EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE

Fantoma Zilei – comentarii de Alexandru Bodislav (I)

AlexandruBodislavInauguram o noua rubrica pe EconomicZoom.ro: Fantoma Zilei – comentarii realizate de Alexandru Bodislav pe subiecte sau teme de actualitate in mediul de business sau social.

Alexandru Bodislav este profesor la ASE Bucuresti – pasionat de business, societate, tehnologie și inovatie, specialist in guvernanta corporativa si statala.

 

In urmatoarele zile va prezentam cele mai relevante comentarii ale sale realizate in saptamanile recente. Primele 4 „Fantome” selectate de noi sunt: Mitch Stewart (consultant politic in echipa lui Victor Ponta), campania de rebranding Telekom, compania Microsoft si Dinu Pescariu & Sistemul.

 

  • Sambata – 27 septembrie

‘Fantoma Zilei’ e consultantul politic Mitch Stewart pentru organizarea unei sesiunii foto prelungite pentru candidatul la președinție Victor Ponta – altcumva nu se poate caracteriza deplasarea in SUA

Dupa poza făcută de către premierul României, Victor Ponta, cu președintele SUA, Barack Obama, la un dineu închinat țarilor africane si la care așteptau la rând toți reprezentanții africani sa facă poze (Mitch Stewart, consultantul-minune, sta cam rău cu geografia si nu este sigur unde este situată România), a urmat vizita la sediul ONU unde in pauza summit-ului a ținut un discurs (cred ca era o pauza deoarece amfiteatrul prezentat in poze avea scaunele majoritar neocupate), iar in final a urmat o vizita in Houston, Texas, pentru o întrevedere cu investitori din industria petrolieră.

Toate bune si frumoase, mai putin faptul ca o parte din delegație a avut un scop pur profesional si au reprezentat România cu succes, precum ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, care merita felicitat pentru acordurile si pitch-urile efectuate pentru România, iar primul ministru a apărut in Houston Chronicle pentru ca urma sa țină un discurs in fata investitorilor petrolieri, dar a ajuns sa țină un discurs in fata unor elevi de liceu; asta putea sa facă si in Targu Jiu (unde este deputat) sau in București (capitala tării al cărei premier este), dupa cum am vazut-o pe candidata la președinție, Monica Macovei.

Pozele prezintă realitatea in modul in care este „învelit” produsul.

P.S.: Fata de lansarea creată pentru Victor Ponta de către Mitch Stewart cu un cost de 1.540.000-1.560.000 euro (am discutat pe larg subiectul la începutul săptămânii trecute), cea a lui Klaus Iohannis a costat intre 60.000 si 70.000 euro.

 

  • Luni – 29 septembrie

‘Fantoma Zilei’ la inceput de săptămana este noul rebranding de fuziune dintre Romtelecom si Cosmote, mult prea mediatizatul Telekom

Dupa o analiza amănunțită a ofertei acestora si in urma interacțiunii cu eșalonul lor principal de vânzări, pot sa spun, ca fost client Cosmote, ca Lupul a lasat-o pe Afrodita pentru Helga, dar Helga tot grecoaica era… serviciile sunt la fel de slabe ca pe vremea Romtelecom si Cosmote, …

…iar ofertele desi erau competitive pe vremea Cosmote acum sunt gândite nemtește pentru un public care gândește pe românește… adică pachetele integrate se comunicații (mobil, fix, internet, tv) sunt intre 20 si 100 euro pe luna, ofertele sunt excelente si la nivel calitativ si la nivel de raport calitate/pret, problema survine la angajații din vânzări romani care au beneficiat de training grecesc si acum li se „rescrie softul” in gemana si la pragul psihologic de pret, adică mai bine ii dau clientului un pret segmentat care cumulat este mai mare ca abonamentul minim all-inclusive Telekom de 20 euro/luna, decât sa il „lovești cu un pret mic, dar mare”.

Afara-i vopsit gardul, înăuntru-i abonatul care nu poate fi contactat…

 

  • Miercuri – 1 octombrie

‘Fantoma Zilei’ este compania Microsoft

De ce Microsoft? Pentru ca acestia au reușit performanta sa isi lege direct numele de un dosar de mita la nivel euro-asiatic, show-ul din România este doar o fata a cubului de trafic de influența creat.

Știți ce este culmea? Microsoft nu avea nevoie de astfel de contracte obținute pe piata liberă, fie in mediul privat sau in relația cu statul. Ehe, dar atunci cand sistemul cere la nivel informal „putina vaselină ca sa se unga rotile sistemului” sau un „serviciu contra serviciu” se ajunge sa cedezi si sa nu te mai situezi împotriva sistemului si participi.

Culmea, Microsoft deține aproximativ 90% din piata software pentru sisteme de operare si spre 80% din piata software specializat, deci monopol nedeclarat clar si totuși văzând fricțiunile create de sistem („bețe in roate”) decide sa participe prin scheme clasice de „proxi” (interpuși, pentru necunoscători), respectiv Fujitsu Siemens in Romania. Numai ca partenerii romani suferă de românism si mediocritate si cand au fost puși la zid de FBI si IRS (fiscul american) au ciripit tot si ceea ce nu li s-a cerut. Aici a intrat si DNA-ul pe fir si face putin spectacol, călărește putin coama valului, cum se spune…

Cazul o sa aibă impact, iar daca procuratorii (procurorii) americani si FBI-ul nu sunt opriți din investigații, se va contura o caracatița lacoma de banii câștigați ușor din mita, trafic de influența si toate in forma continuata, la nivel global, in special pe piețele emergente.

Cu putin noroc/ghinion se conturează un caz de intrat in istoria modernă a Corporate Governace, desi nu cred ca un gigant care poate intra in categoria „too big too fail/fall” va ajunge pana in momentul in care SEC (Securities and Exchange Commission) sa ii execute ca pe o entitate delicventa ordinara. Vor fi executați si țapi ispasitori, unii care o vor pății ca Al Capone, condamnați pentru găinării, dar compania in sine nu suferă, ci isi linge rănile, morala si exemplul pozitiv de tipul „binele învinge” rămâne pentru filmele cu morala care nici la Hollywood nu mai sunt produse, poate doar in preajma sărbătorilor patriotice!

„Greed is good!” (Gordon Gekko – Wall Street, 1987) 

 

  • Sambata – 4 octombrie

‘Fantoma Zilei’ este Dinu Pescariu si Sistemul

Acum mai bine de 10 ani ma uitam din cand in cand la tenis si rar se întâmpla sa il vad jucând pe Pescariu, un sportiv de mana a doua si acum se dovedește a fi si un om de mana a doua.

Ce pot spune este ca am avut ocazia sa il cunosc din poziția de star tabloid, ex-jucător de tenis si imi părea un tip căruia ii merge bine, care este ceva mai deștept decât jucătorul de tenis mediu si cu un dar de a se face placut. Observând zilele trecute rechizitoriul FBI si validandu-mi postarea de acum câteva zile despre compania Microsoft am realizat cat de ușor este sa fi un proxi (interpus) si cărăuș de bani gri pentru zile negre ale altora si pe care ii împrumuți ca bani albi, imaculați.

Faptul ca acesta trecea granița ușor beneficiind de tratament preferențial fiind fost jucător al unui sport nobil, transferând prin „efectul de halou” imaginea sportului spre imaginea sportivului, fapt evidențiat ca fenomen des întâlnit in organizații care sunt la limita legii.

Culmea ironiei intervine cand acest jucător de tenis mediu câștiga in cariera sa aproximativ 450.000 de euro si reuseste sa pună bazele unui „club de sanatate” evaluat (fara terenul statului cedat de guvernul actual in Decembrie 2013 către Pescariu) la peste 3 milioane de euro si construit fara un eurocent credit bancar, totul plătit inainte, ca la…

Ei bine, Dorin Cocoș, omul din spatele lui Pescariu s-a folosit de acesta in cârdășie cu alții ca el si, culmea, din alte structuri politice opuse crezului democrat-liberal al acestuia, care la rândul lor au avut cărăușul lor de casa, Remus Truică, această „beizadea” de Snagov care este implicat tangențial in dosarul Microsoft si un pion important in viitorul dosar EADS, mai ales pe componenta de flux financiar al sumelor vehiculate in sistem.

Acesti doi cărăuși, Pescariu si Truica probabil vor trebui sa studieze intensiv „dilema prizonierului” si sa isi stabilească clar tințele, respectiv sa meargă pana in pânzele albe cu ideea ca nu stiu nimic, totul este doar o pura întâmplare (inclusiv cei 500.000 de euro împrumutați lui Cocoș, desi Pescariu a câștigat 450.000 de euro in cariera sa) si ca ei sunt victime colaterale ale unui „sistem politizat si ticăloșit”, dar acest sistem nu mai este unul dictat intern, ci suferă de un proces de guvernanță top-down, supervizată de demnitari ca Victoria Nuland si care dorește ca FBI/DNA sa isi ducă pana la capăt investigațiile…si, repet, acesta este doar începutul, FBI va continua sa filtreze „public affairs”-ul Microsoft la nivelul piețelor emergente, DNA isi face încălzirea pentru dosarul EADS, doar o schimbare de regim opusa SUA mai poate opri viitorul dosar.

Economia la nivel micro poate evolua spectaculos de la an la an, cu creșteri de doua cifre, dar la nivel macroeconomic si ca sistem integrat globalizat, avansul „satului global” fluctuează intre 2% si 4% anual, fapt care arată un comportament de „rent seeking” din dorința de a crea un joc in care interesul personal se afla cu un pas in fata interesul bunului simt sau al respectării legislației in vigoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.