EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE

Fantoma Zilei: Romanii fata in fata cu capitalismul conturat printr-o pseudo-piata perfecta, adica Uber

UBERComentariul de mai jos a fost publicat de Alexandru Bodislav pe pagina sa de Facebook ca parte a seriei „Fantoma Zilei”, in urma reactiilor in mediul online referitoare la tarifele percepute de Uber in Bucuresti, in Noaptea de Revelion.

 

Fraților, aproape un an a trecut de cand il lăudați pe Uber cu surle si trâmbițe si „vai ce bun este, ce rai sunt taximetriștii ca vor sa il interzică si francezii se vede ca sunt socialiști pentru ca acolo chiar s-au bătut Uber-iștii cu taximetriștii”…pana cand Cererea si Oferta lovește poporul in cap.
Cand eu povesteam ca Uber este ca un cal troian in contul vostru nu s-a inteles analogia, iar cand am descris serviciul ca fiind foarte ok, dar are o mică problema, aceea ca de exemplu in Manhattan anul trecut o cursa de 25 USD (15-20 de minute, vreo 6 km) costa aproximativ 260 USD lumea nu a înțeles mesajul cu multiplicatorul. DA, cursa „face” 25 USD, dar datorită ofertei de transport reduse si cererii mari exista o creștere prin multiplicare a prețului si de aceea ea costa 260 USD sau cum la capitala, la Bucuresti s-au trezit cu o cursa de 26 lei sa coste la final 192 lei (unul din cazurile de „furt” amplu mediatizate, de fapt este un caz clasic de prostie).

Reguli de urmat la întâlnirea cu capitalismul tehnologic pur:
1. Deschide bine ochii si citește ce scrie si in Disclaimer.
2. Conștientizează ceea ce tocmai ai citit.
3. Realizează cât te costa dealul.
4. Nu îți convine si vrei sa ai piciorul frumos? Mergi pe jos cand afara este ger, ești putin amețit/a după Revelion, ai burta plină, nu este nimeni pe strada si tu vrei si servicii rapide, de calitate si ieftine.

Tocmai vi s-a servit o porție de capitalism al secolului 21 pe o felie de pâine neagră!

Update: am încercat in aceasta seara pe viscol sa ma înțeleg cu un taximetrist la o cursa care costa in mod normal 12-14 lei, ei bine daca tot lumea acuza Uber, atunci de ce nu acuza si taximetriștii care merg pe „liber/verde” si care au un multiplicator după cum ii taie urechea, iar de plătit taxe asta in cele mai frumoase vise…revenind, mie mi-au aplicat un multiplicator de „frig” de doar 1.7 la tarif, dar înainte mi se oferise aceeași cursa la 70 de lei, deci un multiplicator de aproape 6…. Tot Uber este mai elegant, mai frumos si mai capitalist…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.