ANALIZE SECTORIALE, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, Politica Energetica

Un raport esențial privind clima descrie un risc puternic de criză încă din 2040

Sursă: www.capital.ro

Un grup de 91 de cercetători din 40 de țări membre ale Națiunilor Unite a elaborat un raport care arată că menținerea ratelor actuale de creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră va crește temperaturile globale, conform New York Times. Grupul a descris o lume a înrăutățirii penuriei de hrană și a incendiilor și o dispariție în masă a recifurilor de corali încă din 2040 – o perioadă în timpul vieții unei mari părți a populației globale.

Raportul confirmă că planeta mai are doar 12 ani pentru a se asigura că încălzirea globală nu depășește 1,5 grade Celsius, o creștere de jumătate de grad care augmentează riscul secetei, inundațiilor și căldurii extreme.

Raportul mai prevede că abandonarea utilizării cărbunelui ca sursă de energie este obligatorie. Pentru a preveni încălzirea cu 2,7 grade, poluarea cu efect de seră trebuie redusă cu 45% față de nivelul din 2010 până în 2030 și cu 100% până în 2050. De asemenea, s-a constatat că până în 2050, utilizarea cărbunelui ca sursă de energie electrică ar trebui să scadă de la aproape 40% astăzi până la 1% – 7%. Energiile regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, care reprezintă astăzi aproximativ 20% din mix-ul de energie electrică, ar trebui să crească până la 67%.

În plus, SUA, alături de Bangladesh, China, Egipt, India, Indonezia, Japonia, Filipine și Vietnam, găzduiesc 50 de milioane de oameni care vor fi expuși efectelor inundațiilor de coastă crescute până în 2040, ca urmare a creșterii temperaturii globale cu 2.7 grade.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.