STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, TUTORIALE, Auto-Cunoastere & Coaching

Efectul Cobra: modul în care gândirea liniară duce la consecințe nedorite

Sursa: https://ourworld.unu.edu/

Ați încercat vreodată să remediați o problemă, doar ca să ajungeți să înrăutățiți lucrurile? Acesta este efectul Cobra – atunci când o încercare de soluție are ca rezultat consecințe nedorite, debutează un articol al Annei-Laurei Le Cunff de pe NessLabs.

Deoarece majoritatea experiențelor noastre cauză-efect implică relații directe foarte simple, tindem să gândim în termeni de lanț liniar de evenimente. Dar lumea este mult mai complexă decât ne dăm seama. Într-un sistem al lumii reale, vor exista mai multe conexiuni de întărire și de echilibrare între evenimente, ceea ce duce la bucle de feedback adeseori imprevizibile.

Termenul „Efectul Cobra” își are originea în timpul guvernării britanice a Indiei coloniale. Guvernul britanic a dorit să rezolve problema numărului îngrijorător de șerpi cobra veninoși din Delhi. Strategia lor a fost de a oferi o recompensă pentru fiecare cobră moartă. Crearea acestui stimulent a fost inițial o strategie de succes – s-au încasat multe recompense și numărul șerpilor cobra observați în Delhi a început să scadă. Cu toate acestea, numărul șerpilor cobra morți prezentat biroului de recompense pentru recompensă a continuat să crească. De ce?

S-a dovedit că oamenii întreprinzători începuseră să crească șerpi cobra pentru a obține recompensa. Guvernul a luat cunoștință de combinație  și a încetat să ofere recompensa pentru șerpii cobra morți. Drept urmare, crescătorii de cobra au eliberat animalele devenite între timp inutile, crescând populația de cobra din Delhi. Această anecdotă arată că soluția aparentă a unei probleme poate înrăutăți, de fapt, o situație.

Soluțiile care eșuează

„Acest arhetip surprinde tendința comună a factorilor de decizie, ca atunci când se confruntă cu o problemă, să aplice o „soluție” care reduce puterea problemei. Deși pare să funcționeze în prima instanță, remedierea eșuează pe termen lung, deoarece are un rezultat neașteptat care amplifică problema. „

citat din Barry Newell și Christopher Doll, Universitatea Națiunilor Unite –

Există multe astfel de anecdote de-a lungul istoriei care arată modul în care politicile bine-intenționate au condus exact la opusul rezultatului prevăzut. De exemplu, un incident similar s-a întâmplat la Hanoi, Vietnam, sub dominația colonială franceză.

Regimul a creat un program de recompense care oferea o recompensă pentru fiecare șobolan ucis. Pentru a colecta recompensa, oamenii trebuiau să prezinte coada tăiată a unui șobolan.

Cu toate acestea, oficialii au început să observe șobolani fără cozi în Hanoi. Vânătorii de șobolani capturau animalele, le tăiau cozile, apoi îi eliberau, astfel încât să poată procrea și produce mai mulți șobolani, crescând astfel potențialul venit din programul de recompense.

Un alt exemplu este politica „Hoy No Circula/Azi nu se circulă”, care a fost lansată în Ciudad de Mexico, care interzicea circulația unei cincimi din vehicule în oraș, de luni până vineri, pe baza ultimelor cifre ale plăcuțelor de înmatriculare. Deoarece politica a coincis cu un aflux masiv de mașini ieftine în țară, oamenii au început să cumpere mai multe mașini cu plăcuțe de înmatriculare diferite pentru a ocoli acea politică.

Aceasta nu este o întâmplare unică – multe politici privind schimbările climatice au sfârșit să aibă consecințe nedorite. În 2005, Grupul interguvernamental al ONU pentru schimbările climatice a lansat o schemă de stimulare pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Programul a răsplătit companiile pentru distrugerea anumitor poluanți și a stabilit prețurile în funcție de cât de grav ar fi putut dăuna poluantul pentru mediu. Una dintre cele mai mari recompense a fost atribuită HFC-23, un produs secundar al unui lichid de răcire comun.

Drept urmare, companiile au început să producă din ce în ce mai mult acest lichid de răcire pentru a distruge gazele reziduale secundare generate, colectând fonduri de milioane de dolari în acest proces.

Dar politicile publice nu sunt singurele domenii în care este în joc Efectul Cobra. Adesea luăm decizii proaste în viața noastră de zi cu zi, deoarece nu considerăm potențialele consecințe neintenționate ale deciziilor noastre.

Cum să evitați efectul Cobra

Principala modalitate de a evita efectul Cobra este să ne ferim de gândirea liniară – atunci când gândirea noastră funcționează într-o manieră secvențială. Deoarece o linie dreaptă între două puncte este cea mai eficientă cale de a trece dintr-un loc în altul, gândirea liniară se simte ca cea mai intuitivă cale de a rezolva o problemă. Dar de multe ori nu este calea cea bună.

  • Înțelegeți sistemele dinamice. În sistemele dinamice, există două tipuri de bază ale buclelor de feedback. Primul este consolidarea feedback-ului – uneori numit feedback pozitiv – ceea ce menține efectul dorit. Al doilea este echilibrarea feedback-ului – uneori numit feedback negativ – care menține sistemul într-o stare de echilibru. Aceste două tipuri de bucle de feedback explică motivul pentru care nu trebuie să gândiți sistemele dinamice ca pe un lanț de efecte cauzale. În schimb, încercați să preziceți cum comportamentul unui sistem dinamic apare de obicei din interacțiunile de feedback complexe dintre părțile sale. Cu alte cuvinte, faceți un pas înapoi pentru a vedea imaginea de ansamblu.
  • Aplicați modele mentale. Volumul de informații pe care îl avem este adesea limitat și, prin urmare, este imposibil să prezicem toate consecințele potențiale ale unei anumite decizii. Acesta este motivul pentru care modelele mentale – cadre care vă oferă o reprezentare a modului de funcționare a lumii – pot fi instrumente de gândire utile. Modelele mentale sunt practic reguli cognitive care pot ajuta la reducerea consecințelor nedorite atunci când faceți o alegere. Nu sunt perfecte, dar sunt adesea mai bune decât gândirea liniară.
  • Folosiți al doilea nivel de gândire. În timp ce o mulțime de modele mentale pot fi utile pentru a evita efectul Cobra, cel mai puternic dintre toate este probabil al doilea nivel de gândire, care ne obligă să luăm în considerare ramificațiile complexe ale deciziilor pe care le luăm. În esență, gândirea de nivelul al doilea constă în stabilirea consecințelor de ordinul al doilea și al treilea, ținând cont de propriile noastre prejudecăți, separarea semnalului de zgomot și utilizarea sistemelor de gândire pentru a determina cea mai favorabilă decizie.

Există multe anecdote amuzante despre efectul Cobra, unele pe care le-am împărtășit mai sus, dar consecințele neintenționate cu care ne confruntăm atunci când folosim gândirea liniară pentru a lua decizii pot avea efecte dezastruoase asupra vieții noastre personale și profesionale. Desigur, există uneori loc de intuiție atunci când facem alegeri, dar deseori este mai bine să folosim modele mentale care reduc la minimum rezultatele negative.

Data viitoare când sunteți tentat să luați o decizie bazată pe intuiție sau pe ceea ce pare a fi calea cea mai simplă de la A la B, amintiți-vă ce s-a întâmplat la Delhi în perioada colonială, când guvernul britanic a implementat ceea ce părea a fi cea mai intuitivă soluție la problema lor de infestare cu șerpi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.