EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, EUROPA

Ce inseamna realegerea Angelei Merkel pentru Europa? – Opinie Siegfried Muresan

SiegfriedMuresanPe 22 septembrie 2013 Uniunea Crestin Democrata din Germania si Uniunea Crestin Sociala din Bavaria au castigat alegerile parlamentare din Germania. Cele doua partide au obtinut cel mai mare numar de parlamentari in Parlamentul Germaniei, lipsindu-le doar 5 mandate pentru a avea majoritatea absoluta. Ca urmare a acestei victorii, Angela Merkel va ramane cancelar al Germaniei pentru urmatorii 4 ani. Este exclus sa poata exista o coalitie fara partidul pe care Merkel il conduce si cu un alt cancelar decat Angela Merkel. Chiar daca social democratii si verzii ar fi dispusi sa incalce promisiunea electorala de a nu forma un guvern cu partidul de extrema stanga, ei nu ar reusi sa intruneasca majoritatea in Parlament. De facto, aceste trei partide au o majoritate de 3 mandate, dar ar exista cu siguranta mai mult de trei parlamentari din aceste trei partide care nu ar fi dispusi sa legitimeze aceasta incalcare de promisiune si ar vota impotriva.

 

Deoarece Partidul Liberal cu care Merkel a guvernat ultimii 4 ani a ratat intrarea in Parlament, Angela Merkel trebuie sa caute un nou partener de coalitie. In acest sens, la sfarsitul saptamanii incep discutiile cu Partidul Social Democrat si apoi cu Partidul Verzilor in vederea formarii unei coalitii. Optiunea preferata de Angela Merkel este o Mare Coalitie cu Partidul Social Democrat. Va fi un guvern stabil. Aceasta coalitie ar avea o majoritate de 80% in Parlament si va putea implementa mari proiecte de reforma. Marea Coalitie din 2005-2009 a reusit masuri importante de reforma.

In ceea ce priveste politica europeana a viitorului Guvern: acesta va fi un guvern pro-european. Avand o majoritate atat de clara, putinii parlamentari eurosceptici din partidele aflate la guvernare nu vor putea influenta mersul coalitiei sau limita spatiul de actiune al Guvernului. La Bruxelles, Uniunea Bancara este tema majora a ultimelor luni si toti factorii de decizie asteapta formarea Guvernului in Germania pentru a face progrese privind Uniunea Bancara. Principala rezerva a Guvernului anterior de la Berlin a fost ca Tratatele Uniunii Europene nu confera in momentul de fata o baza suficient de solida pentru crearea unui mecanism centralizat de rezolutie bancara la nivel european. In acest sens, Ministrul de Finante Wolfgang Schäuble propune in prima faza crearea unei retele de autoritati nationale. Apoi, ca urmare a unei reviziuri a Tratatelor, formarea Autoritatii europene. Guvernul Federal nu este impotriva unei Autoritati centrale puternice, insa doreste ca aceasta sa functioneze pe baze juridice solide, independent de politica monetara a Bancii Centrale Europene, pentru a avea legitimitatea necesara. Ca si in politica fiscala, Germania insista asupra sustenabilitatii. Daca o entitate europeana va decide soarta unor banci fara acordul guvernelor tarilor de provenienta ale bancilor, aceasta decizie cu implicatii financiare si sociale majore (eventuale concedieri), trebuie sa aiba un fundament solid.

Nici in urmatorii ani, Angela Merkel nu va face la nivel european niciun angajament despre care stie ca nu il poate respecta. Nu isi va asuma riscuri nemasurabile. Nu vor exista obligatiuni comune la nivelul Uniunii Europene sau al Zonei Euro, deoarece Angela Merkel nu va risca ca Germania sa devina principalul garant al acestor obligatiuni, in cazul in care, pe termen lung, situatia economica se deterioreaza in mai multe state europene, chiar in Franta. In plus, in opinia ei, statele care s-au aflat in dificultati economice si in prag de faliment trebuie sa isi schimbe politica economica si fiscal bugetara pentru a evita repetarea unor asemenea situatii. Pentru aceasta, Germania va sprijini in continuare celelalte state europene, dar o va face, ca si pana acum, in schimbul unor conditii si a angajamentelor de a se reforma si redeveni competitive. De aceea, nu va accepta nicio initiativa care inseamna reducerea apetitului de a se reforma al statelor aflate in dificultate. Merkel are convingerea ca reformele structurale sunt necesare pentru aceste tari in sine si pentru a reveni la crestere economica.

Formarea coalitiei de la Berlin nu va fi simpla, social democratii indicand deja ca nu vor participa la guvernare decat daca o parte semnificativa din promisiunile lor electorale se vor regasi in viitorul Program de Guvernare. Merkel stie ca trebuie sa faca asemenea concesii. In ceea ce priveste Euro, social democratii au sustinut toate marile proiecte ale Angelei Merkel. Vor face asta in continuare.

Conform unor date statistice, 92% dintre germani considera ca consolidarea fiscala si reducerea datoriei publice trebuie sa fie prioritatea noului Guvern. Intr-o coalitie cu Angela Merkel, socialistii nu vor devia de la acest curs al consolidarii bugetare. Ei nu vor propune masuri asemanatoare celor promise de Francois Hollande in campania electorala din Franta, promisiuni pe care nu le-a putut respecta dupa ce a devenit presedintele Frantei. Socialistii solicita insa cresteri la aumite categorii de impozite, in special la categoriile de populatie cu veniturile cele mai mari. Crestin democratii au promis inainte de alegeri ca nu vor exista sporiri de impozite. Daca crestin-democratii vor trebui sa accepte sporiri de taxe la categoriile populatiei cu venituri foarte mari, vor incerca sa le aplice intr-un fel in care nu au efect negativ asupra investitiilor si al cresterii economice. Ministrul de Finante Schäuble intelege rolul pe care cererea de pe piata interna din Germania il are pentru economia Zonei Euro.

Un alt punct de divergenta intre crestin-democrati si social-democrati este introducerea salariului minim. Germania nu are in acest moment un salariu minim pe economie asa cum il cunoastem in Romania. Socialistii vor un asemenea salariu. Merkel este in favoarea unor plafoane salariale minime, dar spune ca aceastea trebuie decise individual in fiecare ramura economica si pe regiuni in functie de competitivitatea industriilor si de puterea de cumparare populatiei in diferite regiuni. Merkel nu crede ca politica trebuie sa decida viata oamenilor in detaliu ci ca trebuie sa propuna un cadru in care fiecare sa se poata dezvolta, prevenind in acelasi timp abuzul asupra celor cu venituri mici.

Un Euro stabil este in interesul fundamental al Germaniei. Viitorul Guvern condus de Angela Merkel isi va asuma masurile necesare pentru stabilizarea Euro insa pe baze sustenabile. La fel cum Germania a facut reforme structurale in ultimii 10 ani pentru a deveni competitiva, o va cere si celorlalte state europene.

 

Siegfried Muresan este consilier pe probleme economice al Partidului Popular European.

Opiniile exprimate in acest articol sunt strict personale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.