STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Telecom & IT-C & Online, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Finante & Servicii Profesionale

Cum a pierdut Goldman Sachs Cupa Mondială Rusia 2018 – Modelul sofisticat al băncii de investiții de a prezice rezultatele jocului nu a fost nici măcar pe aproape de adevăr

Modelul statistic al Goldman Sachs pentru Cupa Mondială părea impresionant: Banca de investiții a extras date despre echipe și jucători individuali, a folosit Inteligența Artificială (A.I.) pentru a prezice factorii care ar putea afecta scorurile jocului și a simulat 1 milion de evoluții posibile ale turneului, conform Bloomberg Modelul a fost actualizat odată cu desfășurarea partidelor și a fost greșit iar și iar. Cu siguranță, nu a prezis finala care a presupus meciul dintre Franța și Croația.

Eșecul de a anticipa cu exactitate rezultatul meciurilor de fotbal este o bună ocazie de a râde de hybrisul bancherilor de elită care folosesc modele complexe similare pentru deciziile de investiții. Tom Pair, fondator al Upper Left Opportunities Fund, un fond speculativ, a făcut o postare pe Twitter:

Desigur, datele din trecut nu prezic întotdeauna viitorul; Goldman Sachs nu spune niciodată clienților să ia decizii numai pe baza constatărilor modelelor sale. În orice caz, modelul a generat doar probabilități de a câștiga un joc și de a avansa și nici o echipă nu a primit mai mult de o șansă de 18,5% pentru a câștiga Cupa Mondială.

Morala poveștii este probabil că tehnologiile generatoare de entuziasm, cum ar fi datele masive (Big Data) și Inteligența Artificială, nu fac neapărat prognoza statistică mai exactă.

Goldman Sachs a făcut un exercițiu statistic mai puțin ambițios pentru Cupa Mondială din 2014. Au folosit doar anumite statistici ale echipei, cum ar fi numărul de goluri marcate în ultimele 10 meciuri oficiale internaționale și clasamentele echipelor, precum și variabilele care să țină seama de distanța echipelor față de casă. Simularea inițială a avut ca rezultat Germania pierzând 1-2 în fața Braziliei în semifinală și Brazilia învingând Argentina 3-1 în meciul final. De asemenea, a prezis că Spania, campioana din 2010, va fi învinsă de Argentina în semifinala.

Spania, desigur, a fost eliminată din grupe, iar Brazilia a pierdut 1-7 în fața Germaniei, care a câștigat Cupa. Într-un post-mortem, economiștii de la Goldman Sachs, Jan Hatzius și Sven Jari Stehn, au citat „arbitrariul inerent” al fotbalului ca motiv pentru eșecul modelului și au scris: Modelul a prezis o victorie de 2-1 pentru Brazilia, dar rezultatul real a fost o victorie de 7-1 pentru Germania. Ne pare rău. Dar, vorbind ca germani, observăm și faptul că există lucruri mai importante decât să ai dreptate.

Pentru încercarea mai elaborată din 2018, economiștii Goldman Sachs au introdus o mulțime de date despre echipe și jucători individuali în patru tipuri diferite de modele de învățare automată pentru a-și da seama de puterea predictivă a statisticilor. Apoi au executat simulări pentru a calcula scorul cel mai probabil al fiecărui joc. Primele rezultate ale adăugării variabilelor la nivel de jucător, cum ar fi clasarea medie a atletului în echipă și măsuri ale abilităților sale defensive și ofensive, au fost încurajatoare. Datorită utilizării unor date mai detaliate, prin intermediul A.I., modelul din acest an ar fi trebuit să funcționeze mai bine decât cel din 2014.

Mai degrabă a funcționat mai rău

Versiunea 2014 a reușit să plaseze trei din echipele corecte în semifinale, așa că nu a fost atât de departe de adevăr. Epicul dezastru brazilian împotriva Germaniei a fost un eveniment unic, care nu va fi uitat niciodată în niciuna dintre țările înnebunite după fotbal. Computerul nu avea cum să genereze un astfel de rezultat.

Pentru 2018, banca de investiții a avut inițial Brazilia, Franța, Germania și Portugalia în semifinale; Brazilia trebuia să bată Germania în ultimul meci. Dintre aceste echipe, numai Franța a ajuns printre ultimele patru.

Goldman Sachs și-a actualizat modelul pe parcursul turneului. Acesta a prezis o finală Brazilia-Spania în 29 iunie și Brazilia-Franța pe 4 iulie. Predicția sa cea mai recentă le-a avut pe Anglia și Belgia luptând pentru cupă. Ambele au fost eliminate în semifinale.

Desigur, predicțiile nu erau pariuri de un milion de dolari și nici măcar promisiuni. „Previziunile rămân destul de nesigure, chiar și cu cele mai elaborate tehnici statistice, pur și simplu pentru că fotbalul este un joc destul de imprevizibil”, au scris Stehn și colegii săi Manav Chaudhary și Nicholas Fawcett. „Acesta este, bineînțeles, tocmai motivul pentru care Cupa Mondială va fi atât de interesant de urmărit”.

Ultima previziune, cel puțin, s-a împlinit

Ca să fim sinceri, Goldman nu era singura bancă al cărei model sofisticat nu putea să facă față sarcinii complexe. UBS, de exemplu, i-a dat Germaniei cea mai mare probabilitate de a câștiga, urmată de Brazilia, Spania și Anglia. Croația, potrivit băncii elvețiene, a avut o șansă de 4,4% pentru a ajunge în semifinale. Casele de pariuri și academicii ce lucrează cu cotele caselor de pariuri nu au făcut mai bine.

Dar relativele eșecuri ale Goldman Sachs sunt probabil cele mai ciudate.

Tehnologia modernă permite un nivel remarcabil de detaliere în modelare, CREÂND ILUZIA CREȘTERII PUTERII PREDICTIVE. Dar viața poate fi infinit mai complexă decât modelul construit cu cea mai mare atenție, alimentat de A.I., extras din date exhaustive. Fotbalul, cu numeroși factori care afectează rezultatele jocului – rănile jucătorilor și conflictele intra-echipă, arbitrajul, vremea, erorile antrenorilor și momentele de inspirație – rămâne doar un joc bine reglementat care implică câteva zeci de persoane. Comportamentul și performanța marilor corporații, a industriilor și a națiunilor este, probabil, și mai dificil de modelat pe baza datelor despre trecut.

Sofisticarea tehnologică a modelelor de astăzi nu ar trebui să afecteze judecata. Viața încă învinge eforturile noastre cele mai bune de a o supra-simplifica, de a o închide într-o bază de date cu algoritmi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.