EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Buget & Finantare Deficit

Din nou despre pensii si ‘doomsday’ in contextul dezbaterii bugetului propus, de data acesta, de Guvernul Ciolos

CiprianCiucuAutor: Ciprian Ciucu – Director Centrul Roman de Politici Europene

 

 

Guvernul Cioloș are încă de pregătit bugetul pentru anul 2016. Misunea să nu este tocmai ușoară după ce Guvernele Ponta s-au grăbit să scape  rapid și fără prea multă minte de subțirea agoniseală de care am beneficiat după măsurile dure de austeritate din vremea Guvernelor Boc și de pe urma ușoarei creșteri și stabilități economice de care s-a bucurat Europa.

Cum, necum Guvernul a venit cu un buget și pentru a se ridica la înățlimea promisiunilor l-a pus și în dezbatere publică, lucru lăudabil. Știți cum e cu dezbaterile acestea cu multă lume, cu multe agende,  într-un timp scurt (și evident că nu e vina lui Cioloș aici, așa a fost contextul de data asta), probabil că va fi o babilonie. În contextul acesta mă gândesc că ar fi mai util să scriu niște rânduri aici și să le trimit în contextul dezbareii câteva argumente decât să mă duc în sală, deși mulțumesc pentru invitație.

E vorba despre sistemul de pensii. E unul dintre lucrurile care mă preocupă foarte serios mai ales în contextul prefiguratei catastrofe demografice către care ne îndreptăm.

Pe scurt, Guvernul e pe cale să decidă ca nivelul contribuției pentru Pilonul 2 de pensii pentru anul  2016 sa fie de 5,1%.

Tuturor ne plac lucrurile previzibile pentru că ele ne dau încredere. Sistemul de pensii (mai ales pilonul I, dar și pilonul II) pentru a funcționa are nevoie de încredere. Fără asta poți să-i pui cruce. Omul gândește rațional și o face așa: de ce să mai plătesc eu pentru generația de pensionari de azi dacă nu sunt sigur că îmi asigur și mie viitorul? Dacă nu sunt sigur că îmi voi lua și eu pensia când va veni timpul? Nu mai bine caut soluții individuale? Cu un astfel de raționament tot sitemul bazat pe solidaritatea între generații va fi dărâmat.

Unul dintre elementele care ne dă încredere în sistemul de pensii este predictibilitatea. Iar predictibilitatea înseamnă să te ții de calendar. Înțelegem, pot apărea diferite crize, trecem prin recesiuni, dar atunci când lucrurile sunt stabilizate nu putem să nu ne ținem de calendar!

Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede că aceasta trebuie să crească la 6% în termen de 8 ani de la începerea colectării, adică în 2016.

Dar aici nu e vorba numai de a te ține de un calendar (și așa destul de larg) ci de un semnal pe care-l dai! Dacă reformistul_tehnocrat_ guvern_Cioloș nu se ține de calendar, de ce ar face asta orice alt guvern politic?

E adevărat, Guvernele Ponta au luat în beneficiul sectorului de business măsura cu reducerea contribuției CAS cu 5 puncte procentuale. Dar la fel de adevărat a este că am avut dreptate că presiunea pensiilor pe buget va fi foarte mare, acesta este rezultatul prea ușor predictibil. Cum ar spune tehnocratul european, măsura lui Ponta s-a dovedit nesustenabilă. Nu mai intru în alte amănumte cu ponderea  la chelutielile sociale, lipsa alarmantă a investițiilor ș.a.m.d., sunt arhicunoscute. Rămân la pensii.

Într-un raport pe care l-am scris împreună cu Victor Giosan (fiind în principal meritul lui Victor Giosan) în 2013 spuneam că  “Este esențial ca guvernele actuale și viitoare să nu se abată de la viziunea care a stat la baza reformei din anii 2010-2011, concretizată prin legea 263/2010 și să urmeze țintele intermediare care să facă cât de cât sustenabil sistemul de pensii până în momentul în care cohortele „decrețeilor” se vor pensiona.”

Dinamică demografică arată prost, presiunea pensiilor pe buget va fi din ce în ce mai mare, și dacă nu punem mâna să economisim și să investim serios ne îndreptăm spre doomsday.

Principiile de bază pe care sunt fundamentate alternativele de politici sunt echitatea și sustenabilitatea, iar echilibrul dintre acestea este întodeauna precar când avem de distribuit sărăcia.

Un ultim aspect este legat de tipul de dezvoltare pe care ni-l mai putem permite (spunea Victor Giosan în raportul publicat de către CRPE în 2013) „după criza mondială a anilor 2008 – 2009, care din cauza  efectului de de-multiplicare (deleverage) a redus semnificativ resursele pentru investițiile externe. În acest context susținerea și stimularea economisirii interne pe termen lung este o prioritate, iar acest lucru este influențat de 2 factori ai sistemului de pensii: dezvoltarea pilonului 2 și 3 și nivelul deficitul bugetului public. O dezvoltare pe termen lung mai accentuată a pilonului 2  în special, dar și a pilonului 3, în condițiile de restricții severe asupra deficitului bugetar, ar reduce resursele pentru pilonul 1, dar ar oferi resurse mai mari pentru investiții din economisirea internă. Creșterea deficitului bugetar concomitent cu un astfel de proces nu ar face decât să canalizeze economisirea suplimentară spre finanțarea lui – ceea ce ar însemna fie consum, fie investiții publice. Decizia finală ține de ceea ce se numește reglarea fină a politicilor macro-economice și de dezvoltare”.

După cum s-a văzut, Guvernele Ponta nu au alocat mai puține resuse pentru pilonul I, din contră. În acelși timp a scăzut baza fiscală care alimenta acest pilon. Investiții guvernamentale nu, investiții străine nu prea, absorție de fonduri europene nu, productivitate nu, colecatare nu, cheltuieli cu salarii da, cheltuieli sociale da (scuze că băgăm aici și pensiile, dar e vorba totuși de pay-as-you-go), îmbătrânire și demografie negativă da, emigrație da.

Sper ca măcar la final să rezerve pentru Pilonul II măcar cât prefigurase proiectul de buget pe care îl lăsase Ponta (nu că i-ar fi cuiva dor de Ponta) care prevedea o contribuție de 5,5%.

Evident subiectul este mult mai complicat și l-am tratat pe larg aici: http://www.crpe.ro/sistemul-de-pensii-alternative-si-compromisuri/

 

Nota: Acest articol a aparut pe Contributors.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.