ANALIZE SECTORIALE, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala, DB

ORZUL cu Grafice Interactive: productia de orz in Europa reflecta atat conditiile climaterice cat si consumul de bere

orz_fotoArticol

 

Primii 10 producatori de cereale din Uniunea Europeana, plus Ucraina si Turcia – mari actori din zona Marii Negre, pot fi grupati in trei categorii in ce priveste productia de orz:

  • producatorii mari: Germania, Franta, Spania, Turcia si Marea Britanie;
  • producatorii medii: Ucraina si Polonia;
  • producatorii mici (dar totusi importanti pe harta UE): Romania, Ungaria, Italia, Bulgaria si Grecia.

 

Se remarca corelatia productiei de orz anuale atat cu marimea tarii producatoare, cat si cu adaptarea orzului la o latitudine semnificativ mai nordica fata de alte culturi care se „simt mai bine” in zona sudica a continentului – graul, florea soarelui s.a.

Asezarea geografica  a culturilor de orz se mai coreleaza strans si cu zonele de traditie in consumul de bere – Germania, Marea Britanie, Polonia s.a. – unde e cerut direct in procesarea / productia locala.

De remarcat ca Romania a pornit de pe o pozitie oarecum inferioara a marimii productiei (ex. in 2006 cam 60% din productia Italiei), ajungand liderul „plutonului numarul 3” de producatori – asa cum l-am definit mai sus – cu o productie mai mult decat dubla fata de Italia in 2013.

 

 

 

Randamentele orzului sunt mai mari in Nord, atat datorita avansului tehnologic din tarile cultivatoare, multe cu traditie si in productia de bere, cat si a adaptarii culturii:

Germania, Marea Britanie si Franta sunt tarile de top 3 si la randamente, osciland intre 55 si 65 pe indicatorul de 100kg/ha. Franta are o productie cu un randament mai volatil, determinata probabil si de clima, osciland intre un minim de 50 in 2011 si maxime de 67-69 in 2008-2009.

In „esalonul 2”, Polonia mai nordica si mai dezvoltata tehnologic bate Ucraina cu randamente intre 26 si 36 in ultimii 8 ani – pe o tendinta crescatoare – dar inca departe de liderii Germania, Franta si Marea Britanie. In afara anului 2008 (cand a egalat Polonia cu un randament de 30), Ucraina a oscilat intre 15 si 25.

Romania, „liderul” in ce priveste marimea recoltei – in ultimii ani – al plutonului de tari cu productii mici din acest Top 12, a oscilat ca randament intre Ucraina (pe care o depaseste constant) si Polonia.Ca valori se situeaza intre 15 si 33, tendinta din ultimii ani aratand o crestere spre performanta Poloniei.

Romania se poate compara ca randamente si cu cele 2 tari ramase din „Plutonul 1” – Spania si Turcia, care oscileaza intre 20 si 33 (Turcia, mai constanta) si 15 si 37 (Spania, mai volatila).

Totusi, comparandu-ne cu „vecinii de pluton 3”, constatam ca numai Grecia are randamente comparabile cu ale noastre, Ungaria, Bulgaria si Italia fiind mult mai avansate, osciland intre 33 si 41 in ultimii 5 ani.

Mai mult, tari mici ca suprafata, insa cu mare TRADITIE in producerea de BERE – ca Irlanda, Belgia sau Olanda, chiar daca nu se regasesc in topul productiei de orz pe Europa, bat de departe ca randamente liderii Germania, Franta si Marea Britanie.

Orz_TabelRandament

 

In Europa, liderii ca valoare a productiei isi schimba des „coroana”, care trece de la Gremania la Franta si in anumiti ani chiar la Spania (ultima cu randamente mai reduse dar cu suprafete mari cultivate – 3 mil. hectare media sa pe ultimii 9 ani fata de 1,7-1,8 mil. ha Franta sau Germania). Turcia nu a mai intrat in top 3 din 2005-2006.

 

 

Nota EconomicZoom: Data fiind lipsa datelor de Pret pe anumite tari (Italia, Germania, Turcia, Ucraina) in statisticile Eurostat pe care ne-am bazat, am luat ca Preturi – pentru a ajunge la Valoarea Productiei de mai sus – mediile vecinilor relevanti intre 2005-2010 (ex. Germania intre Franta si Polonia) si portalul BASF Franta pentru 2011-2013: 

 

 

Romania a avut o valoare a productiei de cca. 388 milioane euro in 2013, de peste 2 ori media anilor 2005-2012 (180 milioane de euro pe an, cu mari oscilatii).

Insa acesta nu este neaparat un motiv de bucurie, deoarece exista destul loc de imbunatatire: in ultimii 9 ani analizati, Polonia a avut randamente medii de 32,3 (cu 29% mai mari decat media de 25 a Romaniei ), Bulgaria de 32,9 (+32% fata de noi), iar Ungaria chiar de 37 (+48% fata de tara noastra).

Iar pozitionarea constanta a Romaniei in top tari consumatori de bere per capita in Europa arata ca producatorii locali au toate motivele sa se alinieze pe un palier superior de randament si productie.

 

Autori: Adriana Nanu, Cristian Tudorescu, Radu Limpede

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.