ANALIZE SECTORIALE, Piata de Capital - BVB

Petrol: OMV PETROM e singura companie petroliera INTEGRATA cu productie– rafinare-comert si astfel singura cu adevarat PROFITABILA de pe piata locala

Modulele Business Intelligence EconomicZoomTM de COMPANII cuprind 3 categorii de grafice, care pentru o buna analiza se vor afisa simultan intr-o fereastra a sectiunii / facilitatii B.I. a portalului nostru, permitand prin scroll diverse comparatii si concluzii. Astfel, avem:

  • Modulul Companii 1 = Graficul 1a & 1b cu PERFORMANTA absoluta in format “bare” si UM milioane RON;
  • Modulul Companii 2 = Graficele 2 & 3  cu PERFORMANTA relativa in format “linii” si UM procente %;
  • Modulul Companii 3 = Graficul 4 (in curand si 5) cu RISCUL in format “bare” si UM = milioane RON;

Modulul de Companii al EconomicZoom.ro va ofera astfel o comparatie intre principalele rate de Performanta ale afacerii versus cele de Risc. Modulul este limitat pentru inceput la domeniile / sectoarele / industriile incarcate de echipa Economic Zoom, acestea urmand a se diversifica in timp.

UTIL !!! – Va exista in viitor si o functionalitate “FIRMA MEA” – cu plata dupa o faza gratuita de testare – prin care veti putea compara (“Benchmarking”) performanta firmei Dvs. in raport cu liderii industriei din care firma face parte.

Indrumar de utilizare

La inceput aveti in fata “Tabloul de Selectie”:

Pasul 1 (optional): Introduceti o litera – orice litera – din numele domeniului economic / al Industriei vizate : Ex. “p” sau “o” pentru Petrol si Gaze

Pasul 2 (obligatoriu):  Introduceti o litera – orice litera – din numele companiilor de comparat: Ex. din nou “o” pentru OMV Petrom + Rompetrol + LukOil

 

Modulele Business Intelligence EconomicZoomTM Companii (x3) – va recomandam deschideti in fila noua !

 

INDICATORII de VOLUM si PERFORMANTA ai afacerii selectati ca relevanti si prezentati sunt 5:

1)      Cifra de Afaceri,

2)      EBITDA (=profitul operational inainte de amortizari si deprecieri),

3)      EBIT (=profitul operational sau “din exploatare”),

4)      Profitul Net

5)      Cash-Flow-ul Operational.

Anii analizati sunt ultimii 3 pentru care avem date, pentru Companiile alese: 2010 & 2011 & 2012.

Daca graficul pare incarcat – prea multe date si linii -, apasand oricare din etichetele din Legenda putetiAPRINDE” / “STINGE” (ascunde) indicatorul / indicatorii considerat(i) mai putin relevant, redundant.

SWITCH – Butonul “pe Indicatori” / “pe Ani” din stanga va permite sa comutati intre cele doua tipuri de afisare, pentru a va putea concentra vizual pe analiza dorita: mai degraba evolutia companiei X in timp sau mai degraba evolutia companiei X in raport cu Y (datele sunt aceleasi, focusul visual e diferit !).

“Caseta cu cifre”: mergand cu cursorul mouse-ului pe ecran (sau cu degetul pe ecranul tactil de tableta / smartphone), veti observa ca se afiseaza casete care cuprind valorile efective in mil. RON ale perioadei alese.

 

RATELE de PROFITABILITATE RELATIVA in %: exista 2 grafice pentru acestea

Primul grafic cuprinde cele 4 rate derivate din cei 5 indici esentiali de mai sus, anume:

1)      rata CF Operational,

2)      rata EBITDA,

3)      rata EBIT si

4)      cea a Profitului Net,

anume cei 4 indicatori raportati pe rand la Cifra de Afaceri anuala (numitor comun in toate aceste rate).

Aveti si aici posibilitatea de a alege prin casetele tip “drop-down”:

  • fie o vizualizare a TUTUROR RATELOR pe 1 singura companie in anii luati in calcul /
  • fie o vizualizare a unei SINGURE rate pe TOATE COMPANIILE anualizate in anii considerate => de aici diferenta de performanta relativa.

Importanta acestui Grafic 2 (si a celui urmator G3) din Modului 2 de Companii rezida in faptul ca acesta NU IA IN CALCUL marimea absoluta a companiei, ci PERFORMANTA sa FINANCIARA REALA.

Astfel, daca in Modulul 1 / Graficul 1 (1a= vizualizare pe Ani sau 1b= vizualizare pe Indicatori), OMV Petrom “isi umileste” concurentii prin dimensiunea cifrei de afaceri si a indicatorilor de profit ca marime absoluta, situatia s-ar fi putut schimba in Modului 2 / Graficele 2 & 3, daca una din companiile mai mici – in cazul prezentat Rompetrol si LukOil – ar fi avut rate de profit mai mari in % raportate la cifra de afaceri.

Acest lucru NU SE INTAMPLA in industria petroliera locala si explicatia e foarte simpla pentru analisti, consultanti si cei implicati in aceasta piata: de ani buni de zile

  • MARJELE din RAFINARE sunt NEGATIVE sau foarte mici (tind spre zero),
  • marjele din Distributie & COMERT & Marketing sunt limitate de concurenta acerba (in ciuda unor produse cu caracter INELASTIC ca benzina si motorina; si in ciuda amenzii de Cartel a Consiliului Concurentei)…
  • iar MARJELE din EXPLORARE SI PRODUCTIE de hidrocarburi (petrol brut, gaze s.a.) sunt foarte RIDICATE.

Totusi, cele 3x Module integrate ne vor arata in viitor – dupa incarcarea datelor companiilor din alte sectoare – ca EXISTA companii – tip “challenger” sau de nisa si / sau puternic inovatoare – care BAT LIDERII industriei lor in termeni de profitabilitate !

 

Graficul 3 (Modul 2) prezinta in acelasi format – cu posibilitatea de alegere a vizualizarii – ratele ROA si ROE.

ROA = Return on Assets = Profit Net / Total Active

(deja element de Bilant Active=Pasive si nu strict de P&L = Cont Profit si Pierdere ca cele anterioare …*

*mai putin Cash-Flow-ul care cuprinde la randu-i date combinate).

ROA = Return on Equity = Profit Net / Total Capital Propriu (de asemenea element CPP / el. de Bilant).

 

INDICATORII de RISC si de BILANT

Graficul 4 (apartinand de acest Modul 3) prezinta in marime absoluta marimea afacerii fiecarei Companii dupa Bilant, exprimata ca ACTIVE = CAPITALURI PROPRII + DATORII (adica PASIVE); vizualizarea e unica, pe Companii (nu pe ani).

 

Graficul 5 (Modul 3) – in constructie, in pregatire – va cuprinde 2 indicatori:

Datorii / EBITDA versus ROE

si va prezenta o analiza a RISCULUI vs PERFORMANTA obtinuta in decursul anilor, pe baza de “Graf”-uri.

 

Analizand liderul OMV Petrom pe anii 2010-2011-2012, observam ca postura de companie integrate “pe verticala” anume Explorare-Productie & Rafinare & Distributie-Marketing ii aduce o uriasa rata EBITDA: 43%, apoi 42% apoi 38% (Grafic 2), iar tendinta de scadere nu ingrijoreaza avand in vedere cresterea  majora a cifrei de afaceri intre timp (din Grafic 1: de la 13,9 mld RON la 19,5 mld. RON, adica un +40% fata de o inflatie redusa de 3,1% si 4,95% = +8,2% cumulat, adica un avans de cifra afaceri de > +30% real).

Rata Profitului Net urca de la 13% in 2010 la 23% in 2011 si se stabilizeaza la un exceptional 20% in 2012; astfel, Petrom a ajuns sa realizeze in ultimii ani 66% (2012) si chiar si peste 75% (conform primelor raportari pe 2013) din profitul companiei-mama OMV din Austria, care are o cifra de afaceri de 7-8 ori mai mare !

Astfel, nu ne miram ca ROE (profit net / capital propriu) urca de la 11% in 2010 la 20% in 2011 si se stabilizeaza la un 17% in 2012; daca Compania ar fi evaluata Contabil si nu pe Bursa (BVB), asta ar insemna ca in ultimii 2 ani analizati Capitalul Propriu al actionarilor “se intoarce “ din profituri nete in NUMAI 5-6 * ani (=100%/20% = 5 sau 100%/17% =5,9). “

Graficul 4: Active = Pasive ne releva un Petrom confortabil pe Capitaluri Proprii (>50% din Active in fiece an, echivalent cu Capitaluri Proprii / Datorii >100%), fata de competitorii Rompetrol (grup KazMunaiGaz) si LukOil care au Capitaluri Proprii mult sub Datorii si uneori chiar NEGATIVE (vezi Rompetrol in 2011) !

 

* Intamplator evaluarea pe bursa BVB e cam tot acolo in aceasta perioada, la un PER = Price Earning Ratio in jur de 6.

Se spera ca intrarea Romaniei in “liga Pietelor Emergente” (fata de mai slaba liga “de Frontiera” acum) va permite cresterea evaluarii OMV Petrom spre un PER de 9-10 ( = 9-10 ani de recuperare a evaluarii bursiere din profituri nete ) – macar ca OMV-mama – sau chiar spre 12 ca liderul pietei mondiale Exxon.

 

Martie 2014

Radu Limpede

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.