, s-a asigurat că guvernul are mai multe venituri pentru a le cheltui. Datorită Taxei pentru bunuri și servicii introduse în 2017, Modi a simplificat un sistem extrem de complex de colectare a impozitelor de stat și federale, lărgind baza de impozitare și reducând semnificativ cantitatea de bani pierdută pe fondul fraudelor. Aceasta este o realizare istorică într-o țară cu atât de multe nevoi de dezvoltare.

Modi a direcționat sume nemaipomenite de bani spre necesitatea imensă a Indiei pentru infrastructură nouă. Construcția drumurilor, autostrăzilor, transportului public și a aeroporturilor a crescut puternic potențialul economic pe termen lung al țării. Deși procesul rămâne neterminat, guvernul a adus electricitate și în satele îndepărtate care nu au avut-o niciodată, o binefacere pentru potențialul economic, siguranța publică și calitatea de bază a vieții.

Guvernul condus de BJP a extins, de asemenea, un sistem de identificare biometric, inițiat de guvernul condus anterior de Partidul Congresului, care a prelevat deja date biometrice –  scanări și amprente digitale de la peste 1 miliard de oameni pentru a ajuta cetățenii să demonstreze cine sunt, astfel încât să poată beneficia de servicii. *

* Citește tot în EconomicZoom despre AADHAAR : „Big Brother” în India necesită scanarea amprentelor pentru alimente, telefoane și finanțe

Totodată, a furnizat conturi bancare pentru 300 de milioane de persoane care nu au avut niciodată astfel de facilități, creând noi oportunități pentru acești oameni de a accesa creditele și subvențiile de stat. De asemenea, îi integrează în economia formală pentru a putea face guvernul să reacționeze mai bine la nevoile lor.

Guvernul declară că aceste măsuri au redus drastic pierderile și frauda în cadrul sistemului de asistență socială din India, permițând statului să furnizeze mai multe servicii și mai bune la un cost mult mai mic.

Reforma sistemului de sănătate ar putea ajuta o jumătate de miliard de oameni săraci să-și permită tratamente pentru cancer și boli de inimă.

Un program cunoscut sub numele de Ujjwala Yojana a ajutat femeile din mediul rural să aibă acces la gazul de gătit pentru prima dată.

Programul Swachh Bharat a construit zeci de milioane de toalete pentru sute de milioane de oameni. **

** Citește tot în EconomicZoom despre „India Curată – o campanie masivă de curățare a orașelor și zonelor rurale ale țării

Angajamentul lui Modi față de energia regenerabilă face parte din planul său de a face din India un lider în domeniul schimbărilor climatice.

Niciunul dintre aceste proiecte nu este complet, dar toate vor ajuta marea majoritate a populației Indiei să ducă o viață mai sigură, mai sănătoasă, mai productivă și mai prosperă.

De ce este nevoie pentru a aduce schimbarea la un așa nivel într-o țară cu 1,34 miliarde de oameni care vorbesc zeci de limbi diferite și sute de dialecte răspândite de-a lungul mai multor state cu culturi vamale și politice diferite, în timp ce concurează pentru voturi împotriva a zeci de partide politice naționale și locale?

Datorită realizărilor reformelor sale, dar și parțial datorită poziției sale dure privind Pakistanul și apelului său la mândria hindusă, Modi este și mai popular acum decât atunci când a fost ales pentru prima dată cu cinci ani în urmă. Alegătorii din statele afectate de atacurile teroriste din trecut, în special cei de-a lungul graniței cu Pakistanul, doresc un prim-ministru puternic care îi va proteja.

Modi beneficiază și de lipsa unei alternative credibile. Platforma electorală a opoziției, Partidul Congresului (condus azi de Sonia Gandhi – Nota EconomicZoom), se concentrează pe un program care ar oferi plăți directe în numerar pentru 50 de milioane de familii sărace. Dar o promisiune nu este un plan, BJP controlează suficiente state pentru a bloca proiectele guvernului Congresului, iar Modi a livrat deja rezultate pentru mulți oameni.

Modi are instinctul de a domina și obrazul subțire al altor oameni puternici, dar are și un adevărat palmares în a furniza reforma de care India în plină dezvoltare are nevoie urgentă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.