EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Davos WEF 2017: Xi al Chinei îl înfruntă pe Trump într-un discurs de respingere a protecționismului

Image result for xi jinpingPreședintele chinez Xi Jinping a îndemnat elitele de afaceri și politice de la nivel mondial să respingă războaiele comerciale și protecționismul, în primul său discurs de respingere publică a politicilor promovate de liderul SUA, Donald Trump, scrie Bloomberg intr-un comentariu.

Într-un discurs în care nu l-a numit în mod direct pe Trump, dar în care observațiile sale au fost în mod clar orientate spre președintele ales, Xi a declarat la Forumul Economic Mondial din Elveția, marți, că eșecurile guvernării, nu globalizarea, au alimentat anxietatea în jurul globului. El a cerut miliardarilor și liderilor politici prezenți să micșoreze decalajele de avere și de să îmbunătățească reglementarea financiară, fără să se retragă de la politici care au alimentat decenii de creștere.

Xi a indicat că a recunoscut că, dacă Beijing-ul este provocat într-un război comercial cu SUA sub Trump, acest lucru ar fi, de asemenea, dăunător pentru perspectivele proprii ale Chinei.

„Aplicarea protecționismului este ca și cum te-ai bloca într-o cameră întunecată, care ar părea că te scapă de vânt și de ploaie, dar, de asemenea, blochează razele soarelui și aerul”, a spus Xi, primul șef chinez de stat care s-a adresat summitului anual de la Davos. „Ducerea un război comercial va provoca doar prejudicii și pierderi pentru ambele părți.”

Victorie surpriză a lui Trump din noiembrie – după o campanie în care a acuzat China că a „violat” America de locuri de muncă – a contribuit la transformarea șefului Partidului Comunist într-un campion puțin probabil al structurilor capitaliste globale care au alimentat boom-ul țării sale de câteva decenii. Remarcile lui Xi au arătat că ia în serios amenințările lui Trump pentru a-l confrunta cu tarife și măsuri monetare, după ce își începe mandatul.

China nu subestimează pericolul ca un război comercial să izbucnească „, a spus El Weiwen, director adjunct al Centrului pentru China și Globalizare din Beijing și fost atașat comercial la New York și San Francisco. „China obișnuia să fie un simplu suporter al ordinii economice globale conduse de SUA. Acum, de vreme ce președinția SUA arată semne de retragere, China se pregătește să preia un rol principal. ”

„Rezolvarea problemelor”

Cea de-a doua cea mai mare economie din lume reprezintă acum un bastion de consistență pentru participanții la Davos care se confruntă cu un șir de alegeri europene – în Franța, Țările de Jos, Germania și, eventual, Italia – după șocurile gemene ale victoriei lui Trump si votul Brexit al U.K. Astfel de „evenimente meteorologice extreme” au ajuns în fruntea listei celor mai probabile riscuri în sondajul anual al forumului din acest an.

Sentimentul de protecționism care amenință să încetinească însăși creșterea Chinei îi oferă, de asemenea, lui Xi o șansă de a-și avansa obiectivul pentru modelarea sistemelor economice globale. De la preluarea puterii în 2012, Xi a arătat dorința de a avea un rol mai important pe plan mondial, adresându-se Organizației Națiunilor Unite în 2015 și găzduind Grupul celor 20 de națiuni de anul trecut.

China are mai multe moduri de a trata acțiunile protecționiste ale administrației Trump, afirmă oficial Economic Information Daily într-un comentariu pe prima pagină, după discursul lui Xi. China ar trebui să se pregătească pentru orice riscuri în relațiile comerciale cu SUA, conform articolului.

Xi în discursul său a citat exodul refugiaților sirieni și criza financiară globală ca exemple de probleme care rezultă din gestionarea deficitară, mai degrabă decât din arhitectura economiei globale. legăturile economice mai mari. El a declarat ca liderii mondiali au responsabilitatea de a îmbunătăți reglementarea, reducerea inegalității și de a ușura „excesele” globalizării.

‘Nu are sens’

„Nu are sens să fie blamată globalizarea economică pentru problemele lumii, deoarece nu este cazul, pur și simplu”, a spus Xi. „Istoria omenirii ne-a arătat că problemele nu sunt de temut. Ceea ce ar trebui să ne preocupe este refuzul de a face față problemelor. ”

China este programată să facă publică cifra de creștere a produsului intern brut de anul trecut, cu câteva ore înainte ca Trump să se așeze la Casa Albă. Datele sunt de așteptat să se încadreze în mijlocul intervalului țintă al guvernului de  6,5 la suta – la 7 la suta, dar stabilizarea a ajuns cu un cost de creștere a datoriei, creșterea prețurilor pe proprietăți și întrebări cu privire la angajamentul Chinei de a se reforma.

Profilul lui Xi

China rămâne locomotiva mondială a creșterii economice, în ciuda propriei sale încetiniri, și s-a estimat că ar fi reprezentat aproape 39 la suta din creșterea la nivel mondial anul trecut, potrivit WEF. Anturajul lui Xi la Davos include mai mult de 80 de directori de afaceri, cum ar fi de la Alibaba Group Holding Ltd. fondatorul Jack Ma, președintele Dalian Wanda Group Co, Wang Jianlin și Baidu Inc cu președintele Zhang Yaqin.

Xi și-a petrecut ultimele ore în Davos insistând pentru păstrarea relațiilor comerciale deschise liderilor de afaceri. El s-a întâlnit la masa de prânz la un hotel cu directori, inclusiv fondatorul Blackstone Group, Steve Schwarzman, Reliance Industries Ltd., Președinte Mukesh Ambani și Hewlett-Packard Enterprise Co, Chief Executive Officer Meg Whitman. De asemenea, au fost prezenți și șeful Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, și Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Liderul chinez a căutat să impulsioneze puterea economică a țării sale în inițiative diplomatice cu multinaționalele, cum ar fi Banca de Investiții în Infrastructură din Asia și planul său original pentru extinderea infrastructurii de-a lungul rutele comerciale antice către Europa. La Davos, Xi a anunțat un summit mondial privind strategia pentru luna mai, spunând că investițiile chineze în mai mult de 100 de țări au depășit 50 de miliarde $ în ultimii trei ani.

Arthur Kroeber, partener fondator din Beijing și director general la Gavekal Dragonomics, a declarat că Davos-ul i-a oferit lui Xi o platformă pentru a demonstra influența lui de peste mări înapoi acasă, în cazul în care liderul chinez se pregătește pentru o remaniere pe termen mediu a conducerii partidului.

„Prestigiu internațional”

„Este în interesul lui Xi să profite de orice ocazie poate și să se prezinte ca acest lider care este puternic, puternic și vizionar, pentru a i se da un prestigiu internațional”, a declarat Kroeber, autor al cărții „Economia Chinei: Ce trebuie să știe toată lumea.” Apariția lui Xi la Davos, unde participaseră înainte doar premierii Chinei, este „în concordanță cu ideea că Xi este acum singurul purtătorul de cuvânt important autorizat pentru întreaga țară.”

Xi a cerut altor țări să păstreze, de asemenea, ușile deschise investitorilor chinezi, într-un alt contrast cu Trump, și a spus că nu intenționează să-și devalorizeze yuanul, cu scopul de a stimula competitivitatea.

„El îl convinge pe Trump să reflecteza asupra remarcilor făcute în calitate de președinte ales”, a declarat Wang Wen, decan executiv al Institutului Chongyang pentru Studii Financiare de la Universitatea Renmin din Beijing. Wang a spus că Xi urmează o veche zicală chineză care spune „încearcă mijloace pașnice înainte de a recurge la forță.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.