EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, LIFE-STYLE & HOBBY, Vacanta & Calatorii

Brazilia, destinația sportivă a anului (IV). Joi a debutat Campionatul Mondial de Fotbal

rp_Laura-Dragomir-300x28411.jpg

Autor: Laura Dragomir

 

Joi 12 iunie are loc Festivitatea de deschidere şi primul meci al Turneului final World Cup 2014, în care Brazilia întâlneşte Croaţia. Astăzi îţi prezint celelalte trei oraşe gazdă ale Cupei Mondiale.

(Vezi aici Partea I – Sao Paulo, Curitiba ;  Partea a II-a – Salvador de Bahia, Fortaleza, Cuiaba;  Partea a III-a – Brasilia, Porto Alegre, Recife, Manaus)  

 

 10. Rio de Janeiro

Devalorizarea monedei naţionale şi succesele echipei naţionale de fotbal au ajutat Brazilia şi în special Rio să devină o destinaţie populară şi accesibilă pe toată perioada anului. Aici, bogaţii şi săracii locuiesc împreună şi zonele exclusiviste sunt în complet contrast şi imediată apropiere cu cartierele sărace. Indiferent de trecutul lor sau de situaţia economică, locuitorii din Rio, cunoscuţi mai bine sub numele de Cariocas, au o pasiune pentru viata şi un entuziasm de invidiat. Rio este oraşul vedetă al celebrităţilor fascinate de viaţa tumultuoasă urbană dar, în fond, rămâne o destinaţie casual, confortabilă, atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii în căutare de exotism.

Punctul central în viaţa cariocas-ilor este plaja iar faimoasele Copacabana şi Ipanema sunt magneţi pentru brazilieni şi turişti laolaltă.  De la apusul si pana la răsăritul soarelui, rezidenţii pot fi intalniti de-a lungul întinderilor de nisip cu care Rio este binecuvântat. Insa plaja este nu doar un loc pentru cura solară, ci şi o importantă locaţie pentru sporturi, socializare şi chiar pentru afaceri. Este un paradis, unde hainele sunt minimale iar bronzul perfect.

Districtul Ipanema, situat central, inspiră o viaţă de noapte excelentă, condimentată de muzica live. Aici este locul ideal pentru shopping si clubbing. Iar restaurantele pot satisface toate gusturile. Pestele este gatit in delicioase feluri,  friptura de vita se topeste in gura, iar fructele tropicale sunt din abundenta.

 

In 1928 a fost deschisa prima şcoală de samba

Rio de Janeiro găzduieşte festivalul de samba, unul din dansurile cele mai cunoscute şi mai apreciate pe glob. Se spune că băştinaşii africani care au ajuns în America de Sud şi Centrală erau legaţi la picioare şi nu se puteau deplasa decât cu paşi mărunţi şi săriţi, făcând totodată mişcări ample ale corpului. Dansatorii profesionişti au încercat să imite aceste mişcări pe un ritm dinamic şi, ulterior, dansul samba, bogat în variaţii şi figuri, a fost introdus în competiţiile de dans sportiv. În forma ei originală, samba este un dans de grup si se dansează fără contact între parteneri. Interesant este că barbatii dansează samba în manieră diferită de cea a femeilor. Pentru acestea, dansul consta în miscari simetrice si rapide ale picioarelor, însoţite de răsuciri ale şoldurilor şi umerilor, generând astfel un dans care face tot corpul sa vibreze. Bărbaţii realizează aceeaşi mişcare a picioarelor, însa fără mişcările energice ale bazinului şi umerilor. Ei de fapt dansează în jurul femeilor, sărind, rotindu-se şi lovindu-şi călcâiele cu palmele.

Anul 1928 a fost  special. Atunci a fost publicată în limba franceză o carte de dans scrisă de Paul Boucher, ce conţinea instrucţiuni de samba, iar pe 12 august 1928 a fost deschisă prima şcoală de samba în Estacio. Cuprindea nu mai mult de 50 de persoane care, purtând costume specifice, mărşăluiau pe sunete scoase de instrumentele de percuţie. Cu timpul, aceste parade s-au tranformat în competiţii foarte bine organizate. Prima de acest gen a avut loc în 1932. Începând cu anul 1935, şcolile de samba au fost oficial înregistrate ca Gremio (cluburi recreative). Când vine vorba de istoria sambei, trebuie amintiţi şi dansatorii Manuel Diniz, supranumit Ducele, si Gaby – doi dansatori de Maxixe rezidenţi în Paris, cărora le este atribuită crearea versiunii de Ballroom a sambei şi introducerea acesteia în Europa. A apărut astfel un nou stil de dans numit Samba-Carioca. Acest gen este considerat precursorul variantei de Ballroom a sambei şi a fost popularizat în 1933, datorită filmului „Flying Down to Rio„, în care Fred Astaire şi Ginger Rodgers dansau Samba-Carioca. Dupa toate schimbările, contopirile culturale şi simplificările aduse, samba dansată astăzi la nivel social şi competiţional nu mai are prea multe în comun cu samba originală.

 

Muntele lui Isus

Nu poţi epuiza Rio foarte repede. Dacă doreşti să-l vizitezi într-un ritm alert, cea mai bună alegere o reprezintă Bondinho, un tramvai care pleacă din staţia centrală, trece printr-un fost apeduct în stil roman şi se îndreaptă spre străzile abrupte ale cartierului învecinat, Santa Teresa. După Copacabana şi Leme, se află cartierul Urca, cu Muntele Pâine de Zahăr, al cărui nume caracterizează faimoasa înălţare din mare. În vârf se poate ajunge cu telecabina, accesibilă de pe Dealul Urca, care oferă o privelişte minunată spre Muntele Corcovado, unde se află simbolul oraşului Rio de Janeiro, statuia lui Christos Mântuitorul,  una dintre cele 7 noi minuni ale lumii.

Este amplasată în sud, la marginea metropolei braziliene, pe muntele Corcovado. Statuia este înconjurată de Grădina Botanică a oraşului şi întreg ansamblul este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Monumentul are o înăltime de 30 de metri, este aşezat pe un piedestal de 8 metri si cântăreşte în total 1.145 tone. Materialul de construcţie este betonul armat, care a fost acoperit cu un strat de mozaic. Ideea de a construi o imensa statuie aparţine preotului catolic Pedro Maria Boss care, în 1850, i-a scris prinţesei imperiale a Braziliei, Isabel, cerându-i bani ca să ridice acest monument religios. Cum suverana nu era tocmai o credincioasă ferventă, propunerea a fost aruncată într-un colţ al Cancelariei imperiale.

In 1889, Brazilia a devenit însă Republică, iar Biserica a fost separată, în mod oficial, de stat. Proiectul a fost îmbrăţişat, în 1921, de către Arhidioceza din Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independenţei Braziliei, planificată pentru anul urmator. Construcţia statuii a început în anul 1927, după modele de diferite mărimi, iar 12 octombrie 1931 este data în care Statuia lui Christos Mantuitorul a fost inaugurată. Astfel, Christos Mântuitorul a devenit cea mai mare sculptura art deco din lume. Iniţial, la statuie se putea ajunge fie cu trenul, fie urcând cele 222 de trepte săpate în stâncă, dar în anul 2002 au mai fost montate trei lifturi şi patru scări rulante, care fac mult mai uşor accesul pelerinilor. La consacrare, presa braziliană a scris că, în acest fel, Muntele Ispitelor si al Cocosatului devine un loc sfânt. Aceasta frază, care a stârnit iritare la Vatican, făcea referire la numele dat muntelui de primii portughezi, în secolul al XVI-lea, care l-au botezat „Pinaculo da Tentacao” („Muntele Ispitelor”). După un secol, muntele a fost rebotezat „Corcovado” („Cocosatul”), un nume derivat din forma sa. Astăzi, toată lumea îi spune Muntele lui Iisus. Faimoasa şi impunătoarea statuie a lui Isus Cristos, care se înalţă deasupra oraşului Rio de Janeiro, a fost desemnată sanctuar religios. Cu aprobarea Papei Benedict al XVI-lea, care a arătat că statuia este „mult mai mult decât o simplă atracţie turistică”, Arhidioceza de Rio de Janeiro a consacrat locul ca un sanctuar catolic. În prezent există în Brazilia şi in Portugalia mai multe copii ale statuii.

 

Spre stadionul Maracana

Iar dacă ai mai mult timp, iţi recomand Turul Oraşului. Incepi cu faimoasele plaje braziliene: Leblon, Ipatema, Copacabana si Botafago, treci prin parcul Flamengo, ajungi la Muzeul de Arta Contemporana, te opresti la Memorialul celui de-al II-lea Razboi Mondial, închinat memoriei soldaţilor brazilieni care au luptat în Europa şi vezi şi Muzeul Carmen Miranda. Turul continuă către centrul oraşului cu oprire la Noua Catedrală, o clădire modernă, care poate primi 25.000 mii de oameni. In final, ajungi la Maracana, stadionul din Rio de Janeiro, unde va avea loc finala Campionatul Mondial din 2014.

 

Stadionul Estádio do Maracanã

Are o capacitate de 76,935 locuri, A fost inaugurat în 1950, pentru a găzdui meciurile  Campionatului Mondial de fotbal din 1950. De atunci, a gazduit meciurile de fotbal ale echipelor din Rio de Janeiro, între care Botafogo, Flamengo, Fluminense și Vasco da Gama, dar si numeroase alte evenimente sportive și culturale. Recordul de asistență a fost atins la finala Mondialului din 1950, cu 199.854 de spectatori. Stadionul a fost reconstruit parțial pentru Cupa Confederațiilor FIFA 2013 și Campionatul Mondial de fotbal din 2014.Stadionul  va găzdui, de asemenea, ceremoniile de deschidere și închidere ale Jocurilor Olimpice de vară din 2016.

Maracana

 

11. Belo Horizonte

Este capitala și cel mai mare oraș din statul brazilian Minas Gerais, situat în regiunea de sud-est a țării, al șaselea cel mai populat oraș din Brazilia, după São Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Brasiliași Fortaleza.

Dispune de un amestec de clădiri contemporane și clasice și găzduiește multe clădiri emblematice pentru arhitectura modernă braziliană, inspirată de planificarea urbană din Washington DC. Orașul s-a angajat în programe notabile de revitalizare urbană și siguranță alimentară, pentru care a fost distins cu premii internaționale.

 

Stadionul Mineirão

A fost inaugurat în 1965, este cel mai mare stadion de fotbal din statul Minas Geraisși al doilea stadion ca mărime din Brazilia, după Maracanã. A găzduit Cupa Confederațiilor FIFA 2013 și este una din arenele-gazdă la Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Stadionul va găzdui unele meciuri ale turneul de fotbal de la Jocurile Olimpice din 2016. Cruzeiro își joacă meciurile de acasă pe Mineirão, iar fanii numesc stadionul Toca da Raposa III (Vizuina Vulpii 3).

BeloH

 

12. Natal

Natal este capitala şi cel mai mare oraş al statului Rio Grande do Norte, situat în nord-estul Braziliei. Născut pe 25 decembrie 1599, în urma unei expediţii portugheze de recuperare a teritoriilor de sub controlul piraţilor francezi, Natal poartă numele sărbătorii creştine care îi marchează începuturile. Este cunoscut cu mândrie şi drept Cidade do Sol, “Oraşul Soarelui”,  datorită climatului tropical care îi oferă aproape 300 de zile însorite pe an.

Orasul a devenit una dinree destinaţiile preferate ale străinilor ce vizitează Brazilia. Ei vin aici pentru plajele spectaculoase din zonă, dar si pentru cele nu mai puţin de 10 terenuri de golf. Tot aici se va construi cel mai mare aeroport al Americii de Sud, care va ,opera în cele mai bune condiţii, noul aparat de zbor Airbus A-380, cel mai mare avion de pasageri din lume.

Un obiectiv turistic impresionant al oraşului Natal este cel mai mare copac acaju din lume, ce a intrat în 1994 în Cartea Recordurilor Guiness. Acesta acoperă o zonă de aproape un hectar, datorită modului în care s-a dezvoltat. Ramurile sale s-au înălţat pentru ca, mai apoi să coboare pe sol şi astfel să formeze noi rădăcini, în acest moment fiind foarte dificil să se deosebească trunchiul iniţial de restul copacului. Ţinând cont de creşterea sa se estimează că ar avea o vârstă de peste o mie de ani, copacul producând peste 60.000 de fructe anual.

Localizat în cel mai estic punct al Americii de Sud, Natal este un oraş al abundenţei unde oamenii sunt generoşi, mereu dornici de a oferi, a împărtăşi sau a găzdui un campionat de fotbal.

 

Arena das Dunas

Stadionul a fost proiectat de arhitectul sportiv Christopher Lee de la Populous si este construit pe locul vechiului stadion Machadão, care a fost demolat în 2011. Are o capacitate de 42.086 de locuri.

Natal

 

Programul integral al meciurilor Campionatului Mondial de Fotbal – Brazilia 2014

 

Laura Dragomir – speaker, trainer comunicare si public speaking, jurnalist TV cu peste 20 de ani de experienta. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.