EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, EUROPA, INTERNATIONAL

Bancile italiene vor respecta regulile de „bail-in”, sau acestea sunt valabile doar pentru Cipru?

MontePaschiDiSiena

Autor: Cristian Tudorescu

 

Bancile italiene se confrunta cu reale dificultati, nereusind in cei 7 ani de la Marea Criza Financiara sa isi imbunatateasca situatia bilantului. 17% din volumul creditelor din sistemul bancar italian sunt ‘neperformante’, acestea echivaland cu 360 miliarde de euro. Pana recent, problemele din sistemul bancar italian erau detaliate doar pe site-urile financiare de specialitate, insa in ultimele saptamani ele tind sa ocupe primele pagini in mass-media economica.  (foto – sediul Monte Paschi di Siena, sursa: thetelegraph.co.uk)

Cateva repere:

– PIB-ul Italiei inca nu a depasit valoarea din 2008, in conditiile in care economia Euro, in ansamblul sau, este pe un plus fata de acel moment, cel putin in termeni nominali. Italia se confrunta cu o crestere economica foarte lenta, revizuita recent la sub 1% pentru 2016 si probabil usor peste 1% pentru 2017.

– bancile regionale au fost cele mai lovite de criza economica, iar multe dintre acestea au fost in pragul falimentului – Banco Popolare di Vicenza sau Monte Paschi di Siena (cea mai veche banca aflata inca in functiune din lume), fiind doar cateva exemple. Acestea nu au trecut testele de adecvare a capitalului, fiind nevoite sa mobilizeze bani de la alti investitori, insa piata financiara nu a dorit sa mai finanteze suplimentar aceste banci.

– bancile italiene nu au putut apela la bani publici („bailout”), in conditiile in care Spania fusese ultima economie majora din Europa care a avut aceasta posibilitate in 2011 – 2012. De anul trecut, in Europa au fost adoptate reguli privind „bail-in”-ul, care in esenta inseamna ca principalii creditori ai bancii (detinatori de obligatiuni, chiar si marii deponenti) si/sau actionarii trebuie sa fie primii care sa suporte pierderi, inainte de a se apela la bani publici. Este un principiu logic, pana la un punct: cand finantezi o banca, fie ca investesti in obligatiunile emise de ea, fie ca faci un depozit mai mare de 100,000 euro (cele sub aceasta valoare sunt protejate la nivel european), fie ca esti actionar, trebuie sa-ti asumi un risc de pierdere.

– neputand sustine bancile din bani publici, Italia a creat un fond numit ‘Atlas’, in care au contribuit bancile sistemice, intre care Unicredit, Intesa San Paolo. Acestea au fost cautat sa sprijine bancile mai slabe, insa desigur, problemele au ramas in interiorul sistemului, iar mai devreme sau mai tarziu se vor reflecta si la nivelul bancilor mari, de importanta sistemica si se reajunge la intrebarea: cum va fi salvat sistemul bancar italian?

 

Italia are o mare problema in a aplica regulile de „bail-in”

Obligatiunile bancilor italiene sunt detinute in mare parte de populatie, asadar asumarea unor pierderi pe aceste instrumente, eventual pierderi si pe depozitele mari, asa cum prevad regulile de „bail-in” in cadrul unui proces de restructurare bancara reprezinta un scenariu nedorit de Guvernul Renzi. Cateva voci importante au pronuntat sintagma „ajutor de stat” ca solutie pentru bancile italiene: intai a fost Guvernatorul Bancii Italiei, apoi un reprezentant al FMI.

Daca se reajunge la ajutor de stat pentru banci, ar insemna ca acele principii de restructurare bancara menite sa conduca la o Uniune Bancara in Europa vor putea fi aruncate la cos. Ar mai insemna ca bail-in-ul, respectiv pierderile din depozite si/sau obligatiuni e doar un experiment pentru Cipru; putea fi si pentru Grecia la un moment dat. Pentru bancile mari, sistemice, ne intoarcem la metodele ‘neortodoxe’.

Economistul-sef al Deutsche Bank indica drept oportuna o suma de 150 miliarde de euro pentru bailoutul bancilor italiene ! Normal ca sustine o astfel de ipoteza, nu se stie daca nu cumva si angajatorul sau va avea nevoie de o ‘analiza impartiala’ din partea altor bancheri, care sa sustina un ‘bailout’ al bancii germane. La acest moment doua banci de importanta sistemica sunt considerate cu risc major pentru sistemul bancar european: Deutsche Bank si Unicredit.

 

Aplicarea regulilor de suportare a pierderilor (‘bail-in’) ar putea incepe cu o exceptie. Pentru bancile italiene. Si ramane sa vedem cum aplica nemtii regulile ‘nemtesti’ in propria ograda, daca vreuna dintre marile banci germane va avea in continuare probleme. Evident, un astfel de scenariu ar adanci falia intre economii, iar dubla masura ar putea amplifica euro-scepticismul in economiile periferice. Si ar putea afecta proiectul Uniunii Bancare Europene, unde conceptul de restructurare este unul dintre pilonii sai.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.