ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, Banci & BNR

Studiu Ensight Management Consulting: Analiza pietei bancare – ECE si Romania

SiglaEnsightEnsight Management Consulting a derulat un studiu al pietei bancare din Europa Centrala si de Est si din Romania, pentru a sintetiza evolutia pietei pe parcursul ultimilor ani si a identifica tendintele pe termen mediu si scurt. Studiul a inclus: Romania, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Croatia, Slovenia si Bulgaria. Redam principalele idei cuprinse in Comunicatul de presa:

 

  • Activele bancare

2013: Valoarea totala a pietei bancare (total active) din Europa Centrala si de Est a fost 927,8 miliarde euro. Romania are o piata de 91,4 miliarde euro active bancare, mentinandu-se a patra din regiune, dupa Polonia, Cehia, Ungaria.

–          evolutia in 2013 a activelor bancare est-europene a fost marginal pozitiva, tendinta determinata in special de Polonia, care a adaugat inca 6,91 miliarde euro active ale sistemului bancar, in plus fata de 2012.

–          Depozitele au urcat +1,53% per ansamblul regiunii, in timp ce creditele au scazut -0,22%, confirmand stagnarea creditarii si usoara inclinatie catre depozite, a populatiilor si a firmelor din Europa Centrala si de Est. In acest context, Slovenia a fost una din pietele cu o comprimare puternica a creditelor.

 

  • Media raportului Credite/Depozite a fost 1,07 in Europa Centrala si de Est

Daca in 2012 volumul creditelor reprezenta 1,10 x cel al depozitelor constituite per ansamblul regiunii, anul trecut raportul a coborat la 1,07 aratand o mai buna echilibrare a acestui indicator. Acolo unde volumul depozitelor depasea pe cel al creditelor atrase (raport credite/depozite subunitar), tendinta este de crestere a creditarii. In tarile cu raport credite/depozite supraunitar, tendinta acestui indicator este in general de scadere.

 

  • Platile cu cardul de debit si de credit in Romania, respectiv Bulgaria, pe cap de locuitor:

In 2013, Romania a atins 212 euro/locuitor plati cu ajutorul cardurilor de debit si 44 euro/locuitor pentru cardurile de credit, in timp ce Bulgaria a inregistrat 127 euro/locuitor pentru cardurile de debit, respectiv 61 euro/locuitor pentru cele de credit.

 

  • Piata bancara din Romania 2013:

– anul trecut a fost prima scadere in termeni nominali din ultimii 10 ani a volumului activelor nete bancare totale: -0.94%

– Creditele bancare totale -2,51%, in schimb crestere moderata a valorii totale a depozitelor bancare, demonstrand inclinatia populatiei spre economisire si prudenta sporita a marilor companii. Ca structura, creditele catre companii au scazut cu -5,43% anul trecut, ajungand la un sold de 112,34 miliarde RON, in timp ce creditele acordate populatiei au scazut -1,16%.

creditele catre sectorul public, cu alte cuvinte imprumuturile contractate de stat si de unitatile sale administrative a ramas aproape constant in 2013 (9,88 miliarde RON), peste valoarea dinainte de criza – in 2008 fiind la un sold de 6,25 miliarde RON.

depozitele totale au ajuns la 200,5 miliarde RON, dupa o crestere cu 17,1 miliarde RON pe parcursul anului. Depozitele companiilor au cresut cu +15,68% fata de 2012 cu toate ca dobanzile acordate au coborat de la 5,15% la 2,19% pe parcursul anului 2013, comportamentul semnaland o continuare a abordarii prudente din partea firmelor.

creditele neperformante si-au continuat trendul ascendent: la final de 2013 rata neperformantelor a ajuns la 21,87% din totalul creditelor acordate, comparativ cu 18,24% la finalul lui 2012.

 

Sursa info: Comunicat de presa Ensight Management Consulting. Varianta integrala a studiului este disponibila prin contactarea Ensight Management Consulting 

www.ensight.roSiglaEnsight

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.