EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, ANALIZE SECTORIALE, Telecom & IT-C & Online, Sanatate & Farma

5G – Riscul „viralizat” asupra SĂNĂTĂȚII noastre, risc care de fapt nu există

– Cum au reușit un om de știință și graficul său inexact de acum 2 decenii să cauzeze temeri nejustificate legate de tehnologia fără fir –

– Potrivit experților ce studiază efectele biologice ale radiațiilor electromagnetice, undele radio devin mai sigure la frecvențe mai mari, nu mai periculoase –

– În studiul său, Dr. Curry a analizat modul în care undele radio afectează țesuturile izolate în laborator, ceea ce nu se reflectă în mod obligatoriu asupra celulelor din interiorul corpului uman. Analiza lui nu a reușit să recunoască efectul protector al pielii umane.

– La frecvențe radio mai mari, pielea acționează ca o barieră, protejând organele interne, inclusiv creierul, de expunere. Pielea umană blochează frecvențele chiar și mai mari ale luminii solare, ceea ce ar avea logică să se traducă și în ecranarea frecvențelor 5G –

În 2000, școlile private din Broward County din Florida au primit un raport alarmant, notează the New York Times. La fel ca multe districte școlare bogate de la acea vreme, Broward avea în vedere laptop-uri și rețele wireless pentru sălile de clasă și cei 250.000 de studenți. Exista vreun risc de sănătate care să-i îngrijoreze?

Districtul i-a cerut lui Bill P. Curry, consultant și fizician, să studieze problema.

Tehnologia, a raportat el, ar fi putut „probabil să fie un pericol grav pentru sănătate”. Acesta a rezumat cele mai tulburătoare dovezi într-un grafic mare, denumit „Absorbția microundelor în țesutul cerebral (materia cenușie)”.

Diagrama a arătat că doza de radiație primită de creier crește de la stânga la dreapta, odată cu frecvența tot mai mare a semnalului wireless. Panta a fost la început ușoară, dar când linia a ajuns la frecvențele wireless asociate rețelelor de calculatoare, a urcat rapid, indicând un nivel periculos de expunere.

„Acest grafic arată ce mă îngrijorează”, a scris dr. Curry. Corpul raportului său detaliază modul în care undele radio pot cauza cancer cerebral, o boală terifiantă – care omoară majoritatea victimelor.

De-a lungul anilor, avertismentul dr. Curry s-a răspândit intens, rezonând cu educatorii, consumatorii și orașe întregi, pe măsură ce frecvențele telefoanelor mobile, antenele și rețelele locale wireless au crescut și au evoluat ca număr. În mod cert, anxietatea înfloritoare asupra riscurilor de sănătate declarate cauzate de tehnologia 5G are ca sursă un singur om de știință și o singură diagramă.

Cu excepția faptului că dr. Curry și graficul lui au greșit.

Potrivit experților cu privire la efectele biologice ale radiațiilor electromagnetice, undele radio devin mai sigure la frecvențe mai mari, nu mai periculoase. (Energii cu frecvențe extrem de înalte, cum ar fi razele X, se comportă diferit și prezintă un risc pentru sănătate.)

În cercetarea sa, dr. Curry a analizat modul în care undele radio afectează țesuturile izolate în laborator și a interpretat greșit rezultatele ca aplicându-se celulelor adânci din interiorul corpului uman. Analiza lui nu a reușit să recunoască efectul protector al pielii umane. La frecvențe radio mai mari, pielea acționează ca o barieră, protejând organele interne, inclusiv creierul, de expunere. Pielea umană blochează frecvențele și mai mari ale luminii solare.

Rapoartele eronate ale doctorului Curry au fost amplificate de site-urile web alarmante, au făcut să apară articole care leagă telefoanele mobile de cancerul cerebral și au servit drept dovezi în procese îndemnând la eliminarea tehnologiei wireless din sălile de clasă.

Între timp, ecouri ale rapoartelor sale au alimentat site-urile de știri din Rusia remarcate pentru favorizarea dezinformării despre tehnologia 5G. Ceea ce a început ca un simplu grafic a devenit un studiu de caz despre cum știința eronată poate să se înrădăcineze și să înflorească.

Dr. Curry nu fusese primul care a susținut ideea că avansurile în tehnologia fără fir ar putea prezenta riscuri neprevăzute. Dar vocea doctorului Curry era a unei autorități în materie: a avut diplome de fizică (1959 și 1965) și electrotehnică (1990), plus experiența de zeci de ani la laboratoarele federale și industriale, inclusiv la laboratorul național Lawrence Livermore.

„Era un tip foarte isteț„, a reamintit Gary Brown, expert în unitatea tehnologică a districtului care a lucrat cu Dr. Curry pentru a pregăti rapoartele. Dar Dr. Curry nu avea expertiza biologică. El putea rezolva puzzle-urile atomice și electromagnetice cu ușurință, dar a avut puțin sau deloc formare formală în complexitatea cercetării biomedicale.

Locul 5G în spectrul de frecvențe 

Cea mai nouă generație de telefoane mobile, 5G, va funcționa în apropierea frecvențelor celor mai înalte ale spectrului de unde radio. Mai jos în spectru sunt rețelele wireless utilizate în case și școli.

De New York Times. Surse: Administrația Națională Aeronautică și Spațială, Academiile Naționale de Științe, Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului, Serviciul de Cercetare al Congresului, Institutul de Inginerie Electrică și Electronică

În principiu, rapoartele doctorului Curry au făcut ca această temă să fie crucială pentru sănătatea publică. El a avertizat – copiii sunt în mod special vulnerabili la riscul de cancer al tehnologiei fără fir. „Creierele lor se dezvoltă”, a menționat el în primul său raport.

Dr. Curry a aparținut unui grup național de critici ai rețelelor wireless, iar cele două rapoarte ale sale pentru districtul Broward au început să circule printre dușmanii industriei. Unul a ajuns la doctorul David O. Carpenter, care de zeci de ani s-a confruntat cu știința consacrată privind riscurile de sănătate ale undelor radio.

Dr. Carpenter a stârnit o controversă globală în anii 1980

Dr. Carpenter a declanșat controverse globale în anii 1980, afirmând că liniile electrice de înaltă tensiune ar putea provoca leucemie la copiii care stau în apropierea lor. El a apărut ca o autoritate în cartea lui Brodeur din 1989, „Curenții morții”. Dar cercetătorii federali nu au reușit să găsească dovezi solide care să susțină avertismentele.

La sfârșitul lui 2011, dr. Carpenter a introdus graficul lui Curry într-un proces care a încercat să forțeze școlile publice din Portland, Ore. să abandoneze rețelele fără fir. Procesul fusese inițiat de un părinte îngrijorat.

În calitate de martor expert, Dr. Carpenter a afirmat într-o declarație legală pe 20 decembrie 2011 că graficul a arătat cum absorbția creierului de energie sub formă de unde radio „crește exponențial”, pe măsură ce frecvențele wireless cresc, numindu-l dovadă a pericolui pentru studenți. Graficul „ilustrează problema ca fiind tendința industriei fără fir către frecvențe tot mai mari”, a spus acesta.

Ca răspuns la astfel de argumente, industria a remarcat că respectă regulile de siguranță ale guvernului. Judecătorul din cauza din Portland a declarat că instanța nu are jurisdicție asupra chestiunilor federale de reglementare și a respins procesul.

În ciuda eșecului, declarația Dr. Carpenter din 2011, care a inclus graficul Dr. Curry, a atras atenția. În 2012, el a introdus-o ca parte a mărturiei sale către un consiliu de stat din Michigan, care evaluează pericolele rețelelor wireless, și a început curând să circule online printre criticii rețelelor wireless.

Și a văzut un nou pericol. Între 2010 și 2012, frecvențele celei mai noi generații de telefoane mobile, 4G, au crescut peste cele tipice ale rețelelor fără fir din prezent. Dr. Carpenter avea acum o țintă mult mai mare și aparent mai urgentă, mai ales că telefoanele mobile erau adesea ținute în dreptul capului.

„Acum există mult mai multe dovezi ale riscurilor pentru sănătate, care afectează miliarde de oameni”, a spus el în introducerea unui raport de 1.400 de pagini privind pericolele. „Status quo-ul este inacceptabil.”

Raportul său Bioinitiative, lansat la sfârșitul anului 2012, a câștigat renume la nivel mondial. Dar știința consacrată a respins concluziile sale. Doi cercetatori de la Universitatea Oxford au descris-o ca fiind „discreditat științific”.

Se naște un „fapt”

Neafectat, dr. Carpenter a muncit din greu pentru a revizui știința consacrată. În 2012, a devenit redactor-sef al revistei Opinions on Environmental Health, un jurnal trimestrial. A publicat mai mulți autori care au depus rapoarte alarmiste, precum și pe ale sale.

Creșterea rapidă a utilizării telefoanelor mobile crește riscul de cancer, infertilitate masculină și anomalii neuro-comportamentale„, a scris dr. Carpenter în 2013.

În anii următori, deoarece frecvențele dispozitivelor wireless au continuat să crească, un risc asociat de cancer cerebral a fost repetat, adesea fără atribuirea către Dr. Curry sau Dr. Carpenter. În schimb, a fost privit de activiști ca un fapt stabilit al științei moderne.

„Cu cât frecvența este mai mare, cu atât este mai periculoasă,” potrivit Radiation Health Risks, un site web, referitor la semnalele de la turnurile 5G. Ideea a fost reluată de un site similar, 5G Exposed – „Frecvențele mai înalte sunt mai periculoase pentru sănătate” – pe o pagină intitulată „Discuție științifică”. Site-ul era înțesat cu avertismente privind cancerul de creier.

Recent, dr. Carpenter a declarat pentru RT America (Russia Today – nota EconomicZoom), o rețea de televiziune rusă, că cele mai noi telefoane mobile reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății. „Explozia 5G este înfricoșătoare”, a spus el. „Nimeni nu va putea scăpa de radiații.”

În ultimele luni, rețeaua TV a rulat o serie de știri critice față de tehnologia 5G. „Cu cât frecvența este mai mare, cu atât este mai periculoasă pentru organismele vii”, a declarat un reporter RT în martie 2019. Emisiunea descria copiii ca fiind deosebit de vulnerabili.

Noile telefoane mobile folosesc o serie de frecvențe radio de până la zeci de ori mai mari decât cele pe care Dr. Curry le-a identificat acum 20 de ani ca fiind periculoase pentru sănătatea elevilor. Dar oamenii de știință continuă să nu observe nicio dovadă de influență negativă de la undele radio de telefonie mobilă.

„Daca telefoanele cauzează cancer, ne așteptăm să vedem o creștere marcantă a cazurilor”, a scris David Robert Grimes, cercetator al cancerului la Universitatea din Oxford, recent în The Guardian. Totuși, noi nu o vedem.

Într-un interviu recent, dr. Carpenter și-a susținut punctul de vedere cu privire la frecvența înaltă. „Aveți toate aceste dovezi că radiația telefonică penetrează creierul”, a spus. Dar a recunoscut, după o discuție, că frecvențele din ce în ce mai înalte ar putea pătrunde destul de greu în corpul uman: „Există o anumită legitimitate în acest punct de vedere”.

El a menționat că, în orașe, serviciul 5G necesită plasarea multor turnuri de antenă, deoarece pereții, clădirile, ploaia, frunzele și alte obiecte pot bloca semnalele de înaltă frecvență. „De aceea au plasat turnurile atât de aproape „, a spus acesta. „Undele nu penetrează”. Dacă pielea umană blochează și semnalele 5G, Dr. Carpenter a recunoscut: „Poate că nu este așa mare chestie”.

Doctorul Curry, acum în vârstă de 82 de ani, este mai puțin pregătit pentru viitor. Într-un interviu, el a spus că nu mai urmărește industria de comunicații fără fir și a refuzat să-și asume că a făcut o eroare științifică. „Ei pot spune ce vor”, a spus Dr. Curry despre detractorii lui. „Îi voi lăsa pe cei tineri din domeniu să-și dea seama.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.