EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Finantari UE & Granturi

Ce se intelege prin “productie” in Romania mileniului 3

Februarie 2009

RADU LIMPEDE
Managing Partner – EU ADVISORY

 Zemanta Related Posts ThumbnailCe se intelege prin “productie” in Romania mileniului 3

Odata cu trecerea de la epoca industriala la cea post-industriala, numita recent si “economia bazata pe cunoastere”, idea de productie si-a modificat sensul radical, reducandu-si caracteristica “de masa” in favoarea parametrizarii. De la unicul “Model T” al lui Henry Ford am ajuns ca fiecare automobil sa fie parametrizat in zeci si sute de optiuni pe gustul clientului.

Gigantul Microsoft isi defineste domeniul drept “productie de software”. Cu toate ca de ani buni de zile software-ul poate fi livrat direct prin Internet, Microsoft a preferat sa isi trimita produsele standardizate sau parametrizate (“customized”) in cutii de carton colorate in magazine.

Exista si “servicii de software”. Insa acestea se refera fie la comanda unui client de a informatiza o companie anume (ex. Entreprise Resources Planning, e un produs, insa implementarea devine serviciu), fie la externalizarea (“outsourcing”) unor operatiuni catre firme din tari cu forta de munca ieftina, ce nu sunt in stare sa produca un soft apt pentru protectie intelectuala si vanzare sub marca proprie.

Tarile dezvoltate au aceeasi conceptie referitoare la productia de Software si o incurajeaza cu cele mai bune politici industriale posibile. Romania insa a ales o alta cale. Toate activitatile de productie finantabile prin fonduri nerambursabile din anii recenti au fost definite numai pe baza existentei unui produs final “bun de pipait”, fie acesta si dopul de pluta realizat in regim artizanal. Grav este insa faptul ca si in ce priveste fondurile structurale ale UE se alege acelasi drum!

Conform Doc Cadru al POS Cresterea Competitivitatii Economice (CCE), in cadrul Axei 1, Masura 1.1.a) Investitii Tangibile si Intangibile este deschisa numai activitatilor de industrie prelucratoare. Industria SOFTWARE, cu CAEN din gama Cercetare-Dezvoltare, apare eligibila numai la masurile de interes mult mai redus – b) Standarde internaţionale si c) Accesul la Piete noi si Internationalizare. Software-ul va beneficia de fonduri foarte generoasze prin Axa 3, dar acolo vor fi finantate numai firmele NON-software ce pot apela la firme IT pentru informatizare.

Romania trebuie sa recupereze un decalaj imens in aceasta privinta: conform IDC, cheltuielile IT reprezentau numai 1,2% din PIB-ul Romaniei, comparativ cu media mondiala de 2,5%, iar baza de raportare PIB ne este net nefavorabila.

Mentionand ca am si un interes privat – clienti din industria software care doresc finantari UE cat mai favorabile, consider ca industria de Software este un element esential de PRODUCTIE pentru orice tara care se straduieste sa depaseasca economia industriala a secolului trecut si recomand Ministerului Economiei si Finantelor sa revizuiasca POS CCE inainte de publicarea Ghidurilor.

Radu Limpede

 

Acest Editorial a aparut in revista Capital in Noiembrie 2007:

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/radu-limpede-despre-producx163ie-icircn-mileniul-iii-105601.html

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.