EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE

Comportamentul financiar al populatiei tarilor in functie de PIB/capita – Comentariu Cristian Tudorescu

credit_suisse_global_wealth_reportRaportul anual privind averea la nivel mondial – Credit Suisse Global Wealth Report 2013 – arata proportia intre PIB-ul / locuitor si acumularea de avere – financiara si non-financiara de catre populatia diverselor tari. Selectia din acest articol cuprinde cateva tipuri de tari, intre care si Romania, cu urmatorii indicatori exprimati in dolari:

PIB/locuitor

Avere acumulata / adult – aceasta avere se poate regasi sub forma financiara si non-financiara, de pilda cea imobiliara. Astfel, locuinta proprie intra in calculul averii totale.

Averea financiara / adult – indicator relevant deoarece aceste active, de tipul depozitelor populatiei, acumularilor in fonduri de pensii, fonduri de investitii, asigurari, investitii financiare ar trebui sa fie mai mari decat datoriile. Averea financiara poate fi, teoretic, transformata in lichiditati la valori de piata pentru a achita eventuale obligatii.

Datoriile medii / adult – acest indicator nu tine cont de distributia intre indivizi, o parte din populatia unei tari putand fi foarte indatorata, in timp ce o alta parte sa nu fie.

– indicatori derivati: averea neta / adult, ca diferenta intre avere si datorii, precum si averea neta financiara / adult, care poate fi pozitiva pe media populatiei, insa in interiorul populatiei pot fi indivizi supraindatorati cu avere neta financiara negativa.

– coloanele Avere adult / PIB pe locuitor, Avere financiara / PIB, Avere neta / PIB si Avere financiara neta /PIB arata in ce masura si de cate ori, ca multiplu fata de PIB, reusesc indivizii sa acumuleze avere si avere neta de datorii.

Concluziile desprinse din studiu se refera in principal la populatie, deoarece nu ia in calcul averea sau indatorarea companiilor sau statelor respective. Astfel, putem intalni tari despre care stim ca sunt indatorate la nivel public, dar in care indivizii au o situatie financiara relativ buna.

 

Cum se comporta tarile cu PIB / locuitor > 40.000 USD ?

In SUA, Germania, Franta, Austria, adultii reusesc sa acumuleze o avere bruta de 4 – 6 ori PIB-ul anual pe locuitor. Acolo unde economia genereaza un PIB/locuitor de aproximativ 45,000 USD, averea totala a unui adult este de circa 200.000 USD, in medie. Averea financiara este importanta ca pondere, de regula peste 50% din total avere, ca urmare a dezvoltarii in timp a mecanismelor de economisire si investire pe termen lung: asigurari, fonduri de pensii, fonduri de investitii, investitii actiuni si obligatiuni pe pietele financiare. Individul nu asociaza averea preponderent cu activele non-financiare, asa cum se intampla in economiile mai putin dezvoltate. Averea financiara acumulata este deci, de 2 – 5 ori PIB-ul/locuitor.

Averea neta per individ adult este in general intre 3 – 5 ori PIB-ul/locuitor, iar averea financiara neta este confortabil peste PIB-ul mediu / locuitor (raport > 1).

 

Tarile PIIGS

Italia, Spania, Grecia, Portugalia se incadreaza in intervalul 20 – 40,000 USD la capitolul PIB/locuitor. Indivizii au reusit sa acumuleze in timp o avere de 4 pana la 7 ori PIB-ul mediu per capita, de pilda un adult din Spania are o avere medie de circa 120.000 USD, reprezentand de 4 ori PIB-ul mediu pe locuitor al tarii.

Cu cateva exceptii, averea financiara este <35-50% din total, populatia fiind mai atasata ideii de a acumula active non-financiare.

Totalul averii nete a populatiei reprezinta in continuare un nivel confortabil, de 3 – 6 ori PIB-ul, iar averea financiara neta a unui individ, dupa acoperirea datoriilor reprezinta o data sau de 2 ori PIB-ul mediu pe locuitor. De exemplu, adultul din Grecia a acumulat, in medie, active financiare de 41.000 USD, are datorii de 19.200 USD, ramanand cu o avere financiara neta de 21.800 USD, aproape egala cu PIB-ul mediu/locuitor.

 

Ce ar insemna ca Romania sa ajunga la media Europei de Est: avere financiara a populatiei de 1 – 1,2 ori PIB-ul si avere financiara neta de 0,6 – 0,8 ori PIB-ul

La acest moment, in Romania vedem o avere medie estimata la 14.044 USD/adult (234 miliarde dolari pe intreaga populatie adulta) si o avere financiara de 6.426 USD/adult (circa 107 miliarde dolari in total sau 79 miliarde EUR). Estimarea averii financiare este veridica, daca avem in vedere depozite ale populatiei in banci de aproape 50 miliarde EUR, detineri in actiuni, fonduri de pensii si alte forme de economisire-investire de peste 10 miliarde EUR si resurse in numerar de circa 7 miliarde de EUR. Datoriile medii ale populatiei sunt de 2.910 USD/adult (circa 49 miliarde dolari in total).

Averea medie a unui roman adult este 1,5 x PIB-ul pe locuitor, in timp ce media regiunii este in jurul valorii de 2. Averea neta financiara este 0,4 x PIB-ul pe locuitor fata de 0,6 – 0,8 in regiune, ceea ce semnaleaza o indatorare a populatiei mai mare in raport cu activele financiare disponibile.

Pentru a ajunge la nivelul mediu al Europei Centrale si de Est, averea populatiei Romaniei ar trebui sa cresca cu aproximativ o treime, pe termen mediu. Acest lucru se poate intampla odata cu extinderea modalitatilor de economisire-investire (depozite, fonduri de pensii, fonduri mutuale, actiuni, obligatiuni, asigurari cu componenta investitionala), fara a include aici si o eventuala revenire graduala a pietei imobiliare care sa urce averea non-financiara a populatiei. Aceasta crestere a averii, in masura in care indatorarea ar fi bine gestionata, va conduce si la cresterea averii financiare nete.

 

GlobalWealth_CreditSuisse2013

 

Cateva exemple de tari emergente mari, precum Brazilia si Turcia arata o acumulare specifica unei tari in curs de dezvoltare.

Media la nivel mondial indica o avere a unui individ de 5 x PIB-ul mediu pe locuitor si o avere financiara neta pozitiva a populatiei, echivaland cu de 2,2 ori PIB-ul realizat.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.