EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Piata Valutara, Piata de Capital - BVB

Analiza TeleTrade: Anul 2015, marcat de volatilitate in scadere pe piata petrolului si o ascensiune incredibila a francului elvetian

Teletrade_logoRo

  • 2015 a debutat cu o lovitura data pietelor de catre Banca Elvetiei
  • Anul se incheie cu o decizie asteptata din partea FED de majorare a dobanzii
  • 2016 anunta deja miscari mai ample pe piete

 

Bucuresti, 17 decembrie 2015. Anul 2015, marcat de o volatilitate mai scazuta a perechii euro-dolar, se incheie cu o decizie mult-asteptata de piete din partea bancii centrale americane (Federal Reserve sau FED).

Astfel, FED a majorat ieri (16 decembrie) rata dobanzii pentru prima data din 2006, fara a recurge la transmiterea catre piete a unui mesaj prea pesimist.

Cum au reactionat pietele?

„Acest lucru a fost in conformitate cu scenariul `hike and like it`: S&P 500 s-a redresat, monedele economiilor emergente s-au consolidat, incurajate de recuperarea apetitului pentru risc, iar dolarul a crescut fata de monedele G10”, sustine Catalin Chivu, CEO, TeleTrade.

”Punctul critic pentru evolutia pretului a venit la conferinta de presa, atunci cand presedintele FED, Janet Yellen, nu a folosit intrebarile cu privire la perspectivele inflatiei pentru a duce discutia intr-o directie ‘dovish’ (de relaxare a politicii monetare) aceasta subliniind soliditatea sistemului financiar si puterea economiei”, afirma Chivu.

Majoritatea intrebarilor jurnalistilor prezenti la conferinta de presa sustinuta de Yellen au fost indreptate spre perspectivele inflatiei si mai exact cum va intrepreta banca centrala americana nivelele optime ale inflatiei pentru majorarile ratei de anul viitor. Raspunsurile clare au fost, insa, evitate, Yellen punand accentul pe redresarea economica solidasi pe parerea oficialilor Federal Open Market Committee (FOMC), care reflecta “un grad destul de mare de incredere ca inflatia va reveni la nivelul-tinta, pe termen mediu”.

”In graficul cu puncte, majoritatea oficialilor cu drept de vot au fost de parere ca la finalul anului 2016 rata dobanzii va fi egala cu 1.375%, valoare nemodificata fata de sedinta anterioara. Asta ar insemna inca trei sau patru majorari de 0.25% ale ratei, pe parcursul anului viitor”, spune Catalin Chivu.

 

2015 a debutat cu o lovitura din partea francului elvetian

 

Probabil cel mai important eveniment al anului 2015 a avut loc pe 15 ianuarie, atunci cand, printr-o mutare anticipata de foarte putini analisti, banca centrala a Elvetiei a renuntat la pragul 1.20 franci elvetieni (CHF) pentru un euro.

”Ceea a urmat poate fi descris prin cuvinte de genul ‘socant’ sau ‚inspaimantator’. Euro s-a depreciat in 15 minute cu peste 3.000 de puncte de baza (pips) in raport cu francul elvetian, miscare nemaiintalnitain ultimii 30 de ani”, spune Vlad Baciu, analist TeleTrade.

Astfel, actiunile companiilor elvetiene Rolex si Glencore au pierdut din valoare circa 20-30% in acelasi interval de timp. ”O miscare atat de ampla a pietei ar putea fi intalnitain cativa ani si nu intr-un sfert de ora. Ulterior, s-a facut public faptul ca Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a pierdut in jur de 50 miliarde de franci in urma acestui eveniment”, spune Baciu.

 

Petrolul scade, insa fluctuatia e mai mica decat in anul precedent

In acelasi timp, 2015 a fost martorul continuarii scaderii pretului petrolului.

”In acest an pretul petrolului a fluctuat cu ‘numai’ 27 de dolari pe baril, de la maximul de 63 de dolari al lunii mai si pana la minimul inregistrat in aceste zile, in comparatie cu o fluctuatie de 60 de dolari in 2014. Perspectivele, insa, nu sunt incurajatoare, cererea slabasi oferta in exces punand presiune in continuare pe pretul petrolului”, spune Baciu.

O apreciere de la aceste nivele ar fi pusa mai mult pe seama factorilor tehnici, in principal, numarul mare al pozitiilor ”short”.

 

Pietele emergente si dolarul american

Cel mai mare risc pentru pietele in curs de dezvoltare ramane si in 2016 ciclul de normalizare al politicii monetare al bancii centrale americane. Dolarul american s-a apreciat in jur de 12% in ultimele 12 luni in timp ce toate celelate valute principale s-au depreciat in aceasta perioada, considera Vlad Baciu.

”Asadar, perspectivele inaspririi politicii monetare a FED par a fi mai bine incluse in pret decat in 2014. Prima majorare a ratei FED din ultimii 10 ani se pare ca nu va clarifica foarte mult situatia pentru ca majorarile urmatoare vor depinde de datele economice. Ar trebui, totusi, ca declaratiile insotitoare sa ne ofere o idee despre ce va urma”, spune Baciu.

”Credem ca aceste declaratii vor deschide calea spre o inasprire moderata a politicii monetare, cu o rata a dobanzii sub nivele normale, tinand cont de cresterea economica modesta a SUA. Din punct de vedere istoric, impactul acestui gen de actiuni ale FED asupra economiilor emergente a fost mixt si a depins de circumstantele momentului.”

Iar in ultimele doua cicluri de ”normalizare” s-au inregistrat intrari nete de capital in economiile emergente.

”Fara a discredita cele de mai sus, divergentele existente intre SUA si aceste economii pot sprijini dolarul, iar un dolar puternic are tendinta de a se corela cu economii emergente slabe. Pana cand investitorii nu vor avea suficientaincredere ca aprecierea dolarului se apropie de final, turbulentele economiilor in curs de dezvoltare pot continua”, a adaugat analistul TeleTrade.

 

Bursele si pietele de obligatiuni

Volatilitatea va persista cel mai probabil si in 2016, dar aceste piete par bine adaptate unui astfel de context. Deprecierile bruste si puternice ale pietelor de capital sunt acum un fenomen normal. In timpul verii, bursele din China s-au prabusit, preturile actiunilor scazand cu 40% inainte de a se stabiliza. In august si septembrie, bursele de valori la nivel mondial au pierdut mai mult de 10%, inainte de a recupera pierderile, in luna octombrie. De fiecare data, obligatiunile convertibile au protejat investitorii, reducand la jumatate pierderile, in raport cu actiunile.

 

Paritatea euro-dolar in volatilitate accentuata la anul?

Moneda unica a avut o fluctuatie de doar 1.300 de puncte de baza (pips) in raport cu dolarul american, pe parcursul anului, fata de 3.000 de pips in anul anterior.

Intervalul relativ mic de tranzactionare ne poate da de inteles ca in 2016 situatia se poate schimba radical si este de asteptat o miscare mai ampla.

Presedintele ECB, Mario Draghi, a precizat in nenumarate randuri ca institutia este pregatita sa faca “tot ce este nevoie” pentru a aduce inflatia la nivelul tinta de 2%. A precizat acest lucru pana la intalnirea ECB din decembrie, atunci cand, probabil nu a obtinut spijinul necesar pentru noi masuri de stimulare. Euro s-a apreciat in acea zi in jur de 450 pips, printr-o miscare agresiva.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.