EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL

Federal Reserve – lupta pentru sefia celei mai puternice Banci Centrale din lume ia o alta turnura; odata cu retragerea lui Lawrence Summers, favorita (re)devine Janet Yellen

Provenit dintr-o familie cu mare traditie in Economie – laureatii Nobel Paul Samuelson si Kenneth Arrow fiind unchii sai, Lawrence Summers s-a remarcat in Departamentul Trezoreriei administratiei Bill Clinton (1999-2011) si in postura de consilier economic principal al Presedintelui Barrack Obama.

E creditat cu introducerea Obligatiunilor indexate la inflatie (in vremea boom-ului din era Clinton) si cu un management de criza foarte eficient in zilele noastre, ale administratiei Obama.

Pe de alta parte, Summers a starnit recent cotroverse cu remarci despre capacitatea intelectuala a femeilor, fiind fortat sa demisioneze de la presedentia prestigioasei Universitati Harvard.

Insa grosul contestatarilor sai – mai ales din randul congresmenilor Democrati – arata spre legatura prea stransa a acestuia cu Wall-Street-ul intr-o perioada in care se incearca promovarea unei reforme a sistemului financiar, inca ”in fasa” in ciuda implinirii a 5 ani de la caderea Lehman Brothers.

Pe de alta parte, Janet L. Yellen (66 ani) – urmatoarea favorita si prima femeie care ar ajunge la Presedentia “Fed” (FOMC – “Federal Open Market Committee”) – este un personaj foarte respectat, cu alura academica, provenita din randul Guvernatorilor regionali ce alcatuiesc sistemul Federal Reserves.

In 1996 – tanara si proaspInside The International Monetary Fund's Rethinking Macro Policy Conferenceat numita Guvernator regional – si-a permis chiar sa il infunte in FOMC pe atotputernicul Alan Greenspan, sustinand ca putina inflatie e necesara, argumentand cu studii care arata ca o minima inflatie ar reduce frecventa si amploarea recesiunilor.  Ca vice-Presedinte al FOMC din anul 2010, a cimentat aceasta viziune impartasita (si) la Fed, ducand la o (nedeclarata atunci, asumata din 2013) tintire a inflatiei anuale din partea Fed in jurul valorii de 2%.

Vazuta ca succesoare favorita a lui Ben Bernanke cand acesta isi termina mandatul in ianuarie 2014, Janet Yellen are totusi proprii sai detractori – in special Republicani – care argumenteaza ca este mai interesata de rata ocuparii in economie (si implicit de reducerea somajului) decat de inflatie, ceea ce ar fi un pericol odata ce economia iese clar din recesiune. Yellen a studiat la Yale cu profesorul James Tobin, sustinator al ideii ca Guvernele au instrumente pentru a indulci recesiunile.

Summers se impusese ca principalul favorit abia recent, fiind sustinut chiar de Presedintele Obama, care ar fi avut ocazia sa nominalizeze primul sef al Fed de sorginte Democrata de cand Carner l-a ales pe Paul Volcker in 1979.

In urma acestei “clarificari” a cursei pentru cea mai puternica banca centrala a Lumii, pietele au dat un semnal puternic ascendent, mai ales ca Summers este vazut ca adept al terminarii rapide a actualei politici de QE = Quantitive Easing – injectarea de bani virtuali, tipariti, in economie. El a argumentat recent la o conferinta ca QE nu e nici prea eficienta, in schimb nici foarte periculoasa pentru inflatie, Summers fiind adeptul politicilor fiscale – mai eficiente in fata celor monetare.

Ca doua comentarii personale, indiferent de rezultatul final al alegerilor de la Fed, observam ca intreaga Lume a devenit dependenta de “stereoizi” (citeste injectiile Fed de QE) si mari tari emergente, plus categorii intregi de piete financiare globalizate (obligatiuni de stat, corporate, burse de actiuni s.a.) care fluctueaza dramatic la fiecare mica modificare, ori abia aluzie despre politica QE.

Iar in ceea ce priveste politica SUA si proiectia acesteia in Lume, apreciez – fara sa ma pot pronunta inca in ceea ce priveste efectele – ca este doua oara in ultimele saptamani cand Presedintele Obama lasa Leadershipul unei mari probleme in mana altuia: Vladimir Putin a rezolvat (speram) criza cu armele chimice din Siria, iar opinia majoritara la Washington a prevalat in succesiunea Fed.

Radu Limpede

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.