EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE

Fantoma Zilei, selectia nr 9 – decembrie 2014. Putin, Darius Valcov, afaceristii „de carton” si companiile romanesti E-Boda si Allview in comentariile lui Alexandru Bodislav

AlexandruBodislavSelectiile anterioare pot fi citite incepand cu acest link si mergand retrospectiv. Urmatoarele selectii ‘Fantoma Zilei’ vor fi prezentare lunar cititorilor nostri.

 

  • Sambata 6 decembrie 2014

„Fantoma Zilei” sunt revistele de renume care iau partea unei entități în scop de a crea perspective diferite față de situația globală

Citind în ultimele două zile The Wall Street Journal, The Economist, Business Insider și câteva de cealaltă parte a baricadei, respectiv din Rusia, am realizat că se scapă esențialul, dincolo de faptul că Vladimir Putin este caracterizat în fel și chip, dar în momentul actual, acesta reușește să vireze spre realitate și a se prinde de cum stau lucrurile în piața globală a petrolului (semnalul a fost dat în Fantoma Zilei din 5 noiembrie 2014).

De fapt, șeicii și americanii au creat un oligopol asupra deciziei în care „aruncă” mai mult petrol în piață, de aici vine și dorința arzândă a SUA de a reveni cu exploatări de gaze de șist pentru a putea menține producția în contrapartidă cu Arabia Saudită și EAU, care au resurse imense.

Putin încă nu înțelege că pseudo-tensiunea creată la nivel global pe piața petrolului are un singur scop: să înece Kremlinul și locatarul șef în petrol, astfel prețul global coboară vertiginos spre noi culmi negative și așa deficitul bugetar al Rusiei se duce în cap, după cum spuneam acum 30 de zile, fiecare dolar în minus la prețul barilului de petrol înseamnă 1 miliard de dolari în minus pentru PIB-ul Rusiei, de la ultima Fantomă a Zilei pe subiect până astăzi, Rusia a mai pierdut 7 miliarde de dolari.

Viitorul economic al Rusiei nu stă în relațiile externe, ci în presiunea relațiilor avute de către guvernanți (duo-ul Putin – Medvedev) și popor, care începe ușor-ușor să cedeze asupra frontului salvării naționale a Rusiei din „ghearele capitaliștilor fără suflet vesticii” (cam asta le-a oferit în discurs la Kremlin, V. Putin). Oamenii cu cât se uită mai de-aproape, cu atât văd mai multe crăpături în Piața Roșie și astfel se auto-motivează să ia poziție, exact teama lui Vladimir, de a nu fi dat jos de la putere printr-o revoluție.

Dualismul petro-decizional este jocul perfect, un război călduț, nu rece, bazat pe unealta perfectă, asuprire a deciziei prin control total al fluxului de resurse naturale, adică să iei bătaie pe jocul tău, chiar dacă Vladimir amenință cu aceeași situație după care și Hitler a pierdut războiul acum mai bine de 70 de ani.

TheEconomist_4decProblema este că uneltele media au ajuns să ia parte la jocul global creat între diplomații, iar slujba acestora este să relateze lucrurile exact așa cum sunt, după cum Jean-Paul Sartre spunea: „Mai bine un jurnalist bun, decât un asasin slab.”

Copyright poză: The Economist, numărul curent, apărut pe 5 decembrie 2014

 

  • Marti 9 decembrie 2014

„Fantoma Zilei” este Vladimir Putin

Acesta nu observă că a măsurat greșit pașii și se află acum într-un trident format de exploatările petroliere efectuate de americani în SUA și în noi teritorii prospectate și anti-jocul avut de saudiți, cei din urmă par supărați, dar de fapt sunt pe aceeași lungime de undă cu americanii.

  1. Putin a încărcat psihologic poporul pentru o luptă surdă, un Război Călduț, dar acesta este contrat pe toate fronturile, respectiv, de vineri până astăzi, Rusia a mai pierdut 1 miliard de dolari din PIB datorită evoluției prețului petrolului (brent/WTI).
  2. Rubla a fost și ea la rândul ei inclusă într-un proces de dumping valutar, cu China ca parte finală a tridentului de presurizare. Aceștia reprezintă partenerul comercial nr.1 al Rusiei, dar asigură un flux de monedă slabă versus monedă slabă, dar yuanul este mai devalorizat ca rubla, deci rușii ies în pierdere și aici.
  3. Mass-media globală încarcă negativ poporul rus, fie online, fie TV sau print și astfel anulează stoinicia și rezistența acestora în luptă cu capitaliștii.

Acum prețul plătit de Putin este că acesta arată rezistență, dar rezistența acestuia este dată de Gazprom, Rosneft și Sberbank, iar primele două companii suferâ datorită prețului scăzut al petrolului și astfel acestea nu mai pot susține financiar escapada prelungită de bulă a stării de bine pentru popor sub regim totalitar (vezi Legea Petro-Democrației, Thomas Friedman). Cea de a treia companie este principala bancă din Rusia, dar Administrația Obama a blocat-o prin canale oficiale, astfel aceasta a fost practic „sărită” din fluxul financiar global.

  1. Downgrade-ul asupra perspectivei financiare efectuat de către JP Morgan asupra principalilor retaileri din Rusia reprezintă încă o piatră de hotar pentru al doilea eșalon de finanțatori ai regimului, respectiv au avut de suferit averile capitaliștilor ruși care au construit averi din comerț cu amănuntul și care au importat tot ce era nou din Vest în Rusia în baza apartenenței într-o structură subordonată KGB/FSB (caz similar cu România post-decembristă și importul de viziune de către anumite cadre care acum sunt regăsite în topul celor mai bogați români).

Cei 4 ași oferiți de SUA vor fi întâmpinați de un bluf de zile mari al lui Vladimir Putin și care probabil nu dă check, ci mărește miza în zilele următoare.

Pașii următori ai americanilor (cei din perioada 12 decembrie – 22 decembrie 2014) contează pentru că la începutul anului viitor, Vladimir Putin va avea următorul răspuns care ar putea să reprezinte o miză de tipul totul sau nimic, oferind all-in poporul rus și pacea globală în schimbul depresurizării situației economice a Rusiei.

Cred că ne aflăm în fața unui joc global de poker politic cu 5 jucători:

SUA care a plecat în joc cu cea mai mare sumă la dispoziție, acum fiind pe plus față de situația de pornire, dar nu ceva semnificativ;

Rusia care a intrat în joc cu mult mai puțini bani față de cât credea că are sau se lăuda că are. A pierdut ceva bani în rundele de până acum, dar mai puțin decât bârfa ar zice (mass-media de control, cea americană);

UE a intrat în joc ca să se afle în treabă, să nu zică ceilalți jucători că nu este cool. UE a intrat cu bani puțini, este pe zero momentan, dar comportamentul bipolar francezo-germano îi oferă o înclinație spre perdant net, nu conduce niciodată jocul, ci doar asistă pasiv, semi-dezinteresată;

China a intrat în joc pentru că iubește să fie implicată în orice situație politică tensionată. A intrat cu mai mulți bani și cu mai mult potențial decât s-ar crede, dar până acum a jucat la înțelegere ba cu Rusia, ba cu SUA, per total aceasta a acumulat cei mai mulți bani de pe urma jocului de poker geo-politic;

Arabia Saudită s-a alăturat la masă din extravaganță și apartenență la un grup subordondat SUA și practic aceștia pun banii pe masă după cum dictează SUA, deși aceștia își urmăresc câștigul personal.

Se poate observa că există un determinsim asupra soartei tuturor națiunilor.
În final, fiecare primește ce merită pe termen lung, un fel de karma a imperiilor.

 

  • Miercuri 10 decembrie

„Fantoma Zilei” este Darius Vâlcov

Acesta este ministrul Bugetului (României, în caz că aveți vreo confuzie) și a reușit o performanță unică astăzi: deși își crease un speech pentru a garanta că România poate fi funcțională în anul 2015 fără să apeleze la finanțare suplimentară (foarte probabil ca din septembrie 2015 să fie nevoie de un suport financiar preventiv, dar momentan nu se întrezărește această nevoie, fiind un sentiment dobândit din experiența proprie), nu a fost nevoie să se „vândă” pentru că FMI a acceptat fără prea multă zbatere propunerea guvernului Ponta 3.1, viitor Ponta 4.0.

Acest rezultat este un succes pentru ministrul PSD, fost primar PDL, Darius Vâlcov și pentru guvern, dar este posibil ca situația inedită prin care au câștigat bătălia să ascundă un „twist of faith” din partea FMI, fie pe negocierea contractuală pentru programul Star Wars (cunoscut ca „baza de la Deveselu” sau „flota de avioane F16 second hand”), fie pe aceleași așteptări de „ne întâlnim la cotitură”, respectiv în septembrie 2015 când dinamica arată că ar fi nevoie de un sprijin preventiv pentru pensii și salarii, fie aplică principiul de „dead man walking” …

…și aceștia știu că din martie 2015 Ponta 4.0 se transformă în Predoiu 1.0 (acest scenariu are cele mai mici șanse de realizare, pentru că ar reprezenta o mișcare contrară logicii funcționale a FMI) sau fie mergând pe tărâmuri cu teorii ale conspirației prin care se poate realiza faptul că este posibil ca România să se transforme din „al 51-lea stat american” într-un „un nou land german” la nivel de subordonare decizională (momentan, pură speculație).

Joe Biden are o vorbă: „Nu-mi spune ce prețuiești, arată-mi bugetul tău și îți voi spune eu cât valorezi.”

 

  • Joi 11 decembrie 2014

„Fantoma Zilei” sunt afaceriștii de carton sau business-ul de Dâmbovița

Să spunem că ai o idee, te duci la o emisiune și acolo se află niște băieți buni care îți oferă șansa de a te alia cu ei, oferindu-ți infrastructura, relațiile și banii de pornire, totul pentru 25%, dar la semnarea contractului îți cer 75%, ca niște adevărați gentlemani.

Ei bine, după ce s-a zis pas la o astfel de ofertă, nu datorită faptului că aceștia au ajuns să fie lacomi, dar și din flerul avut de ambele părți dornice de finanțare pentru că ceva nu era în regulă…respectiv când ești om de bună credință realizezi că atunci când ceva este nenatural ai un sentiment de nepotrivire naturală și astfel nu mergi mai departe cu acei oameni sau pe acel drum.

Partea distractivă este că sentimentul a venit din evaluarea oamenilor cu care stai de vorbă, respectiv doi indivizi care nu par inteligenți peste medie, din contră, dar cu o platitudine situațională excepțională. Ne-la-locul lui era problematica că aceștia nu rulau un business efectiv, dar aveau sedii de milioane de euro, case de milioane de euro și mașini de sute de mii de euro dintr-un business care nu părea a fi acolo, dar era construit ca și cum ar fi…

Acum „băieții buni la toate” sunt în drum spre o nouă facultate care durează, durează și durează, la fel ca bateriile Duracell.

Daniel Kahneman (Nobel pentru Economie, 2002, pentru teoria prospecțiunii): „Angajatorii care încală regulile corectitudinii sunt pedepsiți prin productivitate redusă, iar vânzătorii care au politici de preț incorecte se pot aștepta la scăderea vânzărilor.” Am putea continua cu ideea că a înșela în business tot ce mișcă, furnizori, parteneri, clienți și statul, duce la excluderea din piață prin construcția unei bule gri în care aceștia trăiesc.

 

  • Vineri 12 decembrie 2014

„Fantoma Zilei” sunt companiile românești E-Boda și Allview

Aceste două companii care se prezintă ca echipe super inovative și cu un pas înaintea concurenței prin produsele pe care le crează sunt de fapt niște lipitori de afișe peste niște chinezărisme ordinare sau de calitate medie.

Deși aceștia susțin că își crează produsele in-house, aceștia, de fapt, importă en-gross din China toate produsele posibile care par de calitate superioară, le ștanțează și le plasează mai departe în cutii lucioase ca fiind invenții, inovații și preocupări tehnologice demne de a rivaliza cu Apple, Google și Microsoft.

Să apari ca jucător în aceeași liga cu cei menționați anterior arată clar stilul de business similar cu cel prezentat în Fantoma Zilei de ieri (09.12) și care arată de fapt care este stilul de a face business în mod dâmbovițean, un stil de business care în final nu permite crearea unui model durabil, sustenabil, replicabil și dăinuibil pe termen lung.

Cei mai mulți bani cheltuiți de aceștia nu sunt pe cercetare, ci pe marketing, în speranța de a atrage cât mai mulți clienți care să plătească sumele atractive pe niște produse care în China sunt branduri de fabrică, adică no-name-uri care au prețuri la jumătate sau la un sfert din prețul practicat de E-Boda și Allview pe piața românească și cea europeană.

„Marketingul este ceea ce trebuie impulsionat atunci când ai un produs de proastă calitate.”

 

––––––––––––-

Nota: opiniile exprimate in aceste articole apartin autorului.

Alexandru Bodislav este profesor la ASE Bucuresti – pasionat de business, societate, tehnologie și inovatie, specialist in guvernanta corporativa si statala.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.