EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, INTERNATIONAL, Piata Monetara, Derivate & Hedging - Sibex

Cati bani sunt in intreaga lume?

BaniLume‘Te-ai intrebat vreodata cati bani sunt in intreaga lume?’ Asa isi incepe articolul Sue Chang, una dintre contributoarele MarketWatch.com.

1,2 cvadrilioane  (10 la puterea 15) dolari reprezinta expunerea in instrumente derivate.

 

Intrebarea initiala are un raspuns multiplu, pentru ca depinde ce definim prin ‘bani’, de la cele mai restranse acceptiuni pana la cele mai largi:

– daca definim banii drept moneda emisa in circulatie si sumele depuse in conturi de economii sau cecuri, totalul este undeva la 80,9 trilioane dolari.

– capitalizarea pietelor bursiere este undeva la 70 trilioane de dolari, dintre care piata americana reprezinta jumatate. Investitia in imobiliar – strict partea comercial-imobiliara, simbolul cel mai vizibil al avutiei, reprezinta aproximativ 7,6 trilioane de dolari pe intreg mapamondul.

– banii datorati de persoane fizice si companii, asadar totalul creditului privat la nivel mondial reprezinta 200 trilioane dolari, 29% din volum fiind imprumutat dupa izbucnirea crizei in 2008.

– Statele Unite detin aproximativ o treime din datoria totala la nivel mondial, Europa urmeaza cu 26%, apoi Japonia cu 20%. China este pe o panta ascendenta a indatorarii, dar este la numai 6% din totalul mondial.

– Bitcoin este o ‘picatura intr-un ocean’, valoarea totala a bitcoin in circulatie fiind estimata la 5 miliarde de dolari.

 

Articolul integral de pe MarketWatch.com poate fi accesat aici, impreuna cu un grafic sugestiv al acestor ordine de marime.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.