EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE

Fantoma Zilei (V) – petrolistii romani, Rusia si formarea PIB-ului sau, in comentariile lui Alexandru Bodislav

AlexandruBodislavAlte 3 „Fantome ale Zilei” propuse in perioada recenta de Alexandru Bodislav: petrolistii romani si paradoxul pretului benzinei, Banca Centrala Europeana si drumul spre deflatie, respectiv Rusia si modul sau de a isi atinge tintele de formare a PIB.

 

  • Miercuri – 5 noiembrie 2014

„Fantoma Zilei” sunt petroliștii români 

De ce? Pentru că avem de a face cu un paradox. Global, prețul petrolului a scăzut până la 77,31 USD /baril (WTI) și 82,82 USD /baril (Brent), iar acest lucru ar trebui să însemne un preț redus al benzinei la pompă.

În țările vest europene prețul benzinei scade vertiginos, conform prețului global al petrolului, dar în România, prețul per litru se menține la un nivel ridicat. Se menține ridicat pentru că toate guvernele după privatizarea industriei petroliere au tras pentru petroliștii expați, nu pentru țară și pentru amărâtul care alimentează la pompă (includem aici amărâții pe persoană fizică și pe persoană juridică), iar aceste guverne nu au putut crea un mecansim prin care să lege evoluția petrolului de un mecanism de echilibrare în trepte a prețului, pe praguri; adică nu fluctuezi prețul litrului de benzină ca o legătură directă cu evoluția de la 200 USD /baril la 80 USD /baril pentru că dai peste cap încasările bugetare și mecansimele de prognoză la nivel microeconomic, dar creezi trepte de evoluție cu plasă de siguranță.

Cine va avea de suferit în România?

În afară de populația țării care alimentează cu carburant la supra preț, cel mai mare perdant din toată afacerea aceasta este…. Petrom (OMV).

De ce? Pentru că business-ul lor (față de ceilalți petroliști) nu este vânzarea de produse petroliere, din cei 1,1 miliarde USD profit pe an (2013, mai exact), doar 250 de milioane USD sunt din produse petroliere, componenta de FMCG (bunuri de consum cu mișcare rapidă, cunoscute ca haleală, băuturi non-alcoolice și alte chestii pe care le cumperi pe fugă) aproximativ 70 de milioane USD,…

…iar restul de aproape 800 de milioane USD sunt din hedging financiar, non-core business-ul lor este creatorul a peste 70% din profit (talk about the 80/20 principle – Vilfredo Pareto).

Ei bine acest non-core business de hedging financiar o să reprezinte călcâiul lui Ahile pentru rezultatul financiar al OMV-Petrom de anul viitor pentru că acalmia de pe piața petrolieră reprezintă lipsa fluxului discontinuu al asimetriei informaționale, ergo jucătorii nu au pe ce mize se joace și în detrimentul cui, doar pariurile pe termen lung devin cele actualitate.

Dacă ar fi să îmi încerc calitățile de prezicător economic, aș zice că în martie anul viitor rezultatul financiar al Petrom, partea de profit, se încadrează în intervalul 610 – 660 de milioane USD

„Formula succesului: trezește-te devreme, muncește mult și găsește un zăcământ de petrol.”        

 

 

  •  Joi – 6 noiembrie 2014

„Fantoma Zilei” este Banca Centrală Europeană.

BCE reușește să insiste în drumul încet, dar sigur spre deflație,  în momentul în care aceștia au realizat că economia zonei euro frânează, iar deflația se simte a se apropia de implementare pe piața comunitară.

Ei bine, BCE continuă accelerarea creării unei proceduri de Quantitative Easing, după ce FED a oprit tiparnița, iar Banca Japoniei a accelerat-o, din dorința de a crea ceva inflație, deși natura deflației nu este ameliorată.

După turnarea gazului pe focul inflaționist, există și necesitatea de a reporni sentimentul de încredere în producție, respectiv faptul că BCE pompează bani fără acoperire nu arată decât că se crează o creștere artificială, nesustenabilă și fără întâlnirea Cererii cu Oferta prin mecanismele pur economice, ci prin microclimat creat artificial prin finanțări sau achiziții de active fără fundament logic economic.

Deși doar prin pornirea aparatului inflaționist s-a obținut un impuls de 0,4% pentru luna octombrie la nivel zonei euro, exact în momentul execuției de intrare în deflație, creatorii de politică monetară observă că la componenta de costuri de producție este deja prea târziu, deoarece deflația s-a instalat, iar prețurile sunt cele mai mici din ultimele 14 luni.

Dacă QE-ul european care se întrezărește nu produce funcționalitatea scontată, atunci toate armele au fost utilizate, iar soarta Japoniei anilor ’90 pare că s-ar repeta la nivelul Europei anului 2015.

J.M. Keynes spunea: „Importanța banilor este dată de faptul că reprezintă legătura dintre prezent și viitor.”

                    

 

  • Vineri – 7 noiembrie 2014 

„Fantoma Zilei” este modul in care Rusia își atinge țintele de formare pentru Produsul Intern Brut.

PIB-ul Rusiei are la bază relațiile comerciale globale rezultate din tranzacționarea a ceea ce are aceasta mai de preț, respectiv petrol.

Petrolul regăsit în teritoriile ruse ajută PIB-ul acestei țări să nu se dezintegreze ca element nuanțator la nivel social deoarece subliniază un suport oferit prin contractele avute de către Gazprom la nivel de distribuție în fostele teritorii URSS și în Europa răsăriteană.

Atunci când barilul de petrol se îndreaptă spre 70 de dolari, Rusia începe să creadă în lacrimi pentru că fiecare dolar în minus la cotația WTI a petrolului înseamnă 1 miliard de dolari în minus la PIB, iar ultimele luni au dus la pierderea a aproximativ 30 de dolari la prețul petrolului, deci un minus de 30 de miliarde dolari la PIB.

Pe termen lung, petrolul este înlocuit de combustibili alternativi, iar căutarea acestuia devine redusă deoarece acesta nu mai reprezintă în 20 de ani de acum înainte principala sursă de combustie (pentru automobile, autocamioane, avioane și trenuri de mare viteză), iar când macro-cererea agregată se reduce, atunci prețurile trebuie să se reducă ca lipsă a atractivității, iar Rusia, principalul jucător energetic global, are aproximativ 20 de ani ca să își repoziționeze dependența față de tridentul: PIB – resurse naturale excedentare – politică economică/monetară deficitară (actualmente, rubla este la cel mai nivel scăzut din ultimii 15 ani, iar perspectiva este negativă).

Dacă nu se pot adapta la cerințele viitorului, aceștia trebuie să devină „instigatori neți” în cadrul economiei globale prin crearea de tensiune sau pseudo-fricțiuni care să mențină prețul petrolului ridicat, iar economia rusă în lipsă de idei să aducă un element de stabilitate internă printr-un flux stabil de bani către poporul rus.

„Adaptează-te/cucerește/retehnologizează-te” sunt cuvintele cheie ale căilor de urmat pentru viitorul Rusiei.

 

Alte selectii Fantoma Zilei puteti gasi aici

————————————-

Alexandru Bodislav este profesor la ASE Bucuresti – pasionat de business, societate, tehnologie și inovatie, specialist in guvernanta corporativa si statala.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.