EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Privatizare & Retrocedare

In afara corului „Managementul profesionist nu va reuși”

Demersul instituirii unui management profesionist în companiile de stat are circa 8 luni de la start, așadar orice concluzie care s-ar incerca a fi formulată la acest moment privind succesul sau eșecul procesului este prematură.

slide_141468_48651Nu cred că surprinde pe cineva faptul că în toată această perioadă avem de la numiri de persoane cu background apreciabil în sectorul privat, iar aici exemplele sunt puține ce-i drept, până la reconfirmări ale unor persoane cu funcții politice în trecut – cel mai vizibil fiind cazul Complexului Energetic Oltenia.

Nu cred ca acolo unde avem demisii sau demiteri concluzia trebuie să fie imediat una a eșecului general. Poate însă surprinde faptul că atunci când un Consiliu de Administrație a fost înlăturat fără multe explicații – cazul CFR SA, au lipsit reacțiile din mediul privat privind necesitatea unor argumente ale deciziei luate de Minister.

Practic vorbim de un domeniu, acela a companiilor publice, unde abia acum se pune problema unei compatibilități de oameni și de echipe, precum și problema unor obiective de management. Până anul trecut în noiembrie nici nu se pomeneau aceste lucruri.

 

Managementul profesionist are nevoie să capete masă critică

Această variantă a cooptării în management a oamenilor cu experiență în privat este o jumătate de măsură, un hibrid cu imperfecțiunile sale. Verdictului negativ acordat de unele voci încă de la startul procesului, invocând nealinierea intereselor unui management orientat către performanță cu cele ale unui stat care nu face din profit un obiectiv în sine, ii pot fi opuse exemple de companii cu acționariat majoritar de stat și care au o profitabilitate peste media sectorului în care operează. CEZ este companie majoritară de stat, cu profit și în același timp influențată de interese politice. Operează pe profit în Cehia, în Polonia, însă este afectată de politici inconsistente în România sau în Bulgaria.

Așadar companiile de stat pot coexista cu ideea de eliminare a pierderilor și/sau îmbunătățire a profitabilității, motiv pentru care pariul pe insuccesul general în România – căci la început de an se făceau și pariuri în această direcție – este deocamdată o prejudecată.

S-ar putea ca managementul profesionist să ofere cazuri punctuale de reușită relativă – înțelegând prin aceasta o situație mai bună, sau în orice caz preferabilă celei anterioare, în care în respectivele companii consemnam doar pierderi. De pildă, succesul managementului profesionist Tarom va fi în primul rând ca societatea să nu aibă un deznodământ de tip „Malev”, nici LOT-ul polonez nefiind acum într-o formă de invidiat,  dupa care vom putea discuta și de eventuale profituri peste cativa ani. Sau trecând catre alt domeniu – divizia Priori Post a Poștei Române este de așteptat să afișeze rezultate în creștere sub un executiv profesionist. Sunt și cazuri în care companii strategice – vezi CFR Călători – au nevoie de o conștientizare din partea mai multor factori de decizie.

Ar fi indicată deci o privire de la caz la caz, cu nuanțe aplicabile fiecărei situații față de scenariul anterior, în care nimeni nu întreba pe nimeni de nimic în acele companii.

 

Tarom – cel mai transparent caz, cu bune și cu rele

Cele mai multe informații oferite publicului vin din partea companiei Tarom, unde știm despre diminuarea pierderilor, despre gradul de încărcare încă sub pragul de rentabilitate, despre noi rute precum si despre alte măsuri, e drept puține față de ceea ce ar fi necesar pentru eficientizare. Este oricum preferabil față de cazul anilor 2009-2012, când ni se comunicau doar pierderile la final de an.

A aparut această dispută legată de restrângerea atribuțiilor CEO-ului – domnul Christian Heinzmann – și numirea unui alt Director Executiv – domnul Nicolae Demetriade. Din nou este prematur a spune de partea cui este dreptatea, doar se poate acorda un coeficient de subiectivism atât fostului membru CA care suspecteaza mize ascunse, cât și „board”-ului Tarom care își justifică decizia prin neîndeplinirea unor criterii de performanță de către CEO. Dată fiind inerția în producerea de efecte a unor decizii executive, probabil la final de 2013 sau la jumătatea anului următor vom știi dacă decizia de numire a domnului Demetriade va fi fost una oportună.

Intrebarea-cheie este: va crește semnificativ gradul de încărcare a avioanelor Tarom în următoarele 6-12 luni ?

Răspunsul nu poate fi încă oferit, iar oricât de tentantă pentru opinia publică este căutarea de interese obscure și de mize în spatele unor cifre și contracte în curs de renegociere, doar rezultatele vor vorbi în final.

 

Și dacă scepticii vor avea dreptate ?

Susținerea de mai sus este pentru un demers și pentru acordarea unui timp rezonabil, să spunem 12-18 luni si observarea mai multor cazuri, înainte de a trage concluzii generale. Probabil vom mai avea dispute legate de o companie sau alta, vom mai avea demiteri sau demisii.

Și totuși, dacă s-ar ajunge peste 1 an la opinia scepticilor, anume că acest proces nu se va fi impus drept de succes? Ei bine, atunci va fi un eșec nu doar al companiilor de stat, ci și un eșec al mediului privat. Pentru că va însemna că acesta din urmă fie nu a propus suficiente variante de alegere, fie în deplină înțelegere cu statul și-a viciat propria șansă. În acel moment, diverse asociații sau coagulări de interese ale mediului de afaceri nu vor mai putea invoca surzenia guvernanților față de propunerile lor sau faptul că nu sunt cooptați oameni din privat in luarea deciziilor. Tot atunci, vreun top sau listă lansate de vreo publicație de business sau alta sub titlul „acestea sunt propunerile noastre pentru a conduce instituții, ministere și companii” nu ar avea sens. Pentru că oamenii cu background în privat care pot acum schimba ceva în societățile de stat vor fi ratat aceasta șansă.

Este în interesul mediului privat ca procesul „management profesionist în companiile de stat” să capete consistență, în locul căutării sau așteptării unor eșecuri încă de pe acum.

 

Cristian Tudorescu – Managing Partner Explore Asset Management

Nota: Acest editorial a fost publicat pe wall-street.ro in data de 10 iulie 2013

One Comment

 1. Și totuși, dacă s-ar ajunge peste 1 an la opinia scepticilor, anume că acest proces nu se va fi impus drept de succes? Ei bine, atunci va fi un eșec nu doar al companiilor de stat, ci și un eșec al mediului privat. Pentru că va însemna că acesta din urmă fie nu a propus suficiente variante de alegere, fie în deplină înțelegere cu statul și-a viciat propria șansă. În acel moment, diverse asociații sau coagulări de interese ale mediului de afaceri nu vor mai putea invoca surzenia guvernanților față de propunerile lor sau faptul că nu sunt cooptați oameni din privat in luarea deciziilor. Tot atunci, vreun top sau listă lansate de vreo publicație de business sau alta sub titlul “acestea sunt propunerile noastre pentru a conduce instituții, ministere și companii” nu ar avea sens. Pentru că oamenii cu background în privat care pot acum schimba ceva în societățile de stat vor fi ratat aceasta șansă.

  Este în interesul mediului privat ca procesul “management profesionist în companiile de stat” să capete consistență, în locul căutării sau așteptării unor eșecuri încă de pe acum.

  nu sunt foarte de acord cu afirmatiile de mai sus, dar recunosc ca asta doar pentru ca am parcurs aceasta experienta timp de cateva luni.
  idea este ca proprietarul stat poate avea alta agenda (voturi, matrapazlacuri financiare in interes personal, demonetizarea ideii de management profesionist, nereformarea). in acest caz – performanta nu poate exista.
  datoria noastra ca manageri este sa punem pe tapet aceste disfunctii si nu sa stam sa ne perimam pentru bani, devenind invinsi neperformanti ai sistemului.
  daca proprietarul sau reprezentantii sai au o alta agenda, managerul nu poate (si nici nu are dreptul) sa se opuna. dar are optiune si datoria sa nu se perverteasca unui scop strain interesului de business al companiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.