EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, Cercetare & Edu & Marketing & Media, INTERNATIONAL, P.I.B. & STATISTICI

FACTOID = Irelevanța faptului divers viralizat conform căruia „3 miliardari sunt mai bogați la un loc decât jumătate din America”

Poate că Jeff Bezos, Bill Gates și Warren Buffet sunt mai bogați decât toți bebelușii, copiii, studenții, persoanele cu handicap, pușcăriașii și absolvenții de studii postuniversitare la un loc. Dar nu aveți nevoie de un doctorat pentru a vă da seama că asta este o informație inutilă, conform unui editorial publicat de Foundation for Economic Education.

Faptele diverse/factoids sunt peste tot. Sunt acele statistici citabile pe care oamenii le folosesc pentru a-și apăra convingerile sau a le submina pe ale altora. Din păcate, nu sunt întotdeauna precise sau corecte. Cele cu adevărat viciate chiar ne pot determina să confundăm ceea ce este corect cu ceea ce este greșit. Deci, cum le putem identifica pe cele viciate? Este surprinzător de ușor să acumulăm suficiente cunoștințe elementare pentru a înțelege faptele diverse/factoid și agendele din spatele lor.

Un fapt (factoid) lipsit de sens și înșelător

Într-un articol din Research Affiliates, un fapt/factoid a fost creat pentru a fi citat la fel în felul acesta:

Trei miliardari americani valorează colectiv mai mult decât cei 160 de milioane de americani din jumătatea de jos a distribuției averii. … puțini din cei 160 de milioane de jos dețin acțiuni sau obligațiuni.

Cele mai importante agenții de presă financiară, precum Institutional Investor și Fox Business, l-au citat. Dar nu ar fi trebuit. Dacă cunoașteți câteva elemente de bază despre populația Statelor Unite, știți că factoidul nu merită să fie citat. Ar putea fi un fapt divers, dar este atât de lipsit de sens, încât este de fapt înșelător.

Pentru a înțelege factoidul avem nevoie doar de o anumită cunoaștere demografică de bază. Populația Statelor Unite a fost estimată la 329 milioane în iulie 2018. Prin urmare, este adevărat că jumătate din populația Statelor Unite ar însemna aproximativ 160 de milioane de oameni. Dar, în general, populațiile includ mulți copii. De fapt, majoritatea oamenilor „din jumătatea de jos a distribuției averii” sunt copii sau adulți tineri care se află la început de carieră.

Iată structura estimată de vârstă a populației Statelor Unite:

  • 0-14 ani: 18,62 %
  • 15-24 ani: 13,12 %
  • 25-54 ani: 39,29 %
  • 55-64 ani: 12,94 %
  • 65 de ani și peste: 16,03 %

Există mulți factori

Persoanele cu vârste cuprinse între 0 și 24 de ani reprezintă aproximativ 32% din populația Statelor Unite de 320 de milioane. Aproape toți vor fi în jumătatea de jos a distribuției bogăției din motive incluzând faptul că au făcut ceva în scutece și până la pubertate. Asta înseamnă că reprezintă aproximativ 63% din „jumătatea de jos a distribuției averii”. Ar trebui să ne surprindă faptul că un copil proaspăt ieșit din facultate nu „deține acțiuni sau obligațiuni”? Sau un copil nou născut?

Apoi trebuie să avem în vedere persoanele cu dizabilități mentale și fizice. De asemenea, acestea vor tinde să se afle în jumătatea de jos a distribuției bogăției, deoarece se confruntă cu provocări mai mari pentru construirea bunăstării. „Aproximativ 56,7 milioane de oameni – 19% din populație – au avut un handicap”, la ultimul recensământ, potrivit Biroului de recensământ al Statelor Unite. Însă există o suprapunere între persoanele cu handicap, cei 19%, și tinerii, cei 32% din populație. Dacă presupunem că dizabilitățile sunt distribuite uniform în populație, atunci tinerii și persoanele cu dizabilități care nu sunt tinere reprezintă 45% din populație. Așadar, acum avem reprezentate cele 90 de procente din „160 de milioane de americani din jumătatea de jos a distribuției averii”.

În continuare, trebuie să ne gândim la alte grupuri care au avut oportunități limitate de construire a bogăției. Cum rămâne cu cei 2,2 milioane de oameni aflați în închisoare?

Cum rămâne cu cei aflați la sfârșitul vârstei de douăzeci de ani, care și-au luat doctorate, diplome în drept, rezidențiate etc., și abia își încep cariera?

Cu aceștia, acum suntem aproape de a reprezenta 100% din „jumătatea de jos a distribuției averii”.

Dar această distribuție a averii nu este ceea ce orice persoană rezonabilă așteaptă să fie.

Poate că factoidul este adevărat. Poate că Jeff Bezos, Bill Gates și Warren Buffet au mai multă bogăție decât toți bebelușii, copiii, studenții, persoanele cu handicap, pușcăriașii și cei cu studii postuniversitare la un loc.

Dar nu aveți nevoie de un doctorat pentru a vă da seama că nu este o informație utilă. Chiar dacă factoidul este adevărat, este înșelător. Cine l-a creat încerca, evident, să manipuleze oamenii. Și am devoalat această înșelăciune cu informații elementare despre populația americană.

Data viitoare când veți întâlni un factoid economic, amintiți-vă că s-ar putea să întoarcă o mulțime de nou-născuți împotriva lui Jeff Bezos și asta pare incorect. Din fericire, îi puteți salva pe acei bebeluși de la o anumită înfrângere pur și simplu știind câteva statistici elementare despre țara Dvs.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.