EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, INTERNATIONAL, Turism

Brazilia a castigat Campionatul Mondial de Fotbal 2014…

RaduLimpede– e adevarat, nu la Fotbal de data asta, ci Economic, in Project Management, Turistic si ca imagine –

Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia a fost unul dintre cele mai spectaculoase din istorie – vazut de la TV – egaland numarul de goluri record al Frantei 1998. Probabil ca daca meciurile din fazele superioare nu ar fi fost asa de ermetic “inchise” am fi avut un nou record de goluri.

Daca la TV a fost spectacol, sunt sigur ca pentru turistii din toate colturile lumii prezenti acolo spectacolul si atmosfera au fost de vis; ca vizitator al fabulosului oras Rio de Janeiro in noiembrie 2013, imi pot imagina.

Brazilia a fost acuzata in repetate randuri ca nu e in stare sa organizeze la standardele inalte ale FIFA un asemenea eveniment, ca sunt intarzieri in finisarea stadioanelor; separat, am vazut mereu la Stiri demonstratii ale cetatenilor brazilieni “impotriva World Cup 2014”, de fapt pentru o mai buna prioritizare a banilor tarii.

Sa le luam pe rand: e clar ca in emisfera Sudica a planetei (in afara poate de Noua Zeelanda si Australia), punctualitatea nu e la ea acasa si nu se poate compara cu cea scandinava, elvetiana, germana sau anglo-saxona. E tot atat de clar acum, totusi, ca Brazilia a avut forta si capacitatea de project management sa organizeze cu bine un astfel de eveniment planetar, la cele mai inalte standarde.

Cat despre demonstratiile brazilienilor impotriva CM 2014, astea sunt un semn bun din punct de vedere economic si social: tara nu mai e acea fosta democratie fragila / temporar dictatura miltara sud-americana, ci o societate asezata, in care o CLASA MEDIE deja puternica cere ca Educatia si Sanatatea sa fie prioritizate in fata Turismului si Fotbalului; noi ca romani, din pacate nu trebuie sa apelam la istorie sa ne dam seama ca clasa de jos cere in principal “paine si circ” si nu educatie si sanatate – e de ajuns sa aprindem TV-ul.

Astfel, noi in Romania am preluat nemestecate stiri de peste Ocean (prin filtrul Nord-American) fara sa ne dam seama ca pentru Brazilia acele demonstratii au insemnat un pas urias inainte fata de acum cateva decenii, dupa cum si la noi tinerii de la “Uniti-Salvam” – in varianta initiala, nepervertita – au dat un exemplu de civism.

Brazilia_Statistici_1

Mai mult, suma de 11 miliarde de dolari investita poate parea gigantica si recuperarea ei din Turism ar putea dura ceva ani de zile; dar daca o comparam cu o suma de 4-5 ori mai mare investita de Rusia intr-o zona nelocuita (Soci), ea devine de bun simt; Brazilia a profitat de CM 2014 si si-a imbunatatit semnificativ infrastructura de transport si edilitara de fapt, ca si pe cea turistica (cea sportiva fiind in plan secund) in orase precum Sao Paulo (22 milioane locuitori zona metropolitana), Rio de Janeiro (13), Salvador de Bahia (5) s.a.; abia un oras slab populat dinspre jungla Amazonului a beneficiat de investitii “tichie de margaritar” (“white elephant”), dar si acolo a fost o decizie politica de a-l aduce pe hartaTurismului international si regional (latino-american).

Clasa Medie de care vorbeam aici a atins un nivel de 50%-55% inca din anii 2009-2010, Brazilia nu a scazut in criza Lehman Bros, abia si-a incetinit ritmul prea infierbantat (recesiunea la ei a durat doar un an si a fost de fapt o stagnare -0,3% in 2009, urmata de un +7,5% in 2010); iar clasa superioara ca venituri a ajuns la 10%-15% din total populatie.

Brazilia_Statistici_2

Astfel, e poate de inteles cand mass-media din Vest (UE, SUA) ii prezinta tabloid cu accente de “Lumea a 3-a” sau – media mai corecta – de Lumea a 2-a, dar inca cu disparitati. Iar unii intra sa filmeze in celebrele mahalale Favellas. Totusi, noi in Romania NU PUTEM PRELUA acele stiri asa nemestecate, cand clasa noastra medie a coborat sub 20% in urma crizei si impreuna cu cea bogata se afla la sub 25%; poate in Bucuresti (si Timisoara si Cluj si inca 6-7 mari orase) e altfel, dar statistica judetelor (PIB per capita, Exporturi si investitii, Salarii) ne arata ca suntem in cea mai mare parte SARACI. Si totusi ne revoltam cand ziarul X din UK pozeaza doar in Ferentari.

Tot in domeniul Social, sa mai facem o analogie: campionii trecutului au venit in cea mai mare parte din patura saraca, Fotbalul fiind cam singurul „tren de prins” de catre copiii din favelle. Azi aceasta clasa saraca s-a ingustat mult si poate de aici si Selecao a Braziliei nu mai e ce a fost. De fapt treba cu Socialul in Sport / Fotbal il stiu de la generatia mea: colegii mai buni de la Fotbal pitici si juniori au (am) mers la scoala & facultate, iar un coleg mai putin talentat (nr. 5 sau 6 din generatie, ca talent) a prins Nationala Romaniei dupa ani, desi nu mai lega bine doua fraze la TV. Si nu orice Nationala, ci Generatia de Aur din 1994, cumva la finalul ei.

Revenind la Brazilia, tara de limba portugheza nu e o tara de prima mana economic vorbind: in statistici, ei traiesc cam ca ungurii – in PIB per capita – in realitate au o putere de cumparare PPP un pic peste Romania (Ungaria fiind azi cam la un indice de 135% / rata +35% fata de Romania, de la peste 200% / +100% in anii ‘90).

Dar spre deosebire de deja apropiatele Ungaria si Romania, Brazilia a facut acest pas major in LUMEA a 2-a FARA a fi membra a Uniunii Europene, cu toate avantajele acesteia (val de investitii din Germania, Franta, Italia, Austria s.a.). Sa nu uitam ca datorita acestor investitii generate de aderare, Romania si-a cvadruplat in termeni reali PIB de la sub 35 miliarde de dolari in 1999 la peste 140 miliarde de euro (adica 190 miliarde de dolari) in 2008 si 2013.

Si in plus, Brazilia a scos din saracie segmente urase ale unei populatii ce azi numara 200 de milioane de oameni !

Iar imaginea de paradis turistic creata in urma Cupei Mondiale 2014 va intari pozitia tarii pe scena mondiala.

 

Radu Limpede

16 iulie 2014

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.