EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, FINANTE PERSONALE

De ce 1% din populatia globului detine 50% din averea la nivel mondial? O astfel de concentrare se produce aproape natural, in timp

money in hands isolated on white (contains clipping path)Stim despre acele titluri de presa, conform carora 1% din populatia globului detine o avere aproximativ egala cu ceilalti 99% dintre pamanteni. Asa o disproportie ar putea scandaliza multa lume, cum de avem asa o inechitate la nivel mondial? Nu apare vreun curent, vreo politica, vreo teorie economica, nu se dezvolta vreo doctrina de care sa ne agatam?

Recentul studiu Oxfam, a aratat ca anul viitor, primii 1% dintre cei mai bogati oameni ai planetei vor detine mai mult de 50% din averea creata la nivel global, prag suficient pentru a fi supus dezbaterii la Forumul Economic de la Davos de anul acesta.

 

Exercitiu teoretic: Regula lui Pareto, ridicata la puterea a treia

Acum mai bine de un secol, Pareto a constatat ca circa 80% din proprietatile Italiei sunt detinute de 20% din populatie. A mai observat si ca aceasta proportie de tipul 80 – 20, cu aproximatie, se pastreaza in multe tari, in ceea ce priveste concentrarea resurselor. Intuitiv, am spune ca 20% din populatia Globului, adica aproape 1,5 miliarde de oameni, detin 80% din avere cuantificabila financiar.

Daca cei 20% cei mai bogati din populatia Globului, reprezinta un nou „univers” de analiza si aplicam din nou regula Pareto:

20% din cei 20% populatie detine 80% din 80% avere globala => 4% din populatia globului ar detine 64% din avere

Iar aplicand din nou regula Pareto asupra „universului” de 4%:

20% din cei 4% cei mai bogati, vor detine 80% din 64% anterior => 0,8% din populatie ar detine 51,2% din avere!

 

Si iata ca, matematic, ne apropiem de acel raport 1% din populatie, 50% din avere, constatat de studiul Oxfam.

Este adevarat, realitatea comporta anumite nuante, iar procentele efective difera intr-o anumita masura: 0,7% din populatie concentreaza 44% din averea globala, iar primii 8,6% concentreaza circa 85% din avere – la acest nivel concentrarea este mai puternica decat ar sugera formula matematica. Iar cei mai bogati 30% din locuitorii globului, concentreaza cam 97%.

GlobalWealthPyramid_2014

Sursa: Credit Suisse – Global Wealth Report 2014

 

Daca acceptam ca primii 20% dintre cei mai bogati oameni ai planetei, concentram chiar peste 80% din avutia globala – iar noi, cei care citim acest text facem parte din primii 20% – atunci ar trebui sa acceptam si ridicarea principiului Pareto la puterea a treia.

 

Cateva precizari de final:

Pe venituri, discrepanta nu este atat de mare. Important e ce se intampla cu acele venituri: unii consuma peste posibilitati, pe credit, iar altii acumuleaza.

Matematica nu exclude doua tipuri de excese in aceasta concentrare de resurse si de avere:

– nu toti cei care au acumulat averi la nivel mondial au facut-o intr-un mod legitim – iar acum vedem scandaluri atat internationale (Swissleaks), cat si la nivel national. Insa de aici si pana la a arunca o anatema asupra celor mai bogati 1% dintre cetatenii Planetei, este drum lung; in majoritatea cazurilor, prezumtia este una a unei acumulari legitime, pana la proba contrarie.

– unele concentrari se produc la nivel de sectoare economice si/sau profesii de tip „casta”. Acestea limiteaza accesul liber la avutie, iar acest fenomen nu ne putem preface ca nu exista.

Precizarile nu afecteaza insa concluzia de baza, anume ca distributia avutiei globale este si va fi de tipul 1% care detin 50% din resurse.

One Comment

  1. Cu mai multi ani in urma, am afirmat ca acel 80/20 al lui Pareto era o constatare nevinovata nu o idee de baza(concept) universal valabila. A durat cateva zile sa devin mascota tuturor. Dupa ani de cercetari, am demonstrat ca in spatele echilibrului economic la orice nivel(macro, micro) sta un algoritm foarte complex care isi schimba forma de fiecare data cand este atacat de asa zisele „principii. Sper ca statisticile de azi sa va repuna picioarele pe pamant si sa nu va mai exprimati fatalist. Retineti(si sunt sigur ca nu va spun nimic nou), ca Pareto, Nash, Abe, au facut doar afirmatii. Greseala de a transforma afirmatiilor lor in concepte, ne va costa..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.