EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Politica Monetara & Inflatia, Piata Monetara, Treasury-Bonds & Bills

De ce vor fi mentinute ratele de dobanda la niveluri scazute

Interest-RatesRezerva Federala americana (Fed) a ridicat ratele de dobanda, saptamna aceasta, pentru prima data dupa aproape zece ani. Insa, pentru a intelege mai bine aceasta decizie trebuie sa ne uitam in trecut, cand ratele dobanzilor erau in crestere, dupa cum scrie intr-o analiza The New York Times (NYT).

 

In 1920, costurile indatorarii au crescut la cele mai mari niveluri de la sfarsitul Razboiului Civil, iar oamenii erau ingroziti de efectul asupra economiei. Ratele de dobanda mai mari „legalizeaza practic camata”, avertiza, la acea vreme, un grup imobiliar. Un senator democrat s-a plans ca „producatorii, comerciantii si oamenii de afaceri au dreptul la stabilitate”, dupa o crestere abrupta a ratelor.

Dar, oare rata dobanzii cauza anxietate?, se intreaba NYT. O rata de doar 5,4% inseamna mai putin decat nivelul ratelor din timpul perioadei anilor ’80 si o mare parte din anii ’90. Si, in plus, ce legatura exista intre acea perioada si recenta decizie a Fed?

De ani buni, comentatorii financiari prezic o iminenta cresterea a ratelor. La urma urmei, potrivit teoriei, Fed s-a angajat in interventii majore pentru a diminua, in mod artificial, costul imprumutului de bani. Cel mai probabil, aceste rate vor sari inapoi la nivelurile dinainte de 2008, daca nu vor creste chiar mai mult. Iar daca acest lucru se va intampla, atunci sa ne pregatim pentru rate ipotecare de doua cifre si un cost substantial mai mare pentru a mentine datoria publica, scrie NYT.

Insa, daca privim de-a lungul istoriei, vedem ca acum apar mult mai multe posibilitati diferite. Investitorii vorbesc deseori despre economia globala, de cand criza economica a reflectat „noua normalitate” de crestere lenta si inflatie scazuta.

Rate de dobanda foarte scazute au persistat decade peste decade, destul de mult si de fiecare data cand inflatia era linistita, asa cum este in prezent. Rata dobanzii pe zece ani stabilita de Trezorerie s-a situat sub 4% in fiecare an din 1876 pana in 1919, apoi din nou din 1924 pana in 1958. Recordul este mult mai clar in cazul Marii Britanii, unde ratele de dobanda pe termen lung s-au situat sub 4% timp de aproape un secol, din 1820 pana la inceputul primului Razboi Mondial.

Dobanzi Fed & BoE 1820-2015

Dobanzi Fed & BoE 1820-2015

Adevarata aberatie pare sa fi fost media de 7,3% experimentata in Statele Unite, din 1970 pana in 2007. „Ne intoarcem la normal si este doar nevoie de timp pentru ca oamenii sa isi dea seama de asta”, este de parere Bryan Taylor, economist-sef la Global Financial Data, care a adunat informatii din registre vechi pentru a calcula date financiare istorice, inclusiv cifrele citate in articolul NYT. „Cred ca ratele de dobanda se vor mentine scazute pentru cateva decade de acum incolo”, mai spune Taylor.

Daca va fi asa, ar insemna ca multe predictii facute in ultimii cativa ani cu privire la rate de dobanda ultrascazute au fost interpretari eronate ale situatiei. „Odata ce economia merge, atunci ratele de dobanda vor face un salt mare”, explica in 2013, intr-un interviu pentru CNBC, George Soros, miliardarul manager de fonduri speculative.

„Ne putem astepta la o crestere rapida a preturilor si la rate de dobanda mult, mult mai mari, in urmatorii patru sau cinci ani”, scria economistul Arthur B. Laffer, in 2009, in Wall Street Journal. In 2014, toti cei 67 de economisti intervievati de Bloomberg au prezis rate de dobanda mai mari, iar sase saptamani mai tarziu au scazut brusc.

Bineinteles, ratele pot merge in sus. Insa ceea ce ar putea sa omita analistii este faptul ca ratele de dobanda sunt, istoric, cel mai strans legate de inflatie. Iar presiunile care, in mod normal, genereaza inflatie par sa fi disparut in ultimii ani.

Fed si institutiile financiare similare de peste ocean, Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei, au facut in ultimii cativa ani eforturi de a aplica toate politicile pe care le-au considerat potrivite pentru a ridica inflatia la tinta de 2%, inregistrand insa succese limitate. Intr-o lume inundata de muncitori, petrol si altele, pietele financiare dau foarte mici semne ca investitorii cred ca se va schimba ceva prea curand. Pretul actual al obligatiunilor de trezorerie indica o inflatie anuala in Statele Unite de doar 1,7% pe an pentru urmatoarele trei decenii.

Aceasta ar insemna ca ne aflam intr-o era economica asemanatoare cu cea de la sfarsitul secolului 19, cu o inflatie persistent scazuta sau cu o usoara deflatie, sau poate asemanatoare anilor ’50, cand economia a crescut, insa inflatia era tinuta ferm sub control.

„Daca continuam sa tinem inflatia sub control, poate ca vom intra cu totii intr-o perioada asemanatoare celei din anii ’50”, este de parere Richard Sylla, istoric financiar la Universitatea New York si co-autor al cartii „O istorie a ratelor de dobanda”. „Acelea au fost rate de dobanda normale si au fost insotite de inflatii scazute de 1-2%. Oamenii erau ingrijorati pe atunci, acum 2% reprezinta o tinta greu de atins”.

Atat pietele financiare, cat si oficialii par sa creada o versiune a unei astfel de predictii. Pentru a intelege de ce, ar fi bine sa pornim de la matematica din spatele pietei obligatiunilor, in valoare de trilioane de dolari.

Un motor important al ratelor de dobanda pe termen lung (asupra caruia Fed nu are control direct) il reprezinta parerea investitorilor cu privire la ceea ce cred ei ca va face Fed pe termen scurt in privinta ratelor dobanzii (situatie in care Fed are control direct). Daca oamenii gandeau ca Fed va ridica, curand, ratele de dobanda pe termen scurt la 5%, nimeni nu si-ar fi blocat banii in obligatiuni pe zece ani, platind doar 2,2%.

In cele mai recente prognoze ale bancii centrale americane se precizeaza ca nu se asteapta ca rata sa creasca din nou la nivelurile de dinainte de criza financiara. La inceputul turbulentelor financiare, in 2007, tinta oficialilor Fed era de 5,25%. In prezent, prognoza medie a acestora, „pe termen mai lung”, este de 3,5%.

Cu alte cuvinte, Fed estimeaza rate de dobanda mult mai mici fata de cele de dinainte de 2007, estimare pe care pietele financiare o considera mult prea optimista. Desigur, si pietele si Fed se pot insela. De exemplu, nimeni nu a prezis, in 2007, scaderea abrupta a inflatiei si rate ce aveau sa fie stabilite din cauza crizei. Cert este ca intelegerea noastra asupra formei si dinamicii inflatiei este destul de limitata.

Incepand cu Japonia, in anii 1990 si acum in toata lumea avansata, problemele predominante din ultimii ani s-au invartit in jurul cererii slabe, a unei supra aprovizonari, a inflatiei scazute, de unde rezulta rate ale dobanzilor foarte scazute.

Dar, simplul fapt ca Fed a ridicat ratele un pic mai jos de zero, nu schimba aceste realitati (rata de dobanda a fost ridicata de la 0,0% – 0,25%, la 0,25% – 0,50% – n.r.).

Lectiile istoriei ne ofera, totusi, acest indiciu: daca ratele de dobanda vor fi ridicate sau scazute cativa ani de acum inainte, acest aspect are foarte putina legatura cu ceea ce Fed a decis recent. Are legatura, mai degraba, cu ceea ce se intampla la nivelul fortelor din profunzimea economiei, forte ce abia daca sunt intelese si oricum foarte greu de estimat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.