EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE

Fantoma Zilei (VII): companiile care sustin neutralitatea internetului, bancherii care nu invata niciodata, Guvernul Ungariei si „oamenii care le stiu si le pot face pe toate”

rp_AlexandruBodislav5-300x300.jpg

Autor: Alexandru Bodislav

 

Selectii anterioare „Fantoma Zilei” pot fi accesate aici

 

  • Sambata 15 noiembrie 2014

„Fantoma Zilei” sunt companiile care susțin „neutralitatea Internetului”

De fapt, această „neutralitate” reprezintă mai degrabă o castrare a Internetului pentru a nu mai mușca din persoanele slabe de înger, persoanele ofensate ușor de un link către o situație care necesită câteva ședințe la psihoterapeut sau chiar mersul la cineva cu soluții spiritual-religioase eficiente.

Recomand cu căldură a face o comparație între neutralitatea/castrarea Internetului cu, păstrând proporțiile, legile modificate la nivel național pentru a pedepsi ziariștii care își permit mai multe decât „ar trebui”. Acest „ar trebui” este subiectiv și are un puternic caracter de șantajare situațională pe termen lung, atunci când ești gata să fi dat în vileag pentru o faptă imorală, anti-socială sau pur și simplu ilegală.

Deși în România campania electorală a focusat reflectoarele pe bătălia dintre cei doi candidați, surpriza este pe cale să vină din partea celei mai mari democrații, SUA, care se pregătește să ultra-reglementeze Internetul, oferind astfel precedentul pentru Comisia Europeană și pentru atitudinile extreme regăsite la guverne, precum cel condus de Viktor Orban care dorește taxarea Internetului cu aproximativ 0,5 euro per GB de trafic consumat și filtrarea conținutului vizualizat.

Internetul reprezintă cea mai bună unealtă de a pune în comun (nu, nu vă gândiți la comunism…) și dacă este reglementat pentru siguranța acestuia și a utilizatorilor este posibil să fie și conturat cu noi filtre care permit scoaterea din vizorul lumii a orice disparitate socială sau economică întâlnită la nivel global.

Deși blamați pentru controlul total al accesului la Internet, țări precum China, Rusia sau Cuba (nu vorbim de Coreea de Nord pentru că reprezintă un caz prea extrem, aceștia având aproximativ 10 linii de conexiune la Internet pentru uz privat, fără cele ale guvernului și ale președintelui nord coreean) se pare că vor fi ajunse din urmă prin exemplul care se conturează de a fi impus la nivel de Congres american de către corporațiile avide de randamentarea datelor informatice create de utilizatori (Big Data-ul nu este eficient dacă are foarte mult „gunoi informațional” inclus) și astfel companii precum Ford, Visa, UPS sau Bank of America ajung să devieze democrația înspre un ocol care poate deveni o stagnare temporară în evoluția speciei umane la nivel informațional.

„Fantoma Zilei” de astăzi nu ar fi completă fără ceea ce Chairman-ul Google, Eric Schmidt subliniază: “Internetul este primul lucru pe care umanitatea l-a construit și pe care aceasta nu îl înțelege, acesta reprezentând cel mai mare experiment asupra anarhiei de până astăzi”.

 

  • Marti 18 noiembrie 2014

Toți știm de criza începută în 2007, nu vorbesc despre finalizare, pentru că nu s-a terminat, doar pentru unii și asta pe hârtie… Bancherii care lucrează în cadrul băncilor „prea mari ca să cadă” (‘too big to fail’) deja se simt iar pe cai „mari” și încearcă riscul, fie din lipsă de adrenalină, fie din dorința de a obține un titlu egoist ori fie din pură prostie.

O bancă de investiții apropiată mie reușește performanța să nu randamenteze așteptările cu realizările, fapt ce nu este condamnabil, că doar și statisticienii statului „mai plâng câteodată”, vezi istoria performanțelor INS 2011 – 2014, dar atunci când tu, ca bancher, ai o eroare de 5,6 puncte procentuale față de realitate și joci la greu pe această speță, te arzi, dar te arzi așa de tare încât tu ca angajator ar trebui să îl înveți o lecție pe angajatul bancher pentru că reușește performanța să piardă vreo 200 milioane de dolari într-o lună, dar doar îl mustrezi, că recuperează acesta suma pierdută până la finalul trimestrului.

Ce concluzie se poate trage de aici? Bancherii sunt din nou în acea zonă a cortexului de invincibilitate, sunt susținuți de un management al riscului relaxat de către entitățiile prea mari ca să cadă și au repus stăpânire pe reglementatori astfel doar limita morală a riscului reprezintă regula de pe piață și aceștia se tot gândesc cum să își atingă targetul pentru a cumpăra noul model de Aston Martin sau să își construiască o nouă dependință la casa de vacanță din Hamptons, fapt admirabil, dar dacă nu au acoperire în realitatea palpabilă, această realitate observată din perspectiva unui bancher reprezintă un miraj la nivel global care are ca finalitate un joc cu sumă nulă și în care unii pierd, iar alții câștigă asimetric, dar acoperirea aceasta pe care o pseudo stăpânesc înseamnă sustenabililtate dacă ar exista, iar aceasta aduce de la sine creșterea sănătoasă, fie la nivel microeconomic, fie la nivel macroeconomic, iar pe termen lung avansul mult iubit.

Pregătiți-vă de turbulențe și să sperăm că nu o să avem nevoie de o aterizare forțată a sistemului financiar (din nou), că se pare că greșelile trecutului au fost deja șterse din memorie, iar viitorul sună ieri, lăsând necunoscută doar inflexiunea unde se schimbă ciclul de creștere cu cel de frânare.

Dar poate că „un vapor este în siguranță în port, dar nu pentru asta a fost construit”.

 

  • Vineri 21 noiembrie 2014

“Fantoma Zilei” sunt oamenii care le știu și le pot face pe toate, dar nu le fac pentru că este prea ușor pentru aceștia.

Ei bine, există o categorie de oameni care au tendința de a lucra în domenii tehnice, uneori chiar ingineri, iar în momentul în care aceștia observă un produs revoluționar care poate schimba piața, îl analizează, îl evaluează și după îți zic că se putea face mai dinamic, mai atractiv și că ei de fapt nu sunt mulțumiți de roata actuală, ci o pot face chiar mai dinamică, dar culmea, inițial nici nu aveau habar la ce folosește…

Aceștia sunt completați cu succes de mari iluștrii tehnicienii care devin repere în domeniu, deși acel “one hit wonder” al lor a fost cam fâsâit și s-a lăsat urmat de alte vreo 10-15 încercări de noi business-uri eșuate. Aceștia din urmă ajung să își dea cu părerea, ei nu le știu pe toate, dar culmea este că ei nu pot purta o discuție, aceștia monologhează și îți spun că le-au văzut și încercat pe toate, inclusiv faptul că ei au văzut/testat o sută de perspective, deși sunt doar trei sau patru soluții disponibile.

Întrebarea mea deschisă pentru aceștia ar fi: dragilor, voi de ce nu veniți cu ideea și să produceți ceva palpabil sau reprezentați un curent de hipsteri pentru care ideea de a face bani pe bune reprezintă un curent prea ‘mainstream’ pentru a fi urmat?

Acum, începând cu România lucrului bine făcut, am asistat astăzi la o coadă construită ad-hoc pentru a testa un produs dinamic, simplu, eficient, ieftin și care satisface mai multe segmente de consumatori având și un puternic element de disrupție asupra pieței și cu un viitor a cărui luminiță de la capătul tunelului este vizibilă din ce în ce mai bine.

 

  • Marti 25 noiembrie 2014

„Fantoma Zilei” este Guvernul Ungariei

Viktor Orban, primul ministru al Ungariei, reușește pe zi ce trece să devină din ce în ce mai odios. Acum mai bine de un an și jumătate a început o campanie de naționalizare a companiilor private. Nu a contat că este vorba de companii care reprezintă business plan-ul strategic pentru multinaționale și care au riscat intrând pe acele piețe, ci faptul că după noua viziune a guvernului ungar, Alianța Euro-Asiatică – AEA (respectiv, UE, pe rusește), reprezintă o alternativă atractivă la Uniunea Europeană.

Buuuun, după ce a gonit din țară companii de telecomunicații, producători auto și subansamble, creatori de servicii bancare specializate, se pare că astăzi, având un suport cronologic fals, sugerează că pentru a acoperi găurile din buget, se gândește Viktor să nationalizeze sistemul privat de pensii (la noi se intitulează Pilonul 2 și Pilonul 3), susținând că măsura este logică pentru că a preluat-o de la polonezi.
La rândul lor, polonezii, au făcut această „reformă” acum 2 ani și acest lucru s-a văzut, companii precum AXA sau ING au redus participațiile în acționariat în grupul ECE sau EU11, AXA chiar închizând business-ul și vânzându-l proactiv la preț de dumping pe întreaga Europă Centrală și de Est. Apropo și distinsul actual membru al boardului executiv al BNR, Liviu Voinea, cunoscut înainte ca ‘Tom Bugețel’ – ministrul Bugetului, a avut o inițiativă de atragere a noi fonduri către Buget prin naționalizarea Pilonului 2, culmea este că nu a mai apucat pentru că a fost transferat la Banca Națională, a cărei poziție de Guvernator o vizează în 2019, dar aceasta este altă poveste…

Ne întoarcem la Viktor, care se simte din ce în ce mai puternic, pentru că această naționalizare vine de la o lună de la propunerea de a introduce o taxă pentru consumul de internet, respectiv aproximativ 2 lei taxă pentru fiecare 1 GB de trafic de date consumat (ca exemplu: un consumator mediu de internet consumă aproximativ 100 GB pe lună de trafic de date, dacă utilizează rar serviciile de torente, astfel factura crește cu 200 lei pe lună, în plus față de abonamentul clasic de internet). De celalată parte a Câmpiei Panoniei, în România, Guvernul a măsurat în cadrul proiecției bugetare presiunea unei astfel de taxe, dar în momentul în care 100.000 de unguri au asediat Budapesta, ai noștrii au renunțat la idee, iar Viktor a amânat decizia.

De ce face Viktor Orban acest anti-joc comunitar sau anti-globalizare? Pentru că sancțiunile drastice de-a „te cere afară din Europa” sunt prea mari, dar dacă ești dat afară din Uniunea Europeană te poți victimiza și alia mai ușor cu ceilați membri ai AEA.

Bulgaria, la rândul ei, dorește la nivel de popor o cârmă spre Est, iar Ucraina, fie că vrea sau nu vrea este cam în imposibilitatea de a se apăra singură de presiunea rusească. Dacă ne uităm la greci, aceștia au trecut de la a vorbi semi-nemțește la parțial rusește, iar dependența geo-turismo-oligarhă îi cam obligă să fie cel mult neutri în situații tensionate între UE și Rusia. Poziție similară Greciei, dar pe fond energetic este puternic validată în Germania și parțial în Franța.

Ce fac România și Republica Moldova? Acestea se pot trezi undeva în anul 2017 că sunt înconjurate de AEA și cu care împart Marea Neagră, iar Recep Tayyip Erdogan, cu tendințe dictatoriale, este posibil să pună și el presiune pentru acapararea zonei maritime internaționale.

Faptul că analiștii români (fie economici, fie de politică externă) văd tot timpul Polonia ca viitor de urmat de către România arată că există ceva superficialitate de origine și de perspectivă, respectiv, cum poți tu să te compari cu o țară care s-a dezlipit de comunism prin solidaritate și sistemul „prin noi înșine” și care a primit suport financiar nerambursabil în cele din urmă din partea SUA via FMI și BM.

România are nevoie de construcție pe partea de politică externă, iar aici putem avea avantajul competitiv necesar prin noua administrație, cea a președintelui ales Klaus Iohannis sau care poate reprezenta călcâiul lui Ahile în cazul în care se păstrează aceleași preconcepții care țin mai degrabă de zonă de confort a dependenței de trecut, decât de lipsa de idei și know-how.

Viktor Orban reprezintă calul Troian în Ungaria, iar Ungaria contrar dorinței majorității poporului, reprezintă veriga slabă a lanțului valoric reprezentat de Uniunea Europeană și viitorul acesteia.

Închei prin a cita două autoare din Balcani, o albaneză (sic.) și o bulgăroaică, respectiv: „A balcaniza a evoluat în a fi înțelesul ideii de fragmentare violentă și rupere prin dezorganizare” și „Balcanizarea… a devenit un mod de a împărți unități politice imense și viabile, dar în același timp mai înseamnă și un sinonim al reversiei către tribal, către primitiv și barbar”. Viitorul se conturează interesant…

 

––––––––––––-

Alexandru Bodislav este profesor la ASE Bucuresti – pasionat de business, societate, tehnologie și inovatie, specialist in guvernanta corporativa si statala.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.