EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL

Cele 1,2 miliarde de persoane fără acces la ELECTRICITATE – Hartă Visual Capitalist

Sursa:visualcapitalist.com

Pentru oricine citește acest articol, beneficiile electricității nu trebuie explicate.

Accesul la electricitate este acum ceva de la sine înțeles în majoritatea părților lumii, astfel încât poate fi o surpriză să afli că 16% din populația lumii – aproximativ 1,2 miliarde de oameni – trăiesc în continuare fără acest bun de strictă necesitate, conform Visual Capitalist.

Lipsa de acces la energie electrică sau „sărăcia energetică” reprezintă o piedică economică insurmontabilă, deoarece împiedică oamenii să participe la economia modernă.

Unde mai trăiesc oamenii în întuneric și cum sunt abordate aceste provocări energetice? Să aprofundăm.

Unde ajunge rețeaua, și mai încolo

În acest moment, majoritatea țărilor au rate de acces de 100% la energia electrică, iar multe altele au rate de peste 95%. Aceasta include majoritatea țărilor cu populație mare din lume, cum ar fi China, Brazilia și Statele Unite.

India se apropie rapid de acest punct de referință pentru acces. Această țara masivă a făcut pași mari într-un timp scurt, sărind de la o rată de acces de 70% la 93% într-o singură decadă.

Între timp, Coreea de Nord este o valoare care iese din tipare pentru Asia de Est. Lipsa de electrificare a „Regatului Pustnic” nu este doar evidentă în date – este chiar vizibilă din spațiu. Granița dintre cele două Corei este clar vizibilă atunci când întinderea întunecată a Coreei de Nord se opune strălucirii zonelor urbane ale Coreei de Sud.

S-a estimat că mai mult de jumătate din populația Coreii de Nord trăiește în sărăcie energetică.

Accesul Africii la electricitate

În 1995, doar 20% din populația Africii subsahariene avea acces la electricitate. Deși cifra de astăzi este peste 40%, asta înseamnă că aproximativ 600 de milioane de oameni din regiune trăiesc fără acces la electricitate.

Nu este surprinzător, sărăcia energetică are impact disproporționat asupra africanilor din mediul rural. Aproape toate țările cu cel mai scăzut nivel de acces la energie electrică au populații majoritar rurale:

Poziție în clasamentul global Țară Acces la electricitate Ponderea populației rurale
#197  Burundi 9% 87%
#196  Ciad 11% 77%
#195  Malawi 13% 83%
#194  D.R.Congo 19% 56%
#193  Niger 20% 84%
#192  Liberia 21% 49%
#191  Uganda 22% 77%
#190  Sierra Leone 23% 58%
#189  Madagascar 24% 63%
#188  Burkina Faso 25% 71%

Electricitatea neconformă și nefiabilă nu este o problemă limitată doar la Africa rurală. Chiar și Nigeria – cea mai mare economie din Africa – are o rată de electrificare de doar 54%.

Acolo unde există o rețea electrică, instabilitatea provoacă, de asemenea, probleme. Un sondaj recent a constatat că majoritatea firmelor tehnologice din Nigeria se confruntă cu 30 sau mai multe pene de curent pe lună și mai mult de jumătate consideră energia electrică drept o constrângere „majoră” sau „severă” în calea afacerilor. Acesta este modelul care se repetă în mai multe țări din Africa:

Sursa: https://www.visualcapitalist.com/

Mini-rețele electrice, cu impact mare

A fost nevoie de o medie de 25 de ani pentru ca țările să treacă de la acces de 20% la 80%, astfel încât istoria sugerează că este posibil să mai treacă un număr de ani înainte ca Africa sub-Sahariană să ajungă din urmă celelalte părți ale lumii. Acestea fiind spuse, Vietnamul a putut să înlăture acest decalaj în numai nouă ani.

Companiile de utilități tradiționale continuă să pătrundă pe piața din regiune, dar aceasta poate fi o soluție la scară mai mică, care furnizează energie electrică pentru oamenii din zonele rurale mai greu accesibile.

Între 2009 și 2015, prețurile modulelor fotovoltaice a scăzut cu 80%, generând o nouă eră a accesibilității. Mini-rețelele electrice solare nu au doar potențialul de a aduce energie electrică pe noile piețe, dar pot înlocui generatoarele pe bază de motorină utilizate frecvent în Africa.

La cele 600 de milioane de oameni din Africa sub-sahariană care încă nu sunt în măsură să participe pe deplin în lumea modernă, aceste inovații ar trebui să ajungă cât mai repede.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.