ANALIZE SECTORIALE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Producatorii de Energie: cine este profitabil si cine nu?

PiataEnergiei_ImagineArticol

Autori: Gabriela Zamora, Cristian Tudorescu

 

Desi se estimeaza o scadere de 7% a consumului brut de energie electrica in 2013, dupa cum a afirmat vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Emil Calota, marii producatori de energie isi calculeaza profituri pentru anul trecut. Unii intentioneaza in viitor sa exporte energie .

 

Anul 2013 arata ca o scadere a consumului brut de energie nu este intotdeauna corelata cu o scadere economica. Stiam despre economia Romaniei ca este una energofaga, asadar -7% consum brut de energie electrica in anul recent incheiat are mai mult de-a face cu insolventa (vezi Oltchim), sau inchiderea (vezi Mechel) unor capacitati ineficiente. Poate ca unele au sansa existentei in continuare intr-o structura mai supla, asa cum se incearca la Oltchim, insa trebuie sa ne obisnuim cu noua asezare a consumatorilor nostri industriali, iar de cealalta parte, producatorii de energie sa se eficientizeze pentru a fi competitivi pe piata – pentru ca ajung sa se lupte pentru consumatori ceva mai eficienti, la randul lor.

 

Cum arata Piata Producatorilor de Energie din Romania

Energie_CotePiata2012Energie_TabelCote

Sursa: 2012 – ANRE, 2013 – estimari. Nota: *CE Oltenia incluzand Complexele Craiova, Rovinari, Turceni

Consumul total de de energie electrica a fost de 60,4 TWh in 2012, iar in primul semestru din 2013 a fost de 24,8 TWh, potrivit Institutului National de Statistica. Estimarea curenta pentru intregul an 2013 este de 56,2 TWh la nivelul intregii piete.

 

1) Hidroelectrica – gigantul profitabil:  25-30% din productia de energie a Romaniei, anul 2013 cu profit record de aproape 200 milioane EUR dupa iesirea din insolventa

Hidroelectrica a iesit din insolventa vara trecuta – la doar un an de la declansarea acestei proceduri la cererea statului -, dupa ce a inregistrat un profit record, pe primele cinci luni din 2013, de 399 milioane de lei, de la o pierdere de 190 milioane lei, pe primele cinci luni din 2012. Despre insolventa se pot spune multe:

– ca in aceasta perioada a fost „fortat” profitul operational si nu s-au realizat investitii de mentenanta in volumele din anii anteriori (fara a se discuta aici de eficienta),

– ca dupa reintrarea companiei in circuitul normal de operare reapare riscul unor contracte paguboase – a se vedea scandalul soldat cu demiteri si demisii de acum cateva luni, cand Hidroelectrica era, din nou, pe punctul de a incheia contracte cu risc de pierdere semnificativa,

dar cel putin anul 2013 fixeaza un reper la care ne putem raporta in viitor, chiar luand in calcul un recul al profitabilitatii catre 100 – 150 milioane de euro, ca medie anuala.

Soarta Hidroelectrica depinde de actionarul majoritar, Ministerul Economiei, de felul cum va fi administrata in continuare. Actionarul „trebuie sa fie foarte atent, pentru ca acum se bucura de un capital de imagine foarte bun”, declara la iesirea din insolventa a Hidroelectrica, Remus Borza, administratorul judiciar Euro Insol. Denuntarea contractelor cu traderii si valorificarea energiei disponibilizate pe OPCOM a adus incasari suplimentare de 250 de milioane de lei. Singurele contracte pastrate au fost cele din industrie, adica cele cu Alro, Electromagnetica, Elsid si cu Electrocarbon, insa la preturi renegociate. Operaţiunea a adus un plus de 88 de milioane de lei. Datoria societăţii este cu 1,2 miliarde de lei mai mica decat la inceputul procedurii de insolventa.

Hidroelectrica si-a bugetat pentru 2013 un rezultat net de 434 milioane de lei, pe care l-a depasit deja in primul semestru cu 47 milioane de lei. Astfel, pentru intreg anul compania ar putea ajunge la un profit net de aproape miliard de lei, potrivit celor mai recente estimari.

Profitul din primele sase luni este si el aproximativ de doua ori mai mare decat cel inregistrat in 2010, cand productia energetica a companiei s-a aflat la nivelul record de 19,8 TWh. Din cresterea pretului la energie pe contractele reglementate si din scaderea cantitatilor livrate pe acest segment s-au generat alte profituri. Totodata, s-au stopat investitiile paguboase. De exemplu, anul trecut bugetul de mentenanta era de 100 de milioane de euro. Anul acesta bugetul a fost de 50 de milioane de euro si nu a fost cheltuit“, dupa cum susitinea, recent, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. „Hidroelectrica nu face profit dintr-o cantitate de energie mai mare produsa si nici macar dintr-un pret mai mare. Hidroelectrica si-a redus costurile“, dupa cum sustine Remus Borza, cel care a condus compania in perioada de insolventa, iunie 2012-iunie 2013.

Hidroelectrica a realizat in primul semestru cea mai mare cota de piata pe productia de energie, 33% din totalul productiei nationale – mai exact 8,2 TWh, dupa ce anul trecut, an in care compania s-a aflat in insolventa, a inregistrat un minim istoric de productie, doar 11,8 TWh, fata de 15,6 TWH bugetat. Datorita sezonalitatii si structurii pietei de energie, o cota de piata realista pentru intregul an 2013 este in jurul a 27%.

 

Pagina 2: Nuclearelectrica si Producatorii termo

Pagina 3: Noile capacitati de productie si Cum stam cu pretul la consumator

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.