EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, Piata de Capital - BVB

Forumul Pietei de Capital – Editia a V-a. Ce spun studiile EY, Tradeville si Certinvest despre piata noastra de capital in anul 2014

Forumul Pietei de CapitalMarti, la Hotel Intercontinental, a avut loc a V-a editie a Forumului Pietei de Capital, organizat de Wall-street.ro. Dupa ce anul 2013 a adus 3 listari importante de actiuni la Bursa de Valori Bucuresti – pachetul suplimentar din Transgaz si IPO-urile Nuclearelectrica si Romgaz – iar exercitiul emisiunilor de obligatiuni de catre companii incepe sa fie unul din ce in ce mai frecvent, a fost util ca prin acest eveniment anual sa se ia din nou pulsul domeniului pietei noastre de capital.

Primul Panel a reunit in prezidiu pe Mircea Ursache – Vicepresedinte ASF, Mioara Budiana – Manager Departament Asistenta Tranzactii in EY, Ludwik Sobolewski – Directorul General al BVB, Adrian Cighi – Vicepresedinte al Franklin Templeton, societate care administreaza Fondului Proprietatea.

Preocuparea principala vis-a-vis de ASF a fost stadiul solutionarii cazului de frauda de la Harinvest, in urma carora clientii societatii de brokeraj cu sediul in Ramnicu Valcea au fost pagubiti, iar dl Ursache a anuntat faptul ca ancheta DIICOT este in curs de finalizare urmand ca in scurt timp sa se afle pedepsele aplicabile persoanelor responsabile. Clientii vor fi despagubiti de catre Fondul de Compensare a Investitorilor, in limita plafonului de 20.000 EUR/investitor.

 

Electrica SA – cel mai probabil in iunie la Bursa, pentru Complexul Energetic Oltenia nu exista un termen concret

Cea mai mare listare asteptata anul acesta este cea a Electrica SA, termenul avansat de autoritati fiind luna iunie. Perceptia unui investitor precum Fondul Proprietatea este ca lucrurile sunt in grafic privind aceasta listare care ar mai aduce inca un emitent important pe Bursa de Valori Bucuresti. In schimb, Complexul Energetic Oltenia este o companie nerestructurata, o companie unde noul management numit anul trecut nu a infaptuit eficientizarea asteptata, motiv pentru care societatea nu ar fi acum pregatita pentru a veni la Bursa, dupa cum a lasat sa se inteleaga Adrian Cighi.

Franklin Templeton ca administrator al FP a obtinut aprobarea actionarilor pentru o listare duala a Fondului la Londra, pe segmentul destinat fondurilor inchise de investitii, loc unde o companie precum Fondul Proprietatea ar fi extrem de atractiva, dupa cum se asteapta reprezentantii administratorului.

Din perspectiva Bursei de Valori, Ludwik Sobolewski a sumarizat cateva dintre aspectele tehnice prin care doreste imbunatatirea lichiditatii pe piata, intre care: extinderea programului de tranzactionare si introducerea posibilitatii de trading la pret fix in ultimele 10 minute ale sedintei bursiere, implementarea market making-ului pe cat mai multe instrumente lichide, precum si demontarea treptata a barierelor tehnice, legislative si administrative identificate de conducerea Bursei in calea dezvoltarii pietei.

Mioara Budiana a prezentat studiul EY „Barometrul Pietei de Capital” care sintetizeaza stadiul actual al domeniului si perceptia investitorilor, antreprenorilor – la modul general al potentialilor emitenti – privind oportunitatile si riscurile. Idei principale ale studiului EY:

– tendintele la nivel global sunt de incredere in revenirea economiei, pe de alta parte turbulentele geopolitice din unele tari emergente indeamna investitorii sa realizeze mixuri de portofolii investitionale: tari dezvoltate, alaturi de tari emergente.

– intensificarea tranzactiilor real estate, consolidari in sistemul financiar-bancar, reorientarea catre core-business

– la nivel local: Companiile sunt interesate sa emita obligatiuni, cele private sunt mai putin interesate deocamdata de emisiunea de actiuni. Capitalul se acumuleaza in continuare in fonduri de pensii si in alte tipuri de fonduri de investitii care devin jucatori relevanti pe piata.

– scaderea finantarilor din partea bancilor creeaza oportunitati legate de emisiunea de obligatiuni inclusiv la nivel international

 

Al doilea Panel al evenimentului a adus in fata participantilor pe Cosmin Marinescu – Director de Vanzari Tradeville, Razvan Rusu – Director Investitii Certinvest, Dumitru Laviniu Beze – Presedintele AIPC (Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital) si Andrei Ionut Damian – investitor de retail.

Tradeville SA, una dintre cele mai mari societati de brokeraj care se adreseaza retailului, a realizat un sondaj in randul a peste 4.000 de clienti ai sai, pentru a determina profilul acestora si apetitul de a-si asuma riscuri in pietele de capital.

Dincolo de un exercitiu pur teoretic care arata ca din totalul depozitelor populatiei la bancile romanesti de 29 miliarde EUR, fie si numai directionarea a 10% catre Bursa de Valori Bucuresti ar putea insemna dublarea lichiditatii in piata – desigur coroborat cu o oferta de instrumente pe masura – rezultatele prezentate de Tradeville au scos in evidenta o serie de concluzii relevante pentru profilul investitorului de retail la Bursa de Valori Bucuresti:

investitia initiala medie a unei persoane la Bursa este de aproape 13.000 EUR in 2014, iar portofoliul mediu tinde spre 17.500 EUR atunci cand vorbim de retail.

– 38% dintre investitorii persoane fizice au aratat o aversiune la risc – accepta pierderi foarte mici, sunt preocupati de protectia capitalului si lichiditate

– 55% sunt moderati, cu o abordare echilibrata, evitand riscuri excesive si tolerand pierderi moderate

– cei conservatori, cei speculatori si investitorii agresivi reprezinta mai degraba exceptii in comportamentul general al clientului de Bursa.

Raspunsurile investitorilor au condus la concluzii si privind companiilor care li se potrivesc acestora:

– 24% dintre clienti se pliaza pe actiuni de tip „Value”, ale unor companii cu istoric indelungat, cu o predictibilitate a vanzarii produselor, cu rezultate financiare pozitive, nivel scazut al datoriilor si care acorda dividende.

– 12% dintre investitori prefera actiunile „Growth”, ale unor companii considerate cu potential de crestere.

– majoritatea, anume 62% doresc un mix intre cresterea companiei si istoricul pozitiv al rezultatelor („Value + Growth”)

Principalele cerinte ale clientilor, cu referire la actiuni, sunt:

– acordarea unor transe mai mari de subscriere pentru investitorii de retail in cadrul ofertelor,

– distribuirea dividendelor prin Depozitarul Central astfel incat clientii sa primeasca sumele in contul de brokeraj,

– introducerea tranzactiilor in marja si „short selling” (vanzare in lipsa)

– cresterea standardelor de guvernanta corporativa pentru companiile listate

 

Razvan Rusu a sintetizat situatia pietei de administrare a investitiilor in Romania:

– 20 de Societati de Administrare a Investitiilor au in gestiune aproape 17 miliarde de RON, iar peste 378.000 de investitori au mobilizat aceste sume in 98 de fonduri existente pe piata.

– predomina fondurile care plaseaza banii investitorilor in instrumente monetare si in obligatiuni, insa fondurile de actiuni ar putea creste in perioada urmatoare. Unul dintre jucatorii importanti ai pietei, Erste Asset Management a anuntat recent targetul de a strange minim 100 milioane RON de la clientii sai pentru a-i mobiliza in fonduri de actiuni.

Fata de nivelul european, in Romania se observa preferinta de a investi in instrumente cu venit fix (dobanzi, instrumente monetare, obligatiuni), peste 98% din activele pietei fiind directionate catre acestea. Disproportia poate fi pusa pe stadiul incipient al pietei, fiind de asteptat ca, treptat, retailul sa migreze catre actiuni.

Directorul de Investitii al Certinvest a evidentiat necesitatea diversificarii canalelor de vanzare a fondurilor de investitii catre public. Daca in Romania, distributia fondurilor se face aproape exclusiv prin retele bancare, in Europa exista si canale alternative – agenti, platforme online si altele. In acest sens, Certinvest pune la dispozitia clientilor sai platforma Investonline.ro 

 

Andrei Ionut Damian a fost „vocea investitorului” in Panelul de speakeri. El a observat necesitatea unor campanii de marketing, promovare, educare a publicului pe scara cat mai larga cu privire la Bursa. De mentionat ca un program important in aceasta perioada este BVB InvestQuest derulat de BVB impreuna cu 4 societati de brokeraj – Tradeville, Intercapital, SSIF Broker Cluj, Estinvest Focsani – prin care este promovata piata de capital catre studentii interesati de acest domeniu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.