EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE

Fantoma Zilei – comentarii Alexandru Bodislav (III). RCS-RDS si Ford Romania intre „Fantomele” propuse

AlexandruBodislavContinuam selectia comentariilor „Fantoma Zilei”, materiale realizate de Alexandru Bodislav.

Seriile anterioare le puteti citi aici si aici

Am selectat alte 4 comentarii recente, in care „fantomele” sunt: „persoanele care le stiu pe toate”, apoi compania RCS-RDS, compania Ford Romania, respectiv economia moderna cu imperfectiunile sale.

 

  • Sambata – 18 octombrie

‘Fantoma Zilei’ sunt persoanele care le știu pe toate sau își dau cu părerea (avizată) în orice situație, de la design interior la fizică nucleară

Aceste persoane care își oferă serviciile sunt în mare parte pe aceeași lungime de undă cu cele care susțin dictonul „ți-am zis eu”. Ei bine, aceștia sunt cel mai grav afectați atunci când își dau cu părerea și în domeniul în care lucrează (într-o mare parte din cazuri au ajuns în acel job pe ușa din dos și uită acest lucru), deși sunt pe lângă sau, după se întâmplă în ultimele săptămâni, există rubrici de tipul „cum să creștem economia cu 5%” – Ziarul Financiar, o inițiativă lăudabilă, dar contributorii sunt lamentabili, precum tot felul de directori/mangeri/executivi care oferă câteva soluții pe modelul fotbalistului, respectiv „să fie bine, ca să nu fie rău”.

Este greu să ai experiență excelentă la nivel microeconomic și atunci când ești solicitat la nivel macroeconomic să te simți important, atât de important încât să ajungi să te consideri automat un guru și la nivel macroeconomic.

„Macroeconomia este ramura economiei care include economia ca întreg și imaginea de ansamblu. Comportamentul unităților mai mici incluse în economie incluzând gospodării, agenți economici și consumatori sunt parte a microeconomiei.”

 

  • Marti – 21 octombrie

‘Fantoma Zilei’ este compania RCS-RDS

RDS deși s-a născut din nevoia românilor de a avea acces la entertainment și după a evoluat din nevoia de a avea acces la internet de mare viteză, a fost o mare speranța pentru un business pozitiv la nivel european, ținând cont de poziția dominantă ocupată în Slovacia, Ungaria și prezențe bunicele pe piața spaniolă și italiană.

RDS a fost o speranță, dar timpul trecut al acestora este prezentul lor deoarece după ce s-a împrumutat aprox. 700 milioane de Euro de la ING Bank nu reușește să se debaraseze de business-ul făcut pe genunchi pe care Zoltan Teszari îl promovează.

Minte mică, companie mare arată o combinație în care se ajunge ușor în spirala dezvoltării „ne-multi-laterale” prin care au trecut multe companii, în mare parte înainte să dea faliment. Aceștia acum se dezvoltă, dar fără a avea o infrastructură de telecomunicații bine definită, ba mai rău, aceasta este împrumutată de la Vodafone și tot rămâne subdimensionată.

O altă parte este business-ul digital TV care începe să își arate limitele, deși Astral, actualul UPC a fost slab manageriat, de când este pe mâini bune recuperează cum numai în manualele de management vezi, în studiile de caz în care cel mic (underdog-ul) îl bate pe cel mai tare din business.

RDS a avut ocazia să evolueze, inclusiv vreo 3 șanse de a pleca din gara speranței spre gara certitudinii, dar o să ajungeți în 4 – 5 ani la capitolul: “îi mai țineți minte pe cei de la RDS? nu erau cei cu ofertele ciudate și nu se țineau niciodată de cuvânt!?…”

“Managementul reprezintă gestionarea pe termen scurt, în timp ce tu creezi planuri pe care să le urmezi ca să te dezvolți pe termen lung.”

 

  • Joi – 23 octombrie

‘Fantoma Zilei’ este compania Ford Romania

De ce Ford România? Pentru ca se strecoară prin neantul cotidianului romanesc încât nu se știe clar cât este realitate și cât pur lobby/trafic de influenta.

Dacă va uitați la ceea ce a făcut Ford în Craiova o sa aveți un semn de întrebare asupra subvențiilor și deducerilor fiscale acordate acestora. La acordarea acestora, distinsul CEO Ford a susținut ca de banii cu care sunt ajutați or sa ajute economia județului Dolj sa duduie pentru ca ar fi urmat sa producă acum peste 300.000 de autoturisme pe an, astăzi numărul autovehiculelor produse este situat undeva sub 30.000 unități pe an. Și totul se resimte la nivelul economiei locale, foștii angajați ai Daewoo Craiova încă așteaptă salvarea de la americani, sa vina acestia, dar nu se vad de norii rătăcirii lăsați peste Banie.

Ford produce un motor extraordinar la Craiova, motorul ecoboost de 1.000 cmc și în volum de 100.000 de unități pe an, premiat global ca motorul anului 2 ani la rand, dar acesta nu necesita utilizarea de capital uman ci de cel tehnologic, astfel costul social este menținut, chiar escaladat pentru veșnic mecanicii Oltcit/Daewoo/Ford.

Promisiunile făcute statului roman contra a câteva sute de milioane de euro si tensiunile acumulate la nivelul Uniunii Europene nu și au meritat efortul, având un cost social ambiguu și un cost de oportunitate ratat, iar pe termen mediu este posibil ca Ford România sa fie o poveste similara cu Nokia România. Iar managerierea defectuoasa a relației cu Ford nu este vreun eșec al guvernului, ci al administrației locale care nu reușește sa facă client service bidirecțional cu acestia.

„Întotdeauna sa fii atent la parbriz, nu la oglinda retrovizoare.”

 

  • Vineri – 24 octombrie

‘Fantoma Zilei’ este economia modernă în toată imperfecțiunea ei, deoarece aceasta nu se mai bazeză pe o artă a compromisului, obținerea unui cost de oportunitate optim sau a celei mai bune satisfacții din perspectivă utilitariană, ci pe axarea pe „a avea” în detrimentul conceptului de „a fi” și care ajunge să fie văzut ca un element de circ de către cei care trăiesc „noul” normal.

Dar ce înseamnă „noul normal”?

Noul normal este ceea ce observă un copil de 5 ani la primul său model în viață, respectiv un alt tânăr cu aproximativ jumătate de generație mai mare, deci undeva la 19 ani. Cruntul adevăr care arată limitarea viitorului unei națiuni este că acel copil de 5 ani în locul unde viața s-a născut, adică la țară, vede în jur (chiar dacă nu are o percepție formată pentru bine sau rău) modele care au rămas în zona de relaxare mintală, zona de comfort și care este alimentată în mediul rural de asistare socială (influența negativă a statului/guvernării sociale) și demotivare în fața celor care au plecat să ofere servicii de muncă primară (cules căpșuni, portocale, menajerie, etc.) în țările ceva mai dezvoltate.

Acel copil de 5 ani vede o relație pozitivă care îi rulează în fundalul psihologic și ajută la formarea de viitor a acestuia. Ei bine, văzând că viața se bazează pe o artă a compromisului pentru viitorul prezent, nu pentru viitorul viitor, acesta se dezvoltă având o percepție limitată asupra viitorului…său, națiunii din care face parte și a firii umane, în general.

Observați-i pe cei cu 15 ani mai în vârstă și pe cei cu 15 ani mai tineri, aceea sunt generațiile limitrofe influențate, acum imaginația vă duce la gândul ce vor vedea copiii în vârstă de 5 ani în 2028, când cei acum de 5 ani vor avea 19 de ani și vor reprezenta modele de conexiune limitrofă pentru cei de 5 ani de atunci, ei bine, cred că în 28 de ani (în jurul anului 2042) mergând pe această evoluție psiho-eco-socială se ajunge la un nou „noul” normal incompatibil cu evoluția umană și pentru o națiune ca România incompatibilă cu existența acesteia sub o formă de organizare statală unitară.

„Copiii nu au fost vreodată buni ascultători ai celor în vârstă, dar nu au eșuat vreodată să îi imite pe aceștia”

 

————————————–

Alexandru Bodislav este profesor la ASE Bucuresti – pasionat de business, societate, tehnologie și inovatie, specialist in guvernanta corporativa si statala.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.