EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

Etiopia este deja „China Africii”

www.britannica.com

Cele două țări împărtășesc o creștere rapidă, o istorie națională puternică și un sentiment că viitorul va fi minunat.

Va deveni Etiopia „China Africii”? Întrebarea apare adesea într-un context economic: rata de creștere a Etiopiei este de așteptat să fie de 8,5% în acest an, depășindu-se creșterea preconizată a Chinei de 6,5%, conform unui editorial al lui Tyler Cowen pentru Bloomberg.

În ultimul deceniu, Etiopia a înregistrat o creștere de aproximativ 10%. În spatele acelor numere strălucitoare, însă, există o caracteristică comună subevaluată: ambele țări se simt în siguranță cu privire la trecutul lor și au o viziune clară asupra viitorului lor. Ambele țări cred că sunt destinate pentru măreție.

Luați în considerare China, în primul rând. Statul-națiune, așa cum îl știm astăzi, a existat de mai multe mii de ani, cu o formă de continuitate de bază. Majoritatea chinezilor se identifică cu regatele și dinasțiile istorice pe care le studiază în școală, iar mormântul lui Confucius din Qufu este o atracție turistică principală. Vizitatorii merg acolo să prezinte un omagiu unui fondator al Chinei pe care o cunosc.

Această istorie timpurie a însemnat că China a fost bine poziționată pentru a construi rapid un stat-națiune modern și eficient, odată ce introducerea reformelor post-Mao a crescut produsul intern brut. Acest lucru a dus la câștiguri rapide în infrastructură și educație și a pregătit calea pentru ca China să devină una dintre cele două mari economii ale lumii. Pe parcurs, chinezii au rămas fixați pe viziunea puternică conform căreia merită din nou să fie o națiune măreață.

Vizita mea în Etiopia îmi aduce aminte de această imagine de bază. Etiopia a avut și ea, destul de devreme, un stat național relativ matur, cu Regatul Aksumit datând din secolul I A.D. Regimurile ulterioare, în vremurile medievale și după, au exercitat o cantitate semnificativă de putere. Cel mai important, etiopienii de astăzi văd țara lor ca pe o extindere directă a acestor unități politice din vechime. Unii etiopieni influenți au pretins că descendența lor provine chiar de la regele Solomon din vremurile biblice.

Cu alte cuvinte, procesul de guvernanță organizată, la nivel național, se desfășoară de mult timp. Această relativă putere a guvernării etiopiene a permis teritoriului să se ferească de colonialism, o realizare rară. De aceea, atunci când călătoriți în țară, o mare parte din bucătăria de bază etiopiană nu se schimbă foarte mult: felurile de mâncare sunt considerate naționale și nu regionale.

Prin urmare, nu este o surpriză faptul că, odată ce Etiopia și-a abandonat ideologia comunistă din anii 1970 și a pus în aplicare câteva reforme de bază, guvernul său a reușit să facă față cu brio. Infrastructura este remarcabil de bună după standardele regionale, iar guvernul etiopian este cunoscut pentru realizarea unei politici industriale relativ de succes. Etiopian Airlines deținută de stat este condusă ca o afacere responsabilă, devine o mare putere aeriană, iar standardele serviciilor sunt ridicate.

Etiopienii cu care am interacționat au exprimat un grad remarcabil de entuziasm pentru țara și cultura lor. Poate că acest lucru nu este neobișnuit într-o națiune cu creștere rapidă, dar am fost uimit de cât de înrădăcinate istoric au fost aceste sentimente. Etiopienii sunt extrem de conștienți de succesele trecute, inclusiv de rolul lor în istoria biblică.

Ca mulți iranieni, ei se gândesc la ei înșiși ca la o civilizație și nu doar ca la o țară. Ei se separă foarte conștient de cele mai largi componente ale istoriei și culturii africane. Și, ca și în China, ei au o credință ideologică că țara lor este destinată să fie din nou măreață.

China și Etiopia se intersectează încă într-un alt mod, cu ajutorul chinezilor în ceea ce privește construcțiile. Există clădiri de apartamente noi și moderne în jurul orașului-Capitală Addis Abeba, construite de chinezi, un sistem feroviar ușor în Addis, care ar arăta frumos în orice țară, baraje impresionante pentru energie hidroelectrică și o conexiune feroviară de mare viteză spre Djibouti și coastă.

Mândria etiopienilor față de istoria lor și libertatea față de colonialism ar putea explica de ce națiunea a acceptat atât de multă implicare chinezească în infrastructură, existând puține dovezi ale angoasei care a afectat alte părți ale Africii. Ipoteza intuitivă de bază din Etiopia este că străinii pot încerca să intervină, dar guvernul nu va pierde controlul. Există statui proeminente în Addis Abeba, care sărbătoresc modul în care etiopienii i-au alungat atât pe italieni, cât și pe britanici.

Ca să fie clar, Etiopia nu este încă un stat național consolidat. Există dispute întemeiate cu Eritreea la nord, un loc despre care mulți etiopieni simt că le aparține. Zonele de sud și mai mult tribale ale țării nu sunt întotdeauna bine integrate în centrele comerciale majore conduse de „munteni” și există conflicte cu regiunile Oromia și Somali la est. Din aceste motive, optimismul național găsit în părțile mai bine dezvoltate ale țării nu se regăsește peste tot.

Acestea fiind spuse, dacă sunteți în căutarea unui loc special în Africa, Etiopia poate fi cel mai bun pariu. Dar, pentru a înțelege succesul său recent, trebuie să mergeți dincolo de politică – este și o chestiune a istoriei, a ÎNCREDERII și, mai presus de toate, a ideilor lor.

Nota Economic Zoom: Etiopia are astăzi o populație de 105 milioane locuitori – pornind de la numai 33 milioane în 1983, an când includea și fosta colonia italiană Eritreea (țară independentă din 1993). 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.