ANALIZE SECTORIALE, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala, DB

PORUMBUL – Recolta cu cea mai urgenta nevoie de investitii si imbunatatire a randamentului

Primii 10 producatori de cereale din Uniunea Europeana, impreuna cu Ucraina si Turcia – doi actori agricoli importanti in zona Marii Negre, pot fi grupati in trei categorii in ce priveste productia de porumb:

  • producatorii mari: Franta (15 mil tone) si Romania (11,4 mil tone) – cu datele recoltei pe anul 2013;
  • producatorii medii: Ungaria (6,7 mil tone), Italia, Turcia, Spania, Ucraina, Germania, Polonia (4 mil tone); si
  • producatorii mici: Bulgaria (2,7 mil tone) si Grecia (2,2 mil tone).

Dupa cum se poate observa, diferenta de productie intre grupul mare si cel mediu este de aproximativ 40%, pe cand dintre cel mediu si cel mic este de 46%.

Dupa cum se poate observa in graficul de mai jos, productia Romaniei, alaturi de cea a Ungariei, este extrem de volatila pentru aceasta recolta. Este evidenta necesitatea investirii in irigatii pentru atingerea unui nivel cat de cat constant de productie pentru producatori si cumparatori.

In ceea ce priveste productivitatea, situatia sta cu totul altfel fata de marimea productiei, putandu-se crea si aici 3 grupuri distincte:

  • tari cu productivitate crescuta: Grecia (11,5 tone la ha), Spania (10,9 tone la ha), Germania si Turcia (9 tone la ha);
  • tari cu productivitate medie: Franta (8,1 tone la ha), Italia, Polonia, Ucraina, Italia (6,4 tone la ha); si
  • tari cu productivitate scazuta: Ungaria (5,4 tone la ha), Marea Britanie (4,2 tone la ha) si Romania (4,1 tone la ha).

Cum ajunge Romania sa aiba o productivitate sub cea a Marii Britanii la productia de porumb ar trebui sa constituie subiectul unei analize mai amanuntite.

Largind analiza la nivel european, situatia arata astfel:

Pentru o continuitate intre analizele pe cereale am folosit datele din 2007, desi pentru Romania nu este relevanta productivitatea, care a fost cea mai slaba din toti anii analizati. In medie, imbunatatirea randamentul in 2013 fata de media 2005-2012 ar fi de 25%.

Luand in calcul diferenta enorma fata de Franta (dubla ca productivitate la ha), o intrebare foarte buna ar fi de ce cresterea productivitatii la aceasta recolta a fost atat de nesemnificativa in timp pentru Romania si care sunt conditiile/investitiile necesare pentru cresterea acesteia.

In ceea ce priveste valoarea productiei de porumb, asa cum ne-am astepta, aceasta este corelata pozitiv cu marimea productiei.

Se observa ca evolutia productiei de la an la an are, de obicei, un impact invers proportional asupra volatilitatii pretului (depinzand, evident, si de productivitatea celorlalte tari producatoare).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.