EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Politica Monetara & Inflatia, Piata de Capital - BVB

„De data aceasta va fi altfel !” – Pro sau Contra ? – analiza traderului-veteran Christopher Burnham la 9 decenii de la Marele Crah din 1929 –

Tranzacționez acțiuni de când aveam unsprezece ani și am început să tranzacționez opțiuni de cumpărare la vârsta de cincisprezece ani.

De data aceasta va fi altfel” sunt cele mai periculoase cuvinte pe care le-am auzit vreodată în cincizeci de ani de tranzacționare, mărturisește trader-ul Christopher Burnham (62 de ani) într-un editorial pentru Forbes.

Chiar așa stau lucrurile?

Cu 89 de ani în urmă, pe 24 octombrie 1929, piața bursieră s-a prăbușit și, odată cu aceasta, a apărut cea mai gravă recesiune din istoria modernă.

Au existat mulți indicatori timpurii ai unei piețe puternic supralicitate în 1929. Banca Angliei și-a majorat rata de dobândă în luna septembrie a acelui an la 6,5% – mai mare decât randamentul mediu al dividendelor pe acțiuni sau decât dobânda plătită pentru obligațiunile de grad investițional – făcând ca trei case de brokeraj din Londra să falimenteze, în timp ce ministrul de Finanțe din Marea Britanie a descris New York Stock Market drept „o orgie speculativă”.

Cu toate acestea, canarul meu preferat din mina de cărbune este abaterea standard. În 1929, piața a fost la trei abateri standard peste medie. Graficul de mai jos este al S & P 500 din 1871 până în 1930, cu linia roșie de sus fiind media, iar linia roșie inferioară fiind abaterea standard de la linia neagră.

S & P 500 1871 – 1930 Toate graficele au fost obținute de la personalul
Institutului pentru Integritatea Fondului de Pensii (IPFI)

Pare destul de clar, piața din 1929 era nebună.

Acum, să examinăm piața de la 1871 până în septembrie 2018:

S & P 500 1871 – Prezent Toate graficele obținute prin amabilitatea personalului
Institutului pentru Integritatea Fondului de Pensii (IPFI)

Cu siguranță, arată ca o altă „orgie speculativă” pentru mine.

Cu toate acestea, după cum arată Harold Bierman, Jr. în cartea sa strălucitoare, Cauzele Crash-ului Bursei din 1929 (Greenwood Press 1998), firmele membre aveau doar 1.549.000 de conturi pentru clienți (puțin peste 1% din populație) și valoarea tuturor companiilor de pe NYSE în luna septembrie 1929 fusese de doar 89 miliarde dolari.

Astăzi, jumătate din națiune (SUA – nota noastra) are expunere la piața bursieră, inclusiv prin IRAs (conturi individuale de pensionare), 401ks (conturi de pensionare sponsorizate de companii si deductibile fiscal) și alte fonduri de pensii, iar valoarea este de peste 30 de trilioane  de dolari (30 mii de miliarde).

Asta face ca 2018 să fie diferit de 1929?

În 1929, aproape o treime din populația SUA era formată din agricultori. Astăzi procentul este mai mic de 2%. Cel mai devastator război din istoria omenirii se încheiase cu unsprezece ani mai devreme. Astăzi, trăim în pace (adică fără războaie mondiale) de aproape 75 de ani.

În 1929, Rezerva Federală avea numai 15 ani, iar marea majoritate a cauzelor Marii Depresiuni, cu siguranță severitatea ei, se datorau incompetenței și eșecului FED-ului din 1928 de a bloca „orgia”, iar din 1930 încolo, de a nu oferi niciun stimulent monetar, așa cum scria Milton Friedman în 1963.

Deci, cum putem compara economia și piața de valori din SUA din 1929 cu cele din prezent? De exemplu, ar trebui să includem datele de piață din perioada 1871-1945? Cum are aplicabilitate astăzi volatilitatea pieței din „Epoca de aur”, când corupția și manipularea erau exagerate?

Cred că economia modernă a început în 1945. Am ales sfârșitul celui de-al doilea război mondial deoarece a fost începutul erei avionului cu reacție, al computerelor, sistemului național de autostrăzi, tranzistorilor, televiziunii și comunicațiilor moderne, începutul mișcării drepturilor civile moderne și al unei Rezerve Federale destul de competente.

În plus, lumea abia ieșise dintr-o jumătate de secol de tulburare de neconceput.

Nu numai că muriseră peste 50 de milioane de membri ai populației militare și civile din perioada 1939-1945, aproape 100 de milioane de oameni decedaseră în timpul Gripei spaniole între anii 1917-1920, iar aceasta imediat după un război și mai devastator din 1914 până în 1918.

Ca să nu uităm, la această aniversare de 100 de ani de la sfârșitul primului război mondial, în acea dimineață de vară din 1 august 1914, când Europa s-a dus la război, nimeni nu credea că se va transforma în cel mai devastator război din istoria lumii, și mulți credeau că “băieții vor fi acasă până la Crăciun”. Pe măsură ce armatele lumii s-au mobilizat, piața s-a repliat – după ce a scăzut cu două deviații standard față de media din 1871 până în 1914 – cu în jur de 22% până în 1916. Dar atunci brutalitatea deplină a războiului a început să se simtă și, exact ca eroziunea lentă a luptei în tranșee, care a ucis peste 1,3 milioane de soldați francezi și aproape 1 milion de britanici, piața a scăzut și a scăzut și va continua să scadă timp de patru ani până în decembrie 1920, când după o scădere de 54% din 1 august 1914 piața a început să crească, cu peste 400%, până în 24 octombrie 1929.

Iată o diagramă cu media și deviația standard a S & P 500 din 1945 până în luna septembrie a acestui an:

S & P 500 1945 – prezent Această diagramă este disponibilă prin bunăvoința personalului
Institutului pentru Integritatea Fondului de Pensii (IPFI)

Dacă 1945 până în prezent reprezintă epoca economică modernă, atunci piața nu se află pe teritoriul „orgiei” sau nici măcar al „exuberanței iraționale”.

Cu toate acestea, unii ar putea susține că 1945 până în prezent nu reprezintă în mod corect economia „nouă a lucrurilor noi”. Privind abaterea standard a pieței din 1980 până în prezent, sau din „BRE”, începutul „Erei Reagan”, piața pare a fi chiar ieftină:

S & P 500 1980 – Prezent Toate graficele sunt obținute prin bunăvoința personalului
Institutului pentru Integritatea Fondului de Pensii (IPFI)

Cu această diagramă, pare că suntem de-a dreptul ieftini !

Cuvintele „De data aceasta va fi altfel” sunt în continuare cele mai periculoase cuvinte în domeniul investițiilor, însă la această aniversare a 89 de ani de la Marele Crah trebuie să întreb, cât de vechi ar trebui să fie datele pe care le incorporăm, pe măsură ce proiectăm viitorul?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.